Siyaset Erdoğan, ABD dergisine yazdı: Türkiye artık küresel bir lider

Erdoğan, ABD dergisine yazdı: Türkiye artık küresel bir lider

27.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Erdoğan, ABD dergisine yazdı: Türkiye artık küresel bir lider

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD merkezli “Foreign Policy” dergisine, “BM’yi Nasıl ve Neden Düzeltmeliyiz?” başlıklı bir makale yazdı.

Haberin Devamı

‘BM’nin nabzı atmıyor’

Erdoğan, “Örgütün en üst karar alma organı, Bosna’dan Ruanda’ya, Suriye’den Yemen ve Filistin’e kadar birçok yerde yaşanan suçları engelleyememiş, bu menfur saldırıların sorumlularını adalete teslim edememiştir. Dünyanın farklı bölgelerindeki otoriter rejimler, BM’nin gözleri önünde masum sivilleri konvansiyonel silahlar ve kitle imha silahlarıyla hedef almış, bazı rejimler hiçbir yaptırımla karşılaşmaksızın soykırımlar gerçekleştirmiştir. Ancak insanlığın kalbi olması beklenen Birleşmiş Milletlerin nabzı bugün atmamaktadır” ifadelerine yer verdi.

“Birleşmiş Milletleri yıkmak değil, iyileştirmek durumundayız” diyen Erdoğan, şunları kaydetti: “Eğer büyük güçler adım atmıyorsa ya da atamıyorsa milletler topluluğu, BM veya başka örgütlerin çatısı altında gerekeni yapmalıdır. Türkiye, bu topluluğun üyesi olacaktır. Geçtiğimiz 20 yıllık dönemde ihmal edilen meselelere dikkati çeken ülkemiz, 2013’te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerine atıfla ‘Dünya Beşten Büyüktür’ kampanyasını başlattı. Bu kapsamda Birleşmiş Milletlerin ciddi bir itibar krizi yaşadığına dikkati çekerek tüm taraflara örgütü daha demokratik, eşitlikçi ve çok taraflı bir yapıya kavuşturma çağrısında bulunduk. Bugün bir kez daha milletler topluluğuna BMGK’deki daimi üyelik uygulamasına son verilmesi, üye sayısının 20’ye çıkarılması ve tüm ülkelerin bu platformda sırayla temsil edilmesi davetimi tekrarlıyorum. Türkiye, bir askeri veya ekonomik süper güç olmamakla birlikte Irak, Suriye ve diğer yerlerde çözümün parçası olarak küresel bir lider haline gelmiştir.”

Yazarlar