Dünya Dünya Fransa için ayakta

Dünya Fransa için ayakta

15.07.2016 - 08:46 | Son Güncellenme:

Nice'i kana bulayan terör saldırısına ABD'den Türkiye'ye, Ukrayna'dan Suudi Arabistan'a birçok ülke tepki gösterdi. NATO Genel Sekreteri "Dehşete kapıldım" dedi, ABD lideri Obama 'korkunç bir terör saldırısı' sözlerini kullandı.

Dünya Fransa için ayakta

Fransa'nın Nice kentinde kamyonlu terör saldırısında en az 84 kişinin ölmesi, dünyayı şoke etti. Liderlerler art arda açıklamalarla saldırıyı kınadı.

Haberin Devamı

Yazılı açıklamayla 'korkunç terör saldırısını en güçlü şekilde kınadığını' belirten ABD Başkanı Barack Obama, dualarının hayatlarını kaybedenlerin aileleriyle olduğunu söyledi. ABD'de ayrıca Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump, saldırı nedeniyle başkan yardımcısı adayını açıklayacağı basın toplantısını erteledi.

İNGİLTERE

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, saldırıyı Twitter mesajıyla kınadı: "Nice'deki olaylar ve korkunç can kaybı nedeniyle sarsıldım ve üzüldüm."

ALMANYA

Almanya Başbakanı Angela Merkel, saldırıyı yorumlamak için kelimelerin kifayetsiz kaldığını belirterek ''Almanya terörizme karşı Fransa'nın yanındadır" dedi.

NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter hesabından "Nice’teki alçakça yapılan terör saldırısından dehşete kapıldım ve çok üzgünüm. NATO Fransız halkıyla sıkı dayanışma içindedir" yazdı.

Haberin Devamı

İŞTE SALDIRI ANI

TÜRKİYE

Başbakan Binali Yıldırım, "Terör insanlık suçudur, terörün bir sonraki sefer kimi, ne zaman vuracağını kimse bilemez. Bu adi saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, kınama mesajını Twitter üzerinden İngilizce ve Türkçe paylaştı: "Kim tarafından ve nerede olursa olsun teröre karşı ortak, samimi, kararlı ve sonuç alıcı mücadele elzemdir. Türkiye olarak terörle mücadelede Fransa ve tüm diğer ortaklarımızla işbirliğimizi sürdüreceğiz."

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Twitter mesajında "Fransa'nın Nice kentinde düzenlenen korkunç terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyorum. Düşüncelerim saldırının kurbanları ve onların aileleriyle birlikte. Her nerede, ne şekilde ve hangi gerekçeyle insanlığa saldırırsa saldırsın, terör her zaman acımasızdır. Teröre karşı birlik olmalıyız" diye yazdı.

İSVEÇ

Saldırıyı şiddetle kınayan İsveç Başbakanı Stefan Löfven, "Nice’den gelen haberler dehşet verici. Masum insanlara karşı yapılan bu saldırı aynı zamanda açık ve demokratik toplumumuza yapılmış bir saldırıdır. Bu gece bütün kalbim Fransa ile birlikte. Düşüncelerim saldırının kurbanları, aileleri ve yakınları ile birlikte" dedi.

Haberin Devamı

UKRAYNA

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da Twitter hesabından başsağlığı mesajı yayınladı. Fransızca yazan Poroşenko, "Nice kentinde korkunç saldırı. Şoktayım. Bütün Ukrayna halkı ile birlikte Fransa'da hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum" mesajını paylaştı.

KAMYON KALABALIĞA BÖYLE DALDI

AB

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Bunun hüzünlü noktası, saldırıya uğrayanların, özgürlüğü, eşitliği ve kardeşliği kutlayan insanlar olması. Hepimiz, şiddete ve nefrete karşı mücadelede mağdurların aileleri, Fransız halkı ve hükümetiyle birlikteyiz" ifadesini kullandı.

ESTONYA

Estonya Başbakanı Taavi Röivas, sosyal medya mesajında "Nice'teki Ulusal Gün kutlamaları sırasında masum insanlara yapılan korkunç bir saldırıyı gördüğüm için harap oldum. Düşüncelerim Fransızlarla" dedi.

LETONYA

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics de, "Nice'teki barbar ve korkunç terör saldırısını kınıyoruz. Letonya, kederli ve üzüntü içinde olan Fransa ile dayanışma içinde" diye konuştu.

Haberin Devamı

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı şiddetli bir şekilde kınadı.

FİNLANDİYA

Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinistö, "Fransa’nın ulusal gününde gerçekleştirilen bu vahşi terör saldırısı Avrupa değerlerine yapılmış bir saldırıdır. Finlandiya kesin bir ifadeyle terörü kınıyor; Fransa ile dayanışma içindedir" açıklamasını yaptı.

NORVEÇ

Norveç Başbakanı Erna Solberg, "Terör eylemlerine bir son vermek için Fransa ile birlikte duruyoruz. Saldırının kurbanları için en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum" dedi.

Fransa’da, 13 Kasım’da düzenlenen ve 130 kişinin öldüğü Paris saldırılarının ardından ülkede olağanüstü hal ilan edilmişti. Olağanüstü hal daha sonra Temmuz ayı sonuna kadar uzatılmıştı. Son saldırının düzenlendiği Nice, 10 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası’nda maçların oynandığı kentlerden biriydi.