Gündem Erkek gibi siyaset yapan kadınlardan çok çektik

Erkek gibi siyaset yapan kadınlardan çok çektik

16.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

DSP’nin İstanbul 1. bölge 2. sıradan adayı Ayşe Jale Ağırbaş, aynı zamanda 23. dönem milletvekili ve DSP Genel Başkan Yardımcısı. Eski milletvekili Ağırbaş, yeni adaylık sürecinde Milliyet’in sorularını yanıtladı.

Erkek gibi siyaset yapan kadınlardan çok çektik

Geçtiğimiz seçimlerde DSP de baraja takılan partilerden biriydi. Siz baraj sistemi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Baraj sistemi, demokrasinin önünü kesen çarpık bir yapı. Geçen seçimlerde oy vermemiş 15 milyon insan var. Seçim çalışmalarıma başladım. Gittiğim bir mekanda insanlar, “Beni ifade edecek bir parti bulamadığım için oy vermek istemiyorum” diyorlar. Türkiye laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti diyoruz. Ama tek tek incelediğimizde ne laik, ne demokratik, ne sosyal, ne de hukuk devletiyiz. Herkesin kendini ifade edebildiği bir Meclis olmalı. Türkiye’den başka hiçbir çağdaş ülkede yüzde 10 barajı yok. İnsanlar giderek uçlara çekiliyor. Bu ancak barajın kaldırılması ile düzelebilir.

Haberin Devamı

Milletvekilliği de yapmış biri olarak Meclis’e girmeniz durumunda neyi değiştirmeyi istersiniz?

Benim milletvekili olduğum dönemde kadük kalmasına en çok üzüldüğüm kanun teklifim, kadın-erkek yüzde 50 eşit temsil şartının getirilmesi yönünde verdiğim teklifti. Sadece Meclis’te de değil il, ilçe örgütleri de dahil siyasetin her kademesinde kadınla erkeğin eşit olması için verilmiş bir teklifti bu. O dönem diğer kadın milletvekillerinden de rica ettim, “Siz de kanun teklifi verin; bu sorun ancak partilerüstü çalışma ile aşılabilir” dedim. Fakat gerçekleştirilemedi. Bunun acısını da her gün bir kadın ölümü yaşayarak hiseediyoruz.

Kadın temsilinde ciddi sorunların yaşandığı Meclis’te kadın olmak nasıl bir şey?

Kadın olarak siyaset yapmak çok zor. Ben erkek gbi siyaset yapmadım. Kadın olduğunuzu hissettirebilmeniz çok önemli. Erkek gibi siyaset yapan kadınlardan bu ülke çok çekti. Bu kadının siyaset imajını da zedeledi. Biz Meclis’te “Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu”nu da zor şartlarda kurduk. Aslında ilk adı “Kadın Erkek Eşitlik Komisyonu” idi. Fakat Genel Kurul’un önüne geldiğinde, “Kadınla erkek eşit olamaz ancak eşit fırsat verilebilir” diyerek adını değiştirdiler.

Haberin Devamı

Ayşe Jale Ağırbaş kimdir?

23. dönem milletvekilliği de yapan Ayşe Jale Ağırbaş, 1968 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi’nde Sosyal Antropoloji bölümünde mazun olan Ağırbaş, mezuniyetinin ardından sosyal araştırma şirketlerinde çalıştı. Viyana’da dil eğitimi alan Ağırbaş, dönüşünün ardından 1996’da DSP’ye üye oldu. 1999’da İl Genel İstanbul Meclis üyesi olarak görev yapan Ağırbaş, milletvekilliği dönminde de İnsan Hakları Komisyonu ile Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda da görev yaptı.