Gündem Esra Albayrak: Sigarada ramazan iradesini yayalım

Esra Albayrak: Sigarada ramazan iradesini yayalım

01.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

‘31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü Programı’nda konuşan Yeşilay Yönetim Kurulu üyesi Esra Albayrak, ramazan ayının sigarayı bırakmak için bir fırsat olduğunu dile getirerek, “Ramazanda gösterilen ‘sigara’ iradesini tüm yıla yayalım” çağrısında bulundu.

Esra Albayrak: Sigarada ramazan iradesini yayalım

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Yeşilay’ın iş birliğinde dün Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Esra Albayrak, DSÖ Türkye Temsilcisi Pavel Ursu, Sağlık Bilimleri üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Cevdet Erdöl, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ve öğrenciler katıldı. Tütün ürünlerinden kaynaklanan kalp ve damar hastalıkları nedeniyle dünyada her yıl 17 milyon insanın yaşamını yitirdiğine dikkat çekilen programda, bağımlılıkla mücadelenin ve halkın bilinçlenmesinin önemine vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

Tütün lobisi

Programda konuşan Esra Albayrak, tütünle mücadele kapsamında “ALO 171” hattından bugüne kadar 26 milyon çağrıya cevap verildiğini ve sigara bırakma poliklinikleri sayısının 415’e ulaştığını vurguladı. DSÖ’nün tütünle mücadelede Türkiye’yi örnek gösterdiğini kaydeden Albayrak, “Ancak yine mücadele bitmiyor. Bizler mücadele ediyoruz ama tütün lobisi de mücadele ediyor. Tütün lobisi her an yeni enstrümanlar geliştiriyor. Bu enstrümanlar arasında elektronik sigara da var. ‘Bunlar zararı azaltır.’ diyorlar, ‘Sigara kadar tehlikeli değil’ diyorlar. Ama bunlar tütün kullanım yaşını düşürüyor” dedi. Albayrak, tütün ürünlerine yönelik vergilerin yükseltilmesine dair teklifi de gündeme getirdi.

Haberin Devamı

En büyük zararı kalbe

Programda sigaranın zararlarını anlatan Kardiyoloji uzmanı Dr. Demet Erciyes de şu uyarılarda bulundu: “Tütün denilince akciğere verdiği zararlardan ve kanser yaptığından bahsedilir. Ama en büyük zararı kalbe ve kalp damarlarına verir. Sigara damar tıkanıklılıklarına neden olur, bu da yüksek tansiyonun neden olduğu birçok hastalığa davetiye çıkarır. Zaten kalp damar hastalıkları ülkemizdeki ölüm sebepleri arasında birinci. Oysaki bu hastalıklar büyük oranda önlenebilir.”

Esra Albayrak: Sigarada ramazan iradesini yayalım

CNN Türk’e ödül

Programda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sigara bağımlılığıyla mücadele için ilk yasa tasarını sunan Mehmet Fuat Umay’ın ismin taşıyan ödüller de sunuldu. Ödül, bağımlılıkla mücadele için destek sunan sporcu, sanatçı ve medya mensuplarına verildi. “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” Cnn Türk’e ödül getirdi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Dünya Sağlık Örgütü ve Yeşilay’ın düzenlediği törende, sigara ile mücadeleyi destekleyen yayınları nedeniyle verilen ödülü, kurum adına PR ve Basınla İlişkiler yöneticisi Gülay Selekman İnceler aldı.