Dünya Gizlice Kuzey Kore’ye gitti

Gizlice Kuzey Kore’ye gitti

19.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim arasında gerçekleşmesi beklenen tarihi zirve öncesi CIA Başkanı Pompeo’nun, gizlice Kuzey Kore’ye gittiği ortaya çıktı. Trump, iddiaları doğrularken, Kim ile görüşme için sabırsızlandığını belirtti

Gizlice Kuzey Kore’ye gitti

ABD basınında yer alan ve Dışişleri Bakanı olarak henüz göreve başlamayan CIA Başkanı Mike Pompeo’nun, Nisan ayı başında gizlice Kuzey Kore’ye giderek Kim Jong-un ile görüştüğünü iddia eden haberler doğru çıktı. ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanlığına aday gösterdiği Pompeo’nun bu ay başında Pyongyang’a giderek ülkenin lideri Kim Jong-un ile görüştüğünü doğruladı.

Haberin Devamı

Başkan Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Pompeo’nun geçen hafta Kuzey Kore lideri Kim ile bir araya geldiğini belirtti. Toplantının sorunsuz şekilde geçtiğini kaydeden Trump, “İyi bir ilişki kuruldu. Zirvenin detayları üzerinde çalışılıyor. Nükleer silahların yok edilmesi, dünya için olduğu kadar, Kuzey Kore için de harika bir şey olacak” ifadelerine yer verdi.

“Washington Post” gazetesinin ABD’li yetkililere dayandırdığı haberde de, Pompeo’nun, Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Direktörlüğünü yürüttüğü sırada nisan ayının ilk pazar gününe rastlayan paskalya tatilinde Pyongyang’a gittiği belirtilmişti.

Gizlice Kuzey Kore’ye gitti

Artık FIrst Lady!

Kuzey Kore lideri Kim’in eşi Ri Sol-ju artık ülkede “yeni titri”yle anılıyor. Kim’in eşi Ri, cumartesi günü Ulusal Çin Balesi’nden bir ekibi ağırladı. Resmi KCNA haber ajansının konuyla ilgili haberinde Ri’nin adının sonunda yalnızca Kim ve kendisinden önceki iki devlet başkanı için kullanılan saygı ifade eden ekleri kullanıldı. Böylelikle Ri “yoldaş”lıktan “First Lady”liğe “terfi” etti.

İlk üst düzey temas

Mike Pompeo’nun Pyongyang seyahati, 2000 yılında Madeleine Albright Dışişleri Bakanı’yken Kim Jong-un’un babası Kim Jong-il ile görüşmesinden sonra iki ülke arasındaki ilk üst düzey temas oldu. Dışişleri Bakanı olarak onaylanmak üzere geçen hafta Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde senatörlerin sorularını yanıtlayan Pompeo, Kuzey Kore’de rejim değişikliğini desteklemediğini söylemişti. Pompeo, ABD ve dünyanın ihtiyaç duyduğu diplomatik bir çözüm konusunda Amerika ve Kuzey Kore liderlerinin görüşmesi için uygun şartlar sağlanabileceğinden iyimser olduğunu dile getirmişti.

Haberin Devamı

Trump, 2017 yazında Kuzey Kore’nin balistik füze denemeleri yapması üzerine Kore Yarımadası’nda askeri adım sinyalleri vermesinin ardından geçen ay Kuzey Kore lideri Kim ile görüşebileceğini ifade etmişti. Başkan Trump, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile Florida’da dün yaptığı ortak basın toplantısında, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşmek için “sabırsızlandığını” söylemişti. Haziran başında planlanan görüşmenin nerede yapılacağına dair henüz net bir kararın olmadığını belirten Trump, “doğrudan ve çok üst düzeyde” görüşmelere başladıklarını duyurmuştu.

Yazarlar