Ege Eski Amerikan Koleji, Kızılçullu Köy Enstitüsü

Eski Amerikan Koleji, Kızılçullu Köy Enstitüsü

18.08.2017 - 04:46 | Son Güncellenme:

Zamanın ve insanların tüm yıkıcılığına rağmen İzmir tarihsel anlamda hâlâ zengin bir şehirdir. Geriye dönük yaklaşık dört yüz yıllık süreçte Levanten dünyanın  İzmir’e kazandırdığı mimari değerler bu zenginliklerin önemli bir parçasıdır.

Eski Amerikan Koleji, Kızılçullu Köy Enstitüsü

Bunlardan bir tanesi günümüzde Şirinyer’deki Vecihi Akın Kışlası içinde yer alan eski Amerikan Koleji ya da Kızılçullu Köy Enstitüsü binasıdır.
Basmane’deki eski binalarının yetersiz kalışı nedeniyle arazisi Alexander MacLachlan ve destekçileri tarafından satın alınarak inşa edilen Eski Amerikan Koleji (International College) Binası 1912 yılında eğitim vermeye başladı. Zaman içinde ilave binalarla 1918 yılına gelindiğinde okul, üç ay boyunca Osmanlı ve İngiliz Devletleri arasında yapılan esir takası neticesinde 2000 İngiliz esire ev sahipliği yaptı. 1930’lu yılların ortalarına kadar işlevini sürdüren Eski Amerikan Koleji’nin kapanışının ardından bina 1937 yılında deneme amaçlı açılan ilk dört Köy Enstitüsünden biri olarak Kızılçullu Köy Enstitüsü adıyla hizmet vermeye başladı. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından da ziyaret edilen Kızılçullu Köy Enstitüsü Binası, Köy Enstitülerinin kapanma sürecinin başlaması ve Türkiye’nin 1952 yılında NATO’ya girişinin ardından çevre arazisi ile birlikte NATO’nun kullanımına verildi. Bina halen NATO’nun kullanımındadır...

Haberin Devamı

Yazımıza nokta Koymadan bir notu daha aktarmadan geçmeyelim. Eski Başbakanlarımızdan Adnan Menderes de eski Amerikan Koleji’nden mezun olmuştu. Rastlantıya bakın ki Köy Enstitülerinin kapanmasının ardından bu binanın ve çevre arazisinin NATO’ya devredilmesi de Adnan Menderes Hükümeti inisiyatifi ile gerçekleşti.