Bursa ESKİ CHP GENEL BAŞKANI KARAYALÇIN'DAN ÇATI ADAYI DEĞERLENDİRMESİ

ESKİ CHP GENEL BAŞKANI KARAYALÇIN'DAN ÇATI ADAYI DEĞERLENDİRMESİ

20.06.2014 - 15:01 | Son Güncellenme:

.

ESKİ CHP GENEL BAŞKANI KARAYALÇINDAN ÇATI ADAYI DEĞERLENDİRMESİ

Mudanya Belediyesi'nin çalıştayına katılmak üzere Bursa'ya gelen eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, CHP İnegöl İlçe Teşkilatı'nı ziyaretinde cumhurbaşkanlığı seçimleri ile alakalı açıklamalarda bulundu.
Karayalçın’ı İnegöl İlçe Başkanı Turhan Neşe, yönetimi kurulu üyeleri ve partililer karşıladı. Ziyarette konuşan Karayalçın, "Ülkemizin yaşadığı olumsuz koşullardan maalesef hiç kurtulamıyoruz. 365 gün içinde mutlaka bir kritik kavşakta kendimizi buluyoruz. Mutlaka çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. O ortamda Türkiye’nin yönetiminde kimler varsa kamuoyunun karşısına geçip, ‘Birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde’ diye konuşmalar yaparlar. Partimizin birlik ve beraberliğe her zamandan daha çok ihtiyacı var. 30 Mart’ı geride bıraktık. Şimdi yeni bir seçim sürecinin eşiğindeyiz. İlk kez yaşayacağınız, ilk kez karşılaşacağınız bir seçim. Öncekilerden çok farklı. Partimizin tüzüğünde, meclis kararlarında, MYK kararlarında yer almayan bir konu var önümüzde. CHP’nin tüzüğünde milletvekilleri seçimlerinin nasıl yapılacağına ilişkin, milletvekili adaylarının nasıl belirleneceğine ilişkin düzenleme vardır. Yerel seçimlerle alakalı kararlar ve düzenlemeler vardır. Şimdi önceden yaşamadığımız, parti tüzüğünde yer almayan, yönetmeliği olmayan bir seçim var ama şimdi gelişmeleri değerlendiriyoruz" dedi.
"HALKIN YÜZDE 95’İ YANSIZ, TARAFSIZ, PARTİSİZ BİR CUMHURBAŞKANI İSTİYOR"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşerek Türkiye kamuoyuna açıkladığı Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun CHP üyesi olmadığını kaydeden Karayalçın, “CHP üyesi olması da yüksek olasılıkla söz konusu olmayacaktır. Aslında bu seçime giderken CHP yönetimi cumhurbaşkanı adayının bir partinin üyesi olmaması gerektiği görüşünü dile getirmiştir. Partili olmayan bir cumhurbaşkanı seçilsin, denilmiştir. CHP yönetimi bu değerlendirirken partimizin yapmış olduğu anket sonuçlarını dikkate almıştır. Anketi yanıtlayan yurttaşlarımızın verdiği yanıtlara göre belirlenmiştir. Halkın yüzde 95’i yansız, tarafsız, partisiz bir cumhurbaşkanı istiyor. CHP yönetimi bunu dikkate alarak Türkiye’de yeni bir dönemi başlatabilmek için tarafsız bir cumhurbaşkanının yönetime gelmesine katkıda bulunabilmek için bu çalışmayı yürütmüştür. CHP üyesi olmayan birinden CHP’liymişcesine niteliklerini beklemenin doğru olmadığını düşünüyorum. Bu seçimden iki tane anlayış ortaya çıkacaktır. Türkiye’de başkanlık rejimini başlatacağını iddia eden bir cumhurbaşkanı adayıyla, Türkiye’de parlamenter sistemi sürdürmeyi taahhüt eden, ön gören bir cumhurbaşkanı adayı. Zaten o nedenle bunun bir referandum olacağı şeklinde yorumlar yapılmaktadır. Seçmenler vereceğimiz oylarla seçimin hemen ardından yeni dönemde 5 yıl da cumhurbaşkanlığı görevine gelecek kişinin başkanlık rejiminin cumhurbaşkanı mı yoksa parlamenter rejimin cumhurbaşkanı mı olacağını karara bağlayacağız. Sayın Başbakanın yurt dışına çıkarken basın mensuplarına yapmış olduğu bir açıklamayı okudum. Başbakan diyor ki, 'Temeli olmayan bir çatı için aday seçiyorlar. Bunun temeli dediğim anlayıştır.' Yani çatının altındaki temel hangi tip cumhurbaşkanlığını öngörmektedir. Başkanlık tipi mi olacak yoksa parlamenter sistem mi olacak? Ben bu süreci böyle yorumluyorum" diye konuştu.
"ÇOK ZOR İŞ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"
Çatı adayı ile alakalı eleştirilerinde olduğu hatırlatılması üzerine Karayalçın, “CHP’lileri bir bütün olarak ifade etmek istiyorum. Ben hem Atatürkçüyüm hem ulusalcıyım hem de sosyal demokratım. Ben bir CHP’linin bütün bu nitelikleri eş zamanlı olarak taşıması gerektiğine inanıyorum. Dolayısıyla da CHP içindeki bu tür kanatlanmayı çok sağlıklı bulmadığımı ifade etmek istiyorum ama tabii herkes değerlendirmesini yapacaktır. Kimisi uygun bulacaktır, kimisi bulmayacaktır. Bunları saygıyla karşılıyorum. En zor şey ortak aday çıkarmaktır. Tek başına aday çıkaracak olsan partinin niteliklerini en iyi şekilde temsil edecek adayı çıkarırsın da birileri ile müzakere ederek bir aday çıkarmanız söz konusu olduğunda ben bunun siyasi olarak çok zor iş olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.