Siyaset Göktürk 1 uzayda

Göktürk 1 uzayda

06.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TSK’nın hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak Göktürk-1, Fransız Guyanası’ndan uzaya fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bugün uzaya fırlattığımız uydudaki yerli katkı oranı yüzde 20. Bundan sonraki daha gelişmiş uydumuzu en azından tam tersi bir oranla imal edip uzaya göndermeliyiz. Uydularımızı kendimizin üretmesi artık şarttır” dedi

Göktürk 1 uzayda

Özellikle terörle mücadele ve sınır güvenliğini sağlama konusunda büyük önem taşıyan Göktürk-1 Uydusu, Fransız Guyanası’ndan uzaya fırlatıldı. Fırlatma törenini Ankara TAİ’den takip eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO ve ABD’ye savunma sanayi mesajı vererek, “Dost olduğumuz, NATO’da beraber olduğumuz birçok dostlardan, bırakın silahlıyı, silahsız insansız hava araçlarından almak istiyoruz, talebimizi kendilerine iletiyoruz, ‘bugün git yarın gel, bugün git yarın gel’. Biz NATO’da beraber değil miyiz? Aynı cephede beraber değil miyiz? Bize bu yaptığınız nedir? Dost vesaire oturuyoruz, konuşuyoruz, gülüşüyoruz, ama iş neticeye gelince ‘kongreden karar çıkmadı.’ İşte bunlar bizi sonunda hacet sahibi yaptı. Şimdi artık kendimiz üretiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk metre altı çözünürlüğe sahip keşif ve gözetleme uydusu Göktürk-1, dün saat 16.51.44’te Fransız Guyanası’ndaki fırlatma rampasından uzaya fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, fırlatma anını Kahramankazan’daki TAİ tesislerinde düzenlenen törende izledi. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal da katıldı. Erdoğan, şunları söyledi:

Göktürk 1 uzayda

DAHA GELİŞMİŞ UYDULAR: Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ileri teknoloji kabiliyetleriyle hizmet verecek bu uydumuz diğer alanlarda da ülkemize önemli faydalar sağlayacaktır. Bu uydunun kabiliyetleri Türkiye’nin uzay çalışmalarında ulaşmak istediği hedef konusundaki kararlığının bir ifadesidir. Hedefimiz Göktürk 1’den daha gelişmiş uydular üretip uzaya göndermektir.

Haberin Devamı

TERÖRLE MÜCADELE DERSLERLE DOLU: Savunma sanayimizin yüksek teknoloji gerektiren tüm ihtiyaçları gibi uydularımızı da artık kendimizin geliştirmesi ve üretmesi şarttır. Bu konuda yürütülen çalışmaları takdir ediyorum. İlgili kurumlarımızın artık tüm çalışmaların hazır alım yerine, kendi tasarım ve üretimimizi esas alan bir anlayışla yürütmeleri gerekiyor. Son 32 yıldaki terörle mücadele dönemimiz bizler için çok önemli derslerle doludur. Kıbrıs Barış Harekatımızda ilk örneklerine rastladığımız askeri ambargolar, terörle mücadele döneminde gizli veya açık sürekli karşımıza çıktı. Şimdi yine bazı batı ülkelerinin ülkemize belirli askeri ürünleri satmama kararı aldığına şahit oluyoruz. Hamdolsun bugün Türkiye 14 yıl öncesine göre savunma sanayi ürünlerinde dışa bağımlılığını yarı yarıya azalttı. İnşallah 2023’e kadar büyük ölçüde ortadan kaldırmış olacağız. Kötü komşu insanı hacet sahibi yapar. Bu tür ambargolar bizi bitirmiyor, bitirmeyecek, bizi hacet sahibi yapacak. Bugün uzaya fırlattığımız uydudaki yerli katkı oranı yüzde 20. Bundan sonraki daha gelişmiş uydumuzu en azından tam tersi bir oranla imal edip uzaya göndermeliyiz. Özel sektörümüzle üniversitelerimizle, araştırma kuruluşlarımızla hep beraber el ele vererek ülkemizi hedeflerine ulaştıracağımıza inanıyorum.

Haberin Devamı

7 YIL HİZMET VERECEK

Günde 358 kare yüksek çözünürlükte fotoğraf çekebilecek olan uydunun ömrü 7 yıl olacak. Göktürk-1 Uydusu dünya çevresindeki yörüngesini yaklaşık 90 dakikada tamamlayacak. Ankara’daki yer istasyonundan günde 4 defa uydu ile irtibat kurulabilecek ve her bir temas yaklaşık 10 dakika sürecek. Uydu, Türkiye üzerinden her geçişinde dünyanın çeşitli bölgelerinden aldığı fotoğraf ve görüntüleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uydu Yer İstasyonuna aktaracak. Yüksek çözünürlükte görüntüler aktaracak uydu, çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sinir kontrolü, kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapılabilecek.