Gündem GBT sorgulama işlemlerini yaparak adli sicil kaydınızı alın!

GBT sorgulama işlemlerini yaparak adli sicil kaydınızı alın!

22.07.2016 - 09:45 | Son Güncellenme:

GBT sorgulama işlemleri ile vatandaşlar adli sicil kayıtlarına erişim sağlayabiliyor. GBT sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığını sizler için anlatmış bulunuyoruz. GBT sorgulama işlemlerinin detaylarını haberimizde bulabilirsiniz!

GBT sorgulama işlemlerini yaparak adli sicil kaydınızı alın

Ülkemizde uygulanan birçok sistemden bir tanesi de GBT sistemidir. GBT yani açılımı ile Genel Bilgi Toplama; uygulandığı kişi üzerindeki bütün bilgilere erişim sağlayan bir uygulamadır. Bu nedenle de herkesin GBT’nizi sorgulamaya yetkisi yoktur. GBT sorgulama; trafikte polisler tarafından durdurulup yapılabilen bir sorgulama türüdür. Aynı zamanda GBT belgesi iş başvurularında da istenmektedir. GBT belgesi aynı zamanda sabıka kaydı anlamına da gelmektedir. Sabıka kaydınız; üzerinize kayıtlı adli herhangi bir kayıt, ceza, tutuklanma, hapis ve buna benzer bir kayıt olup olmadığını gösteren belgedir. Bu nedenle oldukça önemli bir belgedir. Günümüzde kendinize ait GBT belgesi yani sabıka kaydınızı alabilmek oldukça kolaydır. Adliyelerden de giderek edinebileceğiniz sabıka kaydınız; GBT belgenizi internet üzerinden de sorgulayabilirsiniz. Yazımızın devamında sizler için GBT sorgulama işleminizi internet üzerinden yapabileceğiniz bir uygulamadan bahsetmiş bulunmaktayız. Bu uygulamanın ismi GBT sorgulamadır. GBT sorgulama işleminizi internet üzerinden E-Devlet sistemini kullanarak sorgulayabilirsiniz.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

YARGITAY DOSYA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

E-Devlet sistemi üzerinden GBT sorgulaması veya herhangi bir işlem yapabilmek için bir şifrenizin olması gerekmektedir. Bu şifre sistemin güvenliği için gereken bir şifredir. Şifre ile korunan sistem; her kullanıcının kendine ait bir şifresinin olmasını gerektirmektedir. Kimlik bilgileri koruması için bu şifre gereklidir. Şifrenizi PTT şubelerinden alabilirsiniz. Nasıl diye soracak olursanız şu şekilde anlatabiliriz; ilk olarak size yakın veya uzak herhangi bir PTT şubesine nüfus cüzdanınız ile birlikte gitmeniz gerekmektedir. Daha sonra nüfus cüzdanınız ile birlikte yetkiliye bir şifre alma başvurusunda bulunmanız gerekecektir. Şifre alma başvurunuzun sonucunda size ait kimlik bilgileri ile size özel bir E-Devlet şifresi oluşturulacaktır. Bu şifreyi alabilmek için bir işlem ücreti ödemeniz gerekmektedir. Bu işlemin ücreti 2 TL’dir. İşlem ücretinizi ödediğinizde size ait E-Devlet şifrenizi kapalı bir zarf içerisinde alabilir, sistem üzerinden yapılabilen bütün işlemleri yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

E-Devlet sistemi üzerinden GBT sorgulama işlemi için şifrenizi aldıktan sonra; ilk olarak yapmanız gereken şey E-Devlet sistemine giriş yapmaktır. E-Devlet ana sayfasına ulaştığınızda karşınıza çıkacak olan sayfa menüsündeki E-Hizmetler seçeneğine tıklayınız. Bu platform üzerinden GBT sorgulama işleminin işlem sayfasına ulaşabilirsiniz. Ya da sistem içi arama motorunu kullanarak işlem sayfasına ulaşabilirsiniz. İşlem sayfasına ulaştıktan sonra karşınıza çıkacak olan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğine tıklayınız. Bu seçeneğe tıkladığınızda kimlik doğrulama işleminizi yapmanız için kimlik doğrulama sayfasına yönlendirileceksiniz. Kimlik doğrulama işleminizi yapabilmek için T.C. kimlik numaranız ve E-Devlet şifreniz gerekmektedir. Açılacak olan sayfadaki boşluklara sırası ile T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi yazınız. Bilgilerinizi kontrol edip, doğru yazdığınızdan emin olduktan sonra aynı sayfa üzerinde bulunan “Sisteme Giriş Yap” seçeneğine tıklayınız. Böylece açılacak olan yeni sayfa üzerinden GBT sorgulama işleminizin sonucunu görebilirsiniz.

Haberin Devamı

Aynı zamanda E-Devlet sistemi üzerinden yapılan bütün işlemler resmi belge özelliği taşımaktadır. E-Devlet sistemi üzerinden sonucunuzu indirip, bilgisayar çıktısı olarak alabilirsiniz. Bu çıktıyı resmi kurumlarda kullanabilirsiniz. Üzerinde bulunan barkod sayesinde belgenin takibi ve kontrolü yapılabilir.

Yazarlar