Gündem GBT sabıka kaydı sorgulama işlemi ve yargıtay dosya sorgulama işlemi

GBT sabıka kaydı sorgulama işlemi ve yargıtay dosya sorgulama işlemi

16.04.2015 - 16:42 | Son Güncellenme:

GBT sabıka kaydı sorgulama işlemini online olarak kolayca yapabilirsiniz. GBT sabıka kaydı sorgulama işleminin nasıl yapıldığını ve GBT sabıka kaydı sorgulama işleminin tüm detaylarını haberimizde bulabilirsiniz.

GBT sabıka kaydı sorgulama işlemi ve yargıtay dosya sorgulama işlemi

Bir takım başvuru ve kayıt işlemlerinde talep edilen sabıka kaydı belgesi, en çok ihtiyaç duyulan dokumandır. Çünkü her yeni başlayacağınız işyeri ya da, kayıt olacağınız her hangi bir kurum sizden sabıka kaydı belgesi istemektedir.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA

YARGITAY DOSYA SORGULAMA

Sabıka kelime anlamı olarak; geçmişte işlenmiş, mahkeme tarafından ispatlanıp cezalandırılmış olan suç anlamına gelmektedir. Sabıka kaydı belgesi ise; adli sicil tarafından verilen bilgiye göre bir kimsenin sabıka durumunu gösteren yazılı belge anlamına gelmektedir. Bu durumda sabıka kaydı belgesi, bizlerin suç durumumuzu bildiren bir belgedir.

Bildiğiniz gibi, çok yakın bir tarihe kadar, sabıka kaydı belgenizi, direkt olarak, şehrinizde bulunan Adliye merkezlerinden temin ediyordunuz. Bu şekilde sabıka kaydı belgesi alımı hala devam etmektedir. Fakat bununla birlikte, artık web üzerinden de sabıka kaydı belgenizi almanı imkan dahilindedir.

Bizler de, web üzerinden sabıka kaydı belgesinin nasıl alınacağını sizler için araştırdık ve bu haberimizde topladık. Bu işlem için öncelikle, e-devlet kapısı sisteminin resmi web adresi olan, https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapınız.Buradan, e-devlet kapısı sisteminde bulunan ilgili alanlara T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.Hemen ardından, açılan yeni sayfada yer alan ve E-Hizmetler adı ile bulunan bölüme geliniz ve devamında, burada yer alan ve Adalet Bakanlığı yazan bölüme giriş yapınız.Daha sonra, burada Adalet Bakanlığı’nın sayfasında yer alan ve Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Hizmetleri yazan bölüme geliniz.Bu aşamadan sonra, burada açılan sayfada yer alan ve Adli Sicil Kaydı Sorgulama yazan seçeneği tıklayınız ve ardından sabıka kaydı belgenizi öğrenip belgenizi alınız.

Haberin Devamı

Diğer yandan başka bir şekilde de sabıka kaydı belgenizi almanın bir yolu bulunmaktadır. Bu yöntem de yine e-devlet sistemi üzerinden uygulanmaktadır;

Bunun için, yine e-devlet kapısı sisteminde yer alan ve Kamu Kurumlarıyazan bölüm üzerinden, sabıka kaydı belgesi almak için işlem yapmaya devam edebilirsiniz.

GBT Sorgulama

Genel Bilgi Toplama Merkezi yani kısaca GBT sistemi, bilgilerinizin toplandığı bir platformdur. GBT sorgulama işlemi için izleyeceğiniz yol ise şu şekildedir;

Haberin Devamı

İlk olarak,e-devlet şifreniz ve T.C kimlik numaranız ile, e-devlet sistemine giriş yapınız. Ardından, adli sicil kaydı sorgulama adı ile bulunan sayfadayer alan bilgilere ulaşacaksınız. Buradaki bu bilgileri okuyunuz çünkü bu bilgiler GBT sorgulaması için özel hazırlanmıştır. Okumanızın ardından, bu bilgileri onaylayınız ve sonrasındadevam etyazan alana tıklayınız. Hemen sonrasında, açılan yeni pencerede yer alan;kurum türü, belgenin neden verileceği, belgenin nereye verileceğigibi bilgilerinizi de sisteme giriniz. Bunun ardında, yine bu sayfada bulunan vesorgulayazan alanı işaretleyiniz.

Böylece, GBT bilgilerinizin bulunduğu sonuç ekranına ulaşmış olursunuz.

Yargıtay Dosya Sorgulama

Yargıtay kurumunun web sayfasından ya da, e-devlet sisteminden yapılan Yargıtay dosya sorgulaması işlemleri, şu şekildedir;

Yargıtay Kurumu üzerinden yapılan Yargıtay dosya sorgulaması için öncelikle,http://www.yargitay.gov.trsayfasına giriş yapınız ve sonra burada, Yargıtay dosya sorgulama işlemi için hazırlanmış olan Yargıtay dosya ekranı üzerinden; il adı, mahkeme türü, mahkeme, mahkeme esas numarası, mahkeme karar numarası, ve savcılık esas numarası alanlarını doldurunuz.

Haberin Devamı

e-devlet sistemi ile yapılan Yargıtay dosya sorgulaması için, öncelikle, https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapmanızın ardından, burada T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapınız. Ardından,E-Hizmetler adlı bölüm aracılığıyla, Yargıtaybölümüne geliniz. Sonra, Yargıtay bölümünün alt başlıkları arasından da, Dava Dosya Sorgulamayazan bölümü seçiniz.

Üstelik tüm bu işlemleriniz için, yazdırma işlemi ile somut bir belge de alabilirsiniz.

Yazarlar