Gündem Fire olursa hakkımı helal etmem

Fire olursa hakkımı helal etmem

06.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vekillerden, dokunulmazlıkla ilgili anayasa değişikliği teklifine destek vermelerini isteyen Erdoğan’ın, fire olasılığına karşı da “Bir hakkım varsa onlara helal etmem” ifadelerini kullandığı bildirildi

Fire olursa hakkımı helal etmem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir süre önce başlattığı Ak Partili milletvekilleriyle Meclis’te görev aldıkları komisyonlara göre gruplar halinde görüşme maratonunu dün de sürdürdü. Beştepe’de gerçekleşen görüşme saat 11.00’de başladı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun olağanüstü kongre kararına ilişkin açıklamasının hemen öncesine kadar 2.5 saat sürdü. Görüşme bittiğinde henüz Davutoğlu açıklama yapmamış olmasına karşın, Erdoğan’a Özel Kalem Müdürü tarafından iletilen not sayesinde vekillerin olağanüstü kongre tarihinin 22 Mayıs olarak önceden öğrendikleri bildirildi.

Hukuki zemin eksik
Ak Parti kaynaklarının Milliyet’e aktardığı bilgilere göre, olağanüstü kongre kararı, dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliği, yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi, terörle ve paralel yapı ile mücadele ana gündem başlıklarını oluşturdu. Yeni Anayasa ve Başkanlık konusuna değinirken, parlamenter sistemin sebep olduğu çift başlılığın her dönem sorun olduğunu kaydeden Erdoğan’ın, “Mesela Cumhurbaşkanı olarak ben Anayasa’ya göre başkomutanım. Ama TSK, MİT, Başbakanlığa bağlı. Ortada sistem sorunu var” dediği kaydedildi. Erdoğan şu görüşleri dile getirdi: “Yeni Anayasa’yı Başkanlık sistemini de Meclis’e getirin. Sonucunun ne olacağına bakmayın. İsterse muhalefet partilerinin hiçbirisi destek vermesin. Biz halkın huzuruna gittiğimiz zaman gerekli açıklamayı yaparız.” Erdoğan bir milletvekilinin “Fiili durumla Başkanlık sistemine geçişin kolaylık ve zorlukları hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna “En büyük zorluk yaptığımız işlerde hukuksal zemin olmayışı. Hukuki ve Anayasa desteği olmalı” yanıtını verdi.

Halk bu işin yanında
Erdoğan görüşmede, Ak Parti’nin dokunulmazlıkla ilgili Anayasa değişikliği teklifi konusunda da milletvekillerine mesajlar verdi. Erdoğan, “Dokunulmazlıklara ilişkin muhalefetin de lider ve temsilcilerinin açıklamaları aracılığıyla verdiği sözler, kamuoyuna yapılmış taahhütler var. Bu sözlerini tutup tutmayacakları onların bileceği iş. Ama biz doğru olanı, milletin istediğini yapalım. Meclis’ten bu değişikliği çıkartmalısınız. Yoksa tarihi vebal altında kalırsınız” diye konuştu. Başbakanlığı döneminde gündeme getirdikleri anayasa paketinin, parti kapatmalarla ilgili maddesinin TBMM’deki oylamada reddedilmesini anımsatan, o dönemde Ak Parti içinden de fire olmasının kendisini üzdüğünü ifade eden Erdoğan, “Şimdi de bu dokunulmazlıkla ilgili teklife ilişkin parti içinden bazı aykırı sesler çıkabilir. Parti kapatmadaki gibi bir durum olursa (fire olursa) bir hakkım varsa onlara hakkımı helal etmem” dedi. Erdoğan’ın, “Diğer partilerden oy çıkmaz diye düşünmeyin. Yeter ki 330-366 aralığında Meclis’ten geçsin. Halka gidecek noktaya geldikten sonra kimse bu konuda tereddüt etmez. Anketler gösteriyor. Halk bu işin yanında.”

O fotoğraf niye çekildi?
Erdoğan’ın dokunulmazlıkla ilgili Anayasa değişikliğinin görüşüldüğü komisyon toplantısını terk eden HDP’liler için “Görmediniz mi o akşam Meclis’te okunan marşları. Onlar Meclis’teki teröristler” ifadesini kullandığı bildirildi. Erdoğan terörle mücadeleye ilişkin değerlendirmeler yaparken, Dolbahçe görüşmesine ilişkin fotoğrafı gündeme getirdi. Erdoğan’ın “Çözüm sürecinde birçok görüşmeler yapıldı. Bu süreçte hiç Yalçın Akdoğan’ın, Beşir Bey’in (Atalay) fotoğrafını gördünüz mü? Dolmabahçe’de fotoğraf niye çekildi? O fotoğraftan sonra her şey, herkes vebali benim üzerime yıktığı için en son cümlemi (mutabakat yok) söyledim. Biz onca süre hiç fotoğraf vermedik, o fotoğraf niye verildi? Beşir Bey’in hiç böyle bir fotoğrafını göremezsiniz” ifadelerini kullandığı kaydedildi.

‘Davutoğlu’nun kendi kararı’
Erdoğan ve vekiller arasındaki görüşme sürerken Ak Parti’nin 22 Mayıs’ta olağanüstü kongre kararı Beştepe’ye ulaştı. Erdoğan’ın bunun üzerine “Hayırlı olsun” dediği, ardından da Davutoğlu ile önceki akşamki görüşmesine ilişkin “Sayın Başbakan bana kongre iradesiyle geldi. Kendi kararı. Ben de iradesini takdirle karşıladım” ifadesini kullandığı öğrenildi. Erdoğan’ın bu süreçte devletteki atamalar gibi bazı konularda sıkıntı yaşadıklarını anlatırken, “Bekleyen kararnameler vardı. Süreç uzasaydı sıkıntı olacaktı. Şimdi olması daha iyi oldu” görüşünü dile getirdiği iddia edildi.

‘Adalet siyasetin pusulasıdır’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen Uluslararası Yüksek İdari Yargı Mercileri Birliği’nin Gala Yemeği’ne katıldı. Burada konuşan Erdoğan özetle şunları söyledi: “Adaletin içi boş bir kavrama dönüştürülmesi insanlığın geleceği için en büyük tehdittir. Bakınız, burada devlet ve siyaset geleneğimizde huzurun, emniyetin ve istikranın anahtarını olan bir kavrama özellikle çekmek istiyorum bu kavram, daire-i adliye, yani adalet dairesidir. Bu dairenin ilk kelimesi de, son kelimesi de ad’dir, yani adalettir. Adalet çemberi, kadim devlet anlayışımızla birlikte, yönetim ve siyaset tarzımızın da pusulasıdır. Hayata geçirdiğimiz reformların tamamında adalet dairesini gözetmenin gayreti içerisinde olduk.” (DHA)