Gündem Evinin önünde saldırdılar

Evinin önünde saldırdılar

02.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gazeteci Ahmet Hakan Coşkun, dün gece kendisini evinin önüne kadar takip eden 4 kişinin saldırısına uğradı. Kısa sürede yakalanan saldırganlar ilk ifadelerinde ‘trafik tartışması’ savunması yaptı

Evinin önünde saldırdılar

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan Coşkun, dün gece CNN Türk’teki programı sonrası Nişantaşı’ndaki evinin önünde önceki gece saat 00.30’da 4 kişinin saldırısına uğradı. Saldırı, gazetecinin aracını park ederken, başka bir aracın arkadan çarpması sonrası gerçekleşti. Araçtan inen 4 kişi, hiçbir şey söylemeden Coşkun, şoförü ve emekli polis olan özel korumasına saldırdı. Saldırganların darp ettiği Coşkun ile beraberindekiler Amerikan Hastanesi’ne kaldırıldı. Coşkun’un burnunda kırık ve kaburgasında çatlak tespit edildi.

Haberin Devamı

‘Korkmuyoruz’

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, gazetesinin yakın zamanda iki kez saldırıya uğradığını hatırlatarak, “Saldırı göz göre göre geldi. Engellenmesi için başvurmuştu ancak cevap alamadı, önlem alınmadı. Ne yazık ki Türkiye’de gazeteciler olarak can güvenliğimiz için endişe içindeyiz. Hakan’ın kendisine bu saldırganları gönderenlere de bir mesajı var: ‘Bu tür saldırılardan hiçbir şekilde yılmayacağız. Korkmuyoruz.’ Saldırganların kimliğini ele veren ise Doğan Medya Center’ın güvenlik kameraları oldu. Coşkun’un program sonrası Bağcılar’daki DMC’den çıkışından hemen sonra 34 VY 7765 plakalı araç da görüntüye yansıdı. Araçtaki 4 kişi polis tarafından kısa sürede yakalandı. Saldırganlardan Uğur Adıyaman’ın tehdit ve uyuşturucu bulundurmak, Kamuran Ergin’in ise uyuşturucu bulundurmak, yaralama ve silahlı yağma suçlarından sabıkalarının olduğu, diğer şüpheliler Ahmet Şengüler ile Fuat Elmas’ın poliste kaydı olmadığı öğrenildi. Saldırganların olayda kullandığı otomobilin Fatih’te bir turizm şirketine ait olduğu, şirketinin sahibinin ise saldırganlardan Uğur Adıyaman’ın ağabeyi olduğu tespit edildi.

Haberin Devamı

‘Organize’ araştıracak

Asayiş Şube Müdürlüğü’nde sorguya alınan saldırganların, ilk ifadelerinde ‘trafik tartışması’ yaşadıkları yönünde savunma yaptıkları öğrenildi. Kullandıkları aracın Bağcılar’daki görüntüsünün sorulması üzerine “Arkadaşımızı almaya gittik” diyerek o saatte Coşkun’un bulunduğu DMC çevresinde olmalarını tesadüfe bağladıkları bildirildi. Şüpheliler, çelişkili ifadeleri sonrası saldırının arkasında başka isimlerin de olabileceği ihtimali üzerine savcılıktan ek gözetim süresi alınarak Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’ne gönderildi. Polis, şüphelilerin bir grup ya da örgütle bağlantısının olup olmadığını araştırıyor.

İçişleri Bakanı Selami Altınok, “Çok feci ve elim bir kaza. Sorumlular kimlerse gereği kesinlikle yapılacaktır” dedi. Öte yandan TÜSİAD da bir açıklama yaparak saldırıyı kınadı.

Bugün ameliyat olacak

Taburcu edilen Coşkun’un sağlık durumuyla ilgili bilgi veren Sedat Ergin, “Burnunda kırık var. Bir ameliyat olması gerekiyor, aldığı bir darbe nedeniyle. Aynı zamanda 3 ve 4’üncü kaburgalarında anladığım kadarıyla bir kırık var. Elinde ezik var. Ameliyat olması gerekiyor” dedi. Hastaneden dün taburcu olan Coşkun’un bugün burnundaki kırık için operasyon geçireceği öğrenildi.

