Gündem Erbakan, ‘İrtica ve kaba softalık hastalık’ demiş

Erbakan, ‘İrtica ve kaba softalık hastalık’ demiş

10.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

28 Şubat davasının dünkü duruşmasında, 13 Mart 1997 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısında yapılan konuşmaların tutanağı ortaya çıktı...

Erbakan, ‘İrtica ve kaba softalık hastalık’ demiş

İrtica ile mücadelenin öncelikli tehdit olarak belirlendiği 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı kararlarının tartışıldığı 13 Mart 1997 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısında konuşulanlar ilk kez ortaya çıktı. 28 Şubat davasının dünkü duruşmasında okunan tutanaklara göre, dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, MGK kararının gereğinin yapılacağını belirtirken Başbakan Necmettin Erbakan da irtica konusunun hükümetle ilgisi olmadığını, irticanın ve kaba softalığın bir nevi hastalık olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, sanıklar ve avukatları katıldı. Tanık sıfatı ile ifade vermesi için kendisine çağrı kağıdı çıkarılan Tansu Çiller, mahkemeye sağlık raporu sunarak katılmadı. Duruşmada, 13 Mart 1997 Perşembe günü Başbakanlık Merkez Bina alt salonda yapılan 23 numaralı Bakanlar Kurulu toplantısı tutanağının “devlet sırrı” kapsamında incelenerek, naip hakim tarafından tutulan tutanağı dosyaya girdi.

‘Gereği yapılacak’

Tutanağa göre toplantıda, dönemin Devlet Bakanı Lütfü Esengün’ün MGK basın açıklamasını ve “Rejim Aleyhtarı İrticai Faaliyetlere Karşı Alınması Gereken Tedbirler”e ilişkin kararları okumasından sonra dönemin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller söz aldı. Çiller, irticayla mücadeleye ilişkin MGK’da alınan kararların gereğinin yapılacağını, kamuoyuna da bu meseleler üzerine ciddiyetle gidildiği mesajının verilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Erbakan da Çiller’e aynen katıldığını, iki parti arasında en ufak bir rekabetin olmadığını söyledi. Erbakan, irtica konusunun hükümetle ilgili olmadığını, irticanın ve kaba softalığın bir nevi hastalık olduğunu, bunun Türkiye’ye de has bir konu olmadığını, mesela İsrail’de bu hastalığın Türkiye’den çok fazla olduğunu söyledi.