Dünya Evden çıkmak istemedim!

Evden çıkmak istemedim!

18.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD başkanlık seçimini kaybeden Hillary Clinton, uzun bir aradan sonra ilk kez kamuoyu önüne çıkarken, ülkede “demokratik olmadığı” gerekçesiyle seçim sistemini değiştirmek için girişimler başlatıldı...

Evden çıkmak istemedim

Demokratların adayı Hillary Clinton, başkanlık yarışını kaybetmesinin ardından ilk kez kamuoyu önüne çıktı ve yaşadığı hayal kırıklığını anlattı.

Haberin Devamı

Çocuklarla ilgili çalışmalar yapan bir vakfının etkinliğinde konuşan Clinton, “Buraya gelmenin benim için hiç de kolay olmadığını kabul etmem gerek. Geçen hafta içerisinde birçok kez elimde güzel bir kitapla ya da köpeklerimizle kıvrılıp yatmak istediğim, evden çıkmayı hiç istemediğim anlar oldu” dedi. ABD’nin iki büyük siyasi partisinden birinin başkanlığa aday gösterdiği ilk kadın olan Clinton, geçen hafta yapılan seçimlerde ülke genelinde oyların çoğunluğunu almasına karşın yeterli delege sayısına ulaşamamıştı. Seçim sonuçlarından dolayı anlatamayacağı kadar derin bir hayal kırıklığına uğradığını belirten Clinton, son bir haftada birçok ABD’linin ülkeleriyle ilgili duygu ve düşüncelerini gözden geçirmek zorunda kaldığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Öneri sunuldu

Clinton, “Şimdi söyleyeceklerimi dikkatle dinleyin: Amerika buna değer. Çocuklarımız buna değer. Ülkemize inanın, değerlerimiz için savaşın ve asla ama asla vazgeçmeyin” diye konuştu. Konuşması ayakta alkışlanan Clinton, 8 Kasım’daki seçimin ertesi günü yaptığı ve yenilgiyi kabul ettiği konuşmasından bu yana gözlerden uzak kalmayı tercih ediyordu.

Bununla beraber California Senatörü Barbara Boxer, Clinton’ın, ülke genelinde Donald Trump’tan fazla oy almasına rağmen seçimi kaybetmesine neden olan “Seçiciler Kurulu” sisteminin kaldırılması için öneri sundu. Kongredeki Cumhuriyetçi Parti çoğunluğu nedeniyle önerinin kabul edilmesi beklenmese de, demokratik olmadığı ve tüm halkın iradesini sandığa yansıtmadığı yönünde eleştiriler alan Amerikan seçim sistemi, bir kez daha tartışmaya açılmış oldu.

2000’de Demokrat aday
Al Gore’un daha fazla oy almasına rağmen seçimi George W. Bush’a kaybetmesinin ardından, 8 Kasım’daki seçimde, yine bir Demokrat aday, aynı biçimde yarışı kaybetmişti. Seçiciler Kurulu’nun kaldırılmasına yönelik hazırlanan bir diğer dilekçe ise, ülke çapında şimdiden 4 milyon 300 binin üzerinde imza topladı.

Sistemi övdü

Trump ise, söz konusu sistem hakkında olumlu açıklamalar yaptı ve “Seçiciler Kurulu’nun, başkan seçimi konusunda akıllıca bir sistem olduğunu” savunurken, “Eğer halk oylaması sistemi olsaydı, New York, California ve Florida’da seçim kampanyası yapar, daha da büyük farkla başkan seçilirdim” dedi.

Haberin Devamı

Trump, daha önce seçim sonuçlarını “sadece kazanması durumunda tanıyacağını” açıklamıştı. Seçiciler Kurulu sistemi, özellikle Demokrat veya Cumhuriyetçi ağırlıklı eyaletlerde yaşayanların oylarının bir değeri olmaması nedeniyle eleştiriliyor. Adaylar da, bu eyaletlerde kazanacakları veya kaybedecekleri belli olduğundan seçim çalışması yürütmüyor.