Dünya Son dakika... Çavuşoğlu'ndan flaş AB mesajı!

Son dakika... Çavuşoğlu'ndan flaş AB mesajı!

22.11.2018 - 11:15 | Son Güncellenme:

Ankara'da bir araya gelen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile AB temsilcileri Mogherini ve Hahn, gazetecilerin karşısına çıktı. Çavuşoğlu, "AB kilitlediği kapıları kendisi için açmalı" dedi.

Son dakika... Çavuşoğlundan flaş AB mesajı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, başkent Ankara'da Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Türkiye ve Avrupa Birliği Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog toplantısının birinci oturumunun ardından Çavuşoğlu, Mogherini ve Hahn basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu'nun konuşmasından öne çıkan ifadeler şöyle:

"Açılması gereken 5 fasıl bazı üyelerin engellemesi nedeniyle açılamamıştır. 18 Mart mutabakatının uygulanması her iki tarafın da yararınadır. 18 Mart mutabakatındaki koşullar yerine getirmeli.

Türkiye AB'ye aday ülkedir, hedefimiz tam üyelik. Türkiye'yi dışlayan, aday ülke olduğunu inkar eden açıklamaların faydası yoktur. Karşımıza siyasi engeller çıkarılmamalı, bunlar sadece Türkiye'nin değil AB'nin büyümesine, refahına bir engel getiriyor. AB'nin kilitlediği kapıları kendi için açması gerektiğini vurguluyoruz.

Haberin Devamı

Gümrük Birliğinin güncellenmesi her iki tarafın da yararınadır. Güncellenmesi en az Türkiye kadar hemen hemen tüm AB üyesi ülkelerinin yararınadır. Vize serbestisi için 7 kriter kalmıştı, şimdi 6'ya düştü, bu kriterleri de tamamlayarak vize serbestisine geçmiş olacağız

Avrupa Birliği üyesi ülkelerden terörle mücadelemize daha fazla destek bekliyoruz."

"Desteğe devam"

AB Yüksek Temsilcisi Mogherini, Türkiye'nin AB ile ilişkileri güçlendirme ve reform çabalarını artırma kararını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Toplantının verimli geçtiğini söyleyen Mogherini, "Türkiye aday ülkedir ve stratejik ortaktır" dedi. Türkiye'nin İdlib konusunda önemli çalışmalar ortaya koyduğunu belirterek, mülteci krizinde destek vermeyi sürdüreceklerini ifade etti.

Hahn ise, "Yakın komşularız, ortak çıkarlar sözkonusu. Bazı alanlarda farklı görüşlere sahibiz. Müzakerelere başlamazsak, bunun kaçırılmış bir fırsat olacağını düşünüyorum, bu her iki tarafın da çıkarına. Şu an Türkiye ile bir fasılın açılması söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

Kaşıkçı açıklaması

Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, "Her ne kadar bazı üye ülkeler bazı çıkar ilişkileri sebebiyle bunu kapatma meylinde olsa da AB'nin bu konudaki tutumu son derece nettir ve beklentileri de haklıdır çünkü henüz cevabı bulunamamış ya da verilmemiş sorular var. Bu cinayet, bu herkesi şoke eden önceden planlanmış, hiç kimsenin kabul edemeyeceği bu cinayetin tüm boyutlarıyla ortaya çıkması gerekiyor. Gerçek sorumluları kim, kim talimat verdi, bunun da ortaya çıkması gerekiyor. Bu bir cinayettir ve adaletin yerini bulması gerekiyor. Şeffaf şekilde uluslararası toplumun iş birliğiyle bu süreci yürütmemiz gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturmaya dair, "Suudi Arabistan'da tutuklanan kişilerin Türkiye'de de yargılanması gerekiyor. Bu konuda Suudi Arabistan'dan iş birliği bekliyoruz. Bunu kendilerine de ilettik" dedi.

Suudi Arabistan'dan bugüne kadar çelişkili ifadelerin geldiğininin altını çizen Çavuşoğlu, "Başsavcının son yaptığı açıklamayı ileri bir adım olarak görüyoruz fakat tatmin edici değil" dedi.

Türkiye'nin Suudi Arabistan'ın iş birliği tekliflerini bugüne kadar tereddüt etmeden kabul ettiğini, elde ettiği bilgi ve belgeleri Suudi yetkililerle paylaştığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Suudi Arabistan Başsavcısı İstanbul'a geldiği zaman İstanbul Başsavcımız Sayın (İrfan) Fidan elde edilen soruşturma kapsamındaki tüm bilgi ve belgeleri Suudi muhatabıyla paylaştı ama Suudi Arabistan tarafından hiçbir açıklama yapılmadı, hiçbir bilgi verilmedi." diye konuştu.

Haberin Devamı

AB Yüksek Temsilcisi Mogherini, Kaşıkçı cinayetinden "gerçekten" sorumlu olanların hesap vermesi gerektiğini belirtti.

Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki Başkonsolosluğu'nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin uluslararası soruşturma başlatılması ve sanıkların Türkiye'de yargılanması yönündeki çağrılarla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Mogherini, bu konuda AB'nin pozisyonunun başından çok net olduğunu söyledi.

Her zaman tamamen şeffaf ve güvenilir bir soruşturma çağrısı yaptıklarını vurgulayan Mogherini, şu ifadeleri kullandı:

"Bu korkunç cinayetin sorumlularının, gerçekten sorumlu olanların hesap vermesi gerekiyor. Bizim için, AB'nin hesap verme zorunluluğu intikam anlamına gelmiyor. Şunun altını çizmek istiyorum ki başından beri her türlü ölüm cezası uygulamasına karşıyız ve karşı olmaya da devam edeceğiz. Ama yargