Gündem Galatasaray, küllerinden doğuyor

Galatasaray, küllerinden doğuyor

21.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Galatasaray Üniversitesi’nin 2013’te çıkan yangınla ağır hasar gören 150 yıllık tarihi binasının 60 milyon TL’ye mal olacak restorasyonu yıl sonunda bitecek. İdari kadronun çalışma odalarının yer aldığı binanın temeli için 1400 mikro kazık çakıldı.

Galatasaray, küllerinden doğuyor

Galatasaray Üniversitesi’nin tarihi binası, 22 Ocak 2013’te çıkan yangınla ağır hasar görmüş ve kullanılmaz hale gelmişti. Ancak aradan geçen 5 yılda binanın restorasyonu bitmedi. Bu konuda üniversite yönetimine yapılan olumsuz eleştirilerin yersiz olduğunu belirten Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ertuğrul Karsak, idari kadronun ve öğretim elemanlarının çalışma odalarının yer aldığı binanın yangın sonrasında üst katının tamamen çöktüğünü ve restorasyona başlamak için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan gerekli izinlerin alınmasının uzun sürdüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

6700 metrekare kapalı alana sahip tarihi binanın yangın sonrasında kullanılmaz hale geldiği için akademisyenlerin çalışma odalarının yolun karşındaki binalara taşındığını belirten Karsak, binayla ilgili çok fazla yanlış bilgi olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Binada kütüphane yoktu. Kütüphane yolun karşı tarafında. Bu yangından etkilenmeyen bir yer varsa o da kütüphanedir.”

Zemin güçlendirildi

Binanın restorasyon projesinin Koruma Kurulu’na 30 Mart 2014’te teslim edildiğini ancak projenin onaylanmadığını dile getiren Karsak, restorasyonda gelinen aşamayı şöyle anlattı: “Restorasyon biraz gecikti. 14 Ocak 2016’da projeyi 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na onaylattık. Sonra yapı ruhsatı aldık. 30 Mayıs 2016’da restorasyona başlayabildik.” 7 şiddetinde olası bir İstanbul depreminde binanın denize doğru kayma ihtimalinin olması nedeniyle zemin iyileştirmesi yaptıklarını dile getiren Karsak, “Çapı 1 metre olan fore kazıklarla zemin güçlendirmesi yapılabiliyor. Ancak binamız için böyle bir alternatif söz konusu değildi. Çapı 15 cm olan mikro kazık kullanıldı. Karada 6 metre, deniz tarafında 17 metre kaya zemine inildi. Bunun için özel makine imal edildi. Toplamı 15,5 kilometreyi bulan 1400 mikro kazık çakıldı” dedi.

Haberin Devamı

Restorasyonun Galatasaray Eğitim Vakfı ve devlet kaynaklarıyla yaklaşık 60 milyon TL’ye mal olacağını kaydeden Karsak, restorasyonun bu yılın sonunda tamamlanacağını kaydetti.

Yazarlar