Haberin Devamı

Yakın koruma talep etmiş

Ahmet Hakan Coşkun’un avukatı Turgut Kazan’ın, Star gazetesi yazarı Cem Küçük’ün “İstersek seni sinek gibi ezeriz. Bugüne kadar merhamet ettik de hâlâ hayatta kalabiliyorsun” ifadelerinin yer aldığı köşe yazısının ardından 14 Eylül 2015’te İstanbul Valiliği’ne yakın koruma talebiyle başvuru yaptığı ortaya çıktı. Coşkun’un bu talebinin gerçekleşmemesi tepkiye neden olurken, İstanbul Valiliği ise Coşkun’a “Çağrı üzerine koruma” tahsisi yapıldığını belirterek, “Müessif olayın meydana geldiği gün Sayın Coşkun’un koruma çağrısında bulunmadığı anlaşılmıştır” açıklamasını yaptı. Coşkun’un avukatı Aslı Kazan, çağrılı korumanın 2015’in Şubat ayında verildiğini, ancak ölüm tehditlerinin artması üzerine 14 Eylül’de daha önce işlenen gazeteci cinayetlerine de vurgu yaparak daha ileri derecede, yoğun güvenlik önlemleri alınmasını talep ettiklerini belirtti. Kazan, söz konusu koruma talebine ilişkin herhangi bir karar verilmeyince de Hakan’ın özel korumayla kendi güvenliğini sağladığını söyledi.
Hurriyet.com.tr’de yer alan habere göre ise saldırının ardından İstanbul Valisi Vasip Şahin, Ahmet Hakan’ı arayarak, “Tedbir alma konusunda biraz geciktiğimizi düşünüyoruz” dedi.
‘Takip’ iddiası
Ahmet Hakan’ı evinde ziyaret eden gazeteci Hasan Cemal, Hakan’ın her zaman uğradığı bir kafede aynı grubun pazartesi günü görüldüğüne dair bir duyum olduğunu söyledi. Cemal, gazetecinin, ‘Ne olduğunu anlayamadan tartaklandım’ dediğini aktardı.
AK PARTİ’DEN SERT TEPKİ:
Failler gereken cezayı çekecek
Adalet Bakanı Kenan İpek, twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, Ahmet Hakan’a yapılan saldırıyı kınayarak, “Kendisine ve tüm basın camiasına geçmiş olsun. Failleri gereken cezayı çekeceklerdir” dedi.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da twitter’dan şiddetin kimden gelirse ve kime karşı olursa olsun yanlış olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Partilere, medyaya ve yazarlara yönelik şiddet öncelikle demokrasimize zarar verir. Basın mensuplarına yapılan şiddeti kınadığımız gibi, şiddetin kaynağını çarpıtarak üretilen nefret söylemlerini de kınıyoruz. Şiddeti tel’in ederken çarpık sonuçlar üretmenin ve nefret kusmanın da mazur görülecek tarafı olamaz.”
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, gazeteci Ahmet Hakan Coşkun ve “Tarafsız Bölge” ekibini telefonla arayarak, geçmiş olsun dileklerini iletti. Türkeş, telefon görüşmesinde basın mensuplarına yönelik bu tür şiddet olaylarının tekrar yaşanmaması dileğinde bulundu.
‘Böylesine bir saldırı kimin faydasına?’
Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu ise şunları belirtti: “Seçime giden şu noktada niye böyle bir şey yapılır ve bu kimin faydasınadır? Burada Türkiye’nin, devletin ve milletin faydası yoktur. Seçim arifesinde böyle bir provokasyonun başkalarına faydası var. Türkiye’yi karıştırmak isteyenler, demokrasisine gölge düşürmek isteyenlerin, Türkiye’nin seçimlerini engellemek isteyenlerin faydası olabilir” dedi. Topçu, Hürriyet gazetesine daha önce yapılan saldırı hakkındaki soruya ise, “Bu bir plandır, komplodur” yanıtını verdi.
‘Şiddet hiçbir şekilde tasvip edilemez’
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Gazetecilere saldırı hiçbir şekilde mazur gösterilemez. Şiddet hiçbir şekilde tasvip edilemez. Şiddet, kayıtsız şartsız reddedilmelidir. Gazetecilere yönelik şiddeti mahkum ediyor ve en güçlü şekilde kınıyoruz” dedi.
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, “Böyle bir saldırıyı kabul etmiyoruz. Bu saldırılar nereden gelirse gelsin kime yapılırsa yapılsın, bu tür olayları hep birlikte reddetmemiz lazım” diye konuştu.
‘Gazeteci dövecek kadar kalleş değiliz’
Hürriyet gazetesine yönelik saldırıda ismi geçen ve Ahmet Hakan’la ilgili kamera kaydıyla gündeme gelen Ak Partili Abdurrahim Boynukalın, yapılan saldırıyla alakalarının olmadığını belirtti. Ahmet Hakan’a ‘geçmiş olsun’ dileğinde bulunan Boynukalın, şunları kaydetti: “Tarihinde asla şiddete bulaşmayan tertemiz bir hareketiz. Ne eli taşlı, sopalı insanlarla gazete camı indirecek kadar çapulcuyuz ne de evinin önünde dört kişiyle gazeteci dövecek kadar kalleşiz.”
‘Bu kötü rüyadan bir an önce uyanalım’
TBMM eski Başkanı Bülent Arınç da saldırıyı kınayarak twitter’da şunları yazdı: “Yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. Geçmişten bugüne, basına, gazetecilere, gazete sahiplerine yapılan gizli-açık tehdit, baskı ve hedef göstermelerin kötü sonuçlarını görmüştük. Gazetecilere, yine kendi camialarından, eski-yeni medya patronlarından, ya da gazetecilerden tehdit gelmesi de ayrı bir facia. Bu kötü rüyadan bir an önce uyanmamız dileğiyle...”
Bahçeli: Tembihlenmiş şehir eşkıyaları
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Ahmet Hakan’a yapılan saldırıyı sert bir dille kınayarak şunları söyledi: “Bu kafa yapısının tahakkümü altındaki bir ülkede gazeteciye saldırılar normal, söz ve düşünce hürriyetine operasyonlar sıradan görülür. Gözü dönmüş ve tembihlenmiş şehir eşkıyaları tarafından Gazeteci Ahmet Hakan’a yapılan saldırıyı lanetliyor, kendisine geçmiş olsun diyorum.”