Dünya IŞİD Filipinler'de! Ölü sayısı 129'a yükseldi

IŞİD Filipinler'de! Ölü sayısı 129'a yükseldi

31.05.2017 - 14:26 | Son Güncellenme:

Terör örgütü IŞİD'in Asya'ya uzandığı Filipinler'in Marawi kentinde geçen hafta salı günü başlayan çatışmalar sürüyor. Sıkı yönetimin ilan edildiği bölgede, ölü sayısı 129'a çıktı. Terör örgütü Katolik bir rahibin olduğu video ile mesaj gönderdi. Rahip görüntülerde 200 rehinenin teröristlerin elinde olduğunu söylüyor. Filipin askerleri terör örgütü IŞİD'e ait pek çok silahı da ele geçirdi. Ordu örgütün saldırılarda kullandığı malzemeleri yan yana dizerek görüntüledi.

IŞİD Filipinlerde Ölü sayısı 129a yükseldi

Filipinler'de sıkıyönetim ilan edilen Mindanao eyaletine bağlı Marawi kentindeki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayının 129'a çıktı.

Haberin Devamı

Marawi'deki çatışmalarda 19 sivil ve 21 asker yaşamını yitirdi, IŞİD'e bağlı Maute örgütünden 89 örgüt üyesi öldürüldü.

Ordu Marawi'nin yaklaşık yüzde 90'ında kontrolü sağladı.

Ordu sözcüsü Tuğgeneral Restituto Padilla kentteki çatışmanın, terör örgütü Ebu Seyyaf'ın liderlerinden İsnilon Hapilon'a yönelik operasyonun ardından çıktığını, Hapilon'un hala Marawi'de olduğuna ve militanların bu nedenle bu kadar direnç gösterdiğine inandıklarını söyledi.

Padilla, Marawi'den 960 sivilin kurtarıldığını,bölgede bin kişinin hala mahsur kaldığını açıkladı.

KATOLİK RAHİP ÖRGÜTÜN ELİNDE

Bu arada Marawi'deki katedrali, cezaevini ve iki okulu yakan militanlar, çarşamba günü aralarında bir rahibin de bulunduğu 11 kişiyi kaçırdı.

Haberin Devamı

İnternette yayınlanan Marawi'de rehin alınan Katolik rahip Teresito Suganob'un görüntülerinini gerçek olduğu belirtiliyor. Terör örgütü IŞİD bağlantılı militanlar tarafından zorla çekildiği anlaşılan ve internet üzerinden yayınlanan videoda, militanların rehin aldığı rahip Suganob, kendisiyle aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 200 kişinin esir tutulduğunu söylüyor. Rahip videoda Filipinler yönetiminden kentteki askeri birlikleri çekmesini istiyor.

Kısmen yanmış ve enkaza dönmüş binaların önünde görülen Katolik rahip Teresito Suganob, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'ye hitap ederek "Biz birkaç yıl daha sizinle yaşamak istiyoruz Sayın Duterte, biliyoruz ki yapabileceğiniz şeyler var." dedi.

Suganob, "Burada aralarında marangozların, hizmetçilerin, çocukların ve gençlerin ve sıradan Hristiyanların bulunduğu yaklaşık 200 kişi rehin tutuluyor." ifadesini kullandı.

Ordu sözcüsü Padilla, 200 rehinenin kurtarılmasına yardımcı olmak için görüşebilecek kanallara ulaşmaya çalıştıklarına, rehinelerin güvende olması için ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarına işaret ederek ' videon militanların ölüm kalım savaşı verdiğini gösteriyor'dedi.

'KAPANA KISILDILAR'

Restituto Padilla, "Kapana kısıldılar, kontrol altına alındılar. Teslim olmazlarsa asla canlı çıkamayacakları bölgedeler." dedi.

Haberin Devamı

Bu arada Devlet BaşkanI Rodrigo Duterte sivillerin kurtarılmasının hızlandırılması ve yerinden edilmiş kişilere insani yardım ulaştırılması için "barış koridoru" oluşturulmasını kabul etti.

Filipinler'de ordu, geçen salı Mindanao'nun Marawi kentinde, Washington yönetiminin, başına 5 milyon dolar ödül koyduğu İsnilon Hapilon'a yönelik operasyon düzenledi.

Operasyonun ardından çıkan çatışmalarda IŞİD ile bağlantılı Maute örgütü militanları Marawi'yi kuşattı. Militanlarla ordu mensupları arasında bir haftadan uzun süredir süren çatışmada, şimdiye kadar 19'u sivil 129 kişi hayatını kaybetti.

Rusya'nın başkenti Moskova'da resmi ziyarette olan Devlet Başkanı Duterte, olayların alevlenmesi üzerine Marawi'de "kalkışma olduğu gerekçesiyle" anayasanın kendisine verdiği yetkiyle eyalette 60 günlük sıkıyönetim ilan etti ve ziyaretini yarıda keserek ülkesine geri döndü.

Ülkede adam kaçırma ve bombalı saldırı eylemleri düzenleyen Maute örgütü, Abdullah Maute ve kardeşi Ömer tarafından 2012'de kurulmuştu. Maute, Nisan 2015'te IŞİD'e bağlılığını ilan etmişti.