En Müzik endüstrisi birleşme vizesi bekliyor

Müzik endüstrisi birleşme vizesi bekliyor

24.11.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Korsan satışlar ve internetten parça indirilmesi yüzünden zor günler yaşayan müzik endüstrisi kurtuluşu birleşmekte buldu. Birçok şirket birleşme kararı aldı. Ancak bunun da rekabet otoriteleri tarafından onaylanması gerekiyor

Müzik endüstrisi birleşme vizesi bekliyor




EMI, Warner Music, Sony ve Bertelsmann gibi müzik endüstrisindeki dünya devleri birleşme kararlarının düzenleyici otoriteler tarafından kabul edilmesi için yoğun bir mücadele veriyor.
Kâr oranları giderek gerileyen ve pazar payları düşen şirketler, kurtuluş yolu olarak birleşmeyi ve yaratacakları sinerji ile içinde bulundukları durumu atlatmayı hedefliyor. Dünya genelinde müzik endüstirisin temsil eden IFPI tarafından hazırlanan bir rapora göre müzik endüstrisini zor duruma düşüren en önemli faktör 4.6 milyar dolarlık korsan CD ticareti. İllegal kopyalanan CD'ler yüzünden yıllardan bu yana ilk kez 2001 yılında 10 milyon adet satış rakamının üzerine çıkan albüm olmadı.
Müzik endüstrisinin ikinci baş belası ise internet üzerinden parçası indirilmesi olanağı. 2002 yılının ilk dört ayında, korsan sitelerden yüklenebilir durumda olan müzik dosyası sayısı 500 milyondan 900 milyona yükseldi. Dolayısıyla dünya genelindeki albüm ve müzik ürünü satışlarında 2002 yılında 2001'e göre yüzde 7'lik bir daralma yaşandı.
Şimdi çıkış arayan müzik endüstrisi, rekabeti daha geniş bir alana yayarak eğlenme zamanlarına yönelik ürünler geliştiriyor. Universal Music bu problemlerini Amerika genelinde CD fiyatlarını düşürerek aşmaya çalışırken, diğer önde gelen beş büyük şirket kendi aralarında birleşmeler yoluyla sorunu aşmaya çalışıyor.
Analistler Sony ve Alman müzik devi Bertelsmann'ın evliliğinin maliyetleri büyük oranda düşüreceğini, dağıtım ve üretim kanallarında da ciddi bir enerjinin açığa çıkacağını düşünüyorlar. Son olarak Time Warner'ın müzik kolu ile birleşmek için 1.6 milyar dolarlık teklif veren İngiliz EMI ise yılda 300 milyon sterlinlik tasarruf elde etmeyi planlıyor. Ancak tüm bu planların düzenleyici otorite engeline takılması ve birleşmelerin gerçekleşememesi büyük bir risk olarak ortada dururken, birleşmelerin gerçekleşmesi ile birlikte de piyasada tekel oluşması sorunu ortaya çıkacak.





BUSINESS