Siyaset Genç kuşakları zehirlemeyin

Genç kuşakları zehirlemeyin

10.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin okullarda Enosis günü (Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması) kutlaması kararını “Yeni kuşakları zehirlemeyin” sözleriyle eleştirdi

Genç kuşakları zehirlemeyin

Başbakan Binali Yıldırım, Kıbrıslı Rumları Enosis kararından vazgeçmeye çağırdı. KKTC’de resmi temaslarda bulunan Yıldırım, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında Yıldırım, özetle şunları kaydetti:

Haberin Devamı

TALİHSİZ BİR KARAR: Cenevre’de Kıbrıs Konferansı’nın toplanmasıyla birlikte kritik bir aşamaya gelinmişti. Adada kapsamlı çözüm arzusunun en kuvvetli şekilde dile getirilmesi gereken bu hassas süreçte, Rum Meclisi’nin adadaki Rumlar arasında 1950 yılında Enosis amacıyla düzenlenen ‘plebisitin’ Rum tarafındaki okullarda anılmasına yönelik geçen ay aldığı karar büyük bir talihsizliktir. Bu hatadan geri dönülmesi bir yana Rum tarafı söz konusu kararı tarihi bir olaya basit bir atıf gibi tanımlamış, başta sayın Akıncı olmak üzere Kıbrıs Türk tarafının, Rum Meclisi’nin bu kararını değiştirmesine yönelik çağrılarına, ‘tarihi mi düzeltelim’ diye yine talihsiz karşılık vermişlerdir. O tarihlerdeki vahim hatayı ve onun adada sebep olduğu trajediyi düzeltmelerine imkan yoktur.

Haberin Devamı

SALDIRGAN TUTUM: Onlardan beklenen yetişecek en kuşakların zihinlerini zehirlememeleri, gençlerin barış ve birlikte yaşama kültürü ile yetişmelerini sağlamalarıdır. Rum tarafı, Kıbrıs Türkü’nün hassasiyetlerini göz ardı eden saldırgan tutumunu maalesef devam ettirmektedir.

KALICI ORTALIK VURGUSU: Müzakere sürecinin başlıca amacı, adada iki tarafın siyasi eşitliğine dayalı yeni ve kalıcı ortaklığın tesis edilmesidir. Ada’da kapsamlı çözüme ve sürdürülebilir ortaklığa, tarafların endişelerini, hassasiyetlerini, beklentilerini dikkate alan gerçekçi bir yaklaşımla mümkün olacaktır. Unutulmamalıdır ki, kapsamlı çözüm sadece başlıklarda mutabakata varmakla değil, eşit ortaklığın özümsenmesi ve müşterek geleceğin benimsenmesiyle olacaktır. Irkçı, dışlayıcı tavırlar yerine bu anlayışın genç nesillere aşılanması bir ihtiyaçtır.

Kıbrıs meselesine adil, kalıcı, kapsamlı çözüm bulunması yönündeki KKTC çabalarını desteklemeye devam edeceğiz. Diğer yandan Türk tarafının uluslararası camianın yoktan sebeplerle oyalanması ve müzakerelerin zamana yayılması artık kabul edilemez ve sürdürülemez bir durumdur. Rum tarafının ortaya net bir irade koyma zamanı gelmiştir. Kıbrıslı Türk kardeşlerimizle gönül birliği içinde sürdürdüğümüz haklı mücadelede elde edilen kazanımları daha da ileri götürecek güçte ve kararlılıkta olduğumuzu vurgulamak isterim.

Haberin Devamı

‘Lastik patladı’

Başbakan Yıldırım, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün’ü ziyaretinde ise, müzakerelerde lastiğin patladığını söyledi. Yıldırım, “Enosis kararı, Rum tarafının bilimsel olarak bir çözüme hazır olmadığının göstergesidir. Lastik patladı” dedi.