Gündem GBT ve sabıka kaydı belgesi nasıl sorgulanır?

GBT ve sabıka kaydı belgesi nasıl sorgulanır?

08.10.2015 - 22:20 | Son Güncellenme:

Sabıka kaydı ve GBT almak için artık kamu kurumlarına gitmenize gerek yok. İnternet üzerinden yapacağınız bu işlemleri nasıl yapacağınızı öğrenmek için haberimizi inceleyebilirsiniz.

GBT ve sabıka kaydı belgesi nasıl sorgulanır

Sabıka kaydı belgesi vatandaşların yaşadığı hayat süresince işlediği adli suçların bulunduğu bir belgedir. Herhangi bir suçunuzun olup olmaması çoğu durumda önemlidir. Türkiye de çoğu iş kurumlarına başvururken sabıka kaydı belgesi istenmektedir ve herhangi bir suçunuz bulunup bulunmadığını bu belge ile işe gireceğiniz kurum öğrenebilmektedir. Ayrıca bu belge öğrenim hayatında da önemlidir. Eğer bir suçunuz bulunuyor ise okurken herhangi bir burs başvurusunda başvuru yapacağınız kurum sizden bu belgeyi isteyecektir ve herhangi bir suçunuz var ise burs başvurunuz kabul olmayabilir.

Haberin Devamı

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

GBT – SABIKA SORGULAMA İÇİN DETAYLI BİLGİ!

YARGITAY DOSYA SORGULAMA HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ!

Sabıka kaydı bilgisi ayrıca banka işlemleriniz içinde önemlidir. Bu yüzden sabıka kaydı belgesi ülkemizde yaşayan vatandaşlar için önemlidir. Sabıka kaydı belgesine yaşadığınız yerdeki adliye sarayına giderek ulaşabilirsiniz. Adliye sarayından sabıka kaydı belgesine üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus cüzdanınız ile giderek 5 TL karşılığında ulaşabilirsiniz. Sabıka kaydı belgesine olan talepten dolayı adliye saraylarında bu belge için sıra bekleyen vatandaşlar vardır. Ayrıca adliye saraylarında bu yüzden gereksiz kalabalık oluşmaktadır. Adalet Bakanlığı bu sorunu engellemek için internet üzerinden sabıka kaydı belgesine ulaşılmasını sağlamıştır. Günümüzde gelişen internet teknolojisi sayesinde internet kullanımı baya artmıştır. İnternet kullanan vatandaşlar neredeyse her işlemini internet üzerinden gerçekleştirebilir. İnternet üzerinden gerçekleştirebileceğiniz işlemlerden bir tanesi de sabıka kaydı sorgulama işlemidir. Adalet Bakanlığı ve birçok bakanlık E-Devlet sisteminde yer aldığı için sabıka kaydı sorgulama işlemini E-Devlet sisteminden gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sisteminden işlem yapmak isteyen vatandaşlar E-Devlet sistemine giriş yapmaları gereklidir.

Haberin Devamı

E-Devlet sisteminde internet uygulamaları olan çoğu kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Yani E-Devlet internet sitesine giriş yaparak sistemde olan bütün kurum ve kuruluşlara ulaşabilirsiniz. E-Devlet sistemindeki kurum ve kuruluşlara ulaşabilmek için sisteme girişinizi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. E-Devlet sistemine 4 farklı şekilde girişinizi gerçekleştirebilirsiniz. Vatandaşlar daha kolay olduğu için genellikle E-Devlet şifresi ile giriş seçeneğini kullanmaktadır. E-Devlet sistemine giriş yapmak için ana sayfanın sağ üst tarafında bulunan sisteme giriş butonu tıklanmalıdır. Vatandaş kimlik doğrulama sisteminde E-Devlet ile giriş seçeneği karşınıza çıkacaktır. Bu sayfaya T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek sisteme girişinizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer E-Devlet şifreniz yok ise alma işlemi de çok basittir. Üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus kağıdınız ile herhangi bir PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında E-Devlet şifrenizi temin edebilirsiniz. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra T.C. kimlik numaranız ve E-Devlet şifreniz ile sisteme girişinizi gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sisteminden Adalet Bakanlığına hem kamu kurumları hem de E-Hizmetler bölümünden ulaşabilirsiniz. Herhangi bir yerden Adalet Bakanlığı bölümüne ulaştığınız zaman sorgulama işlemine devam edebilirsiniz. Adalet Bakanlığının alt seçeneklerinden adli sicil ve istatistik genel müdürlüğü hizmetleri bölümünden adli sicil kaydı sorgulama linkini tıklayarak sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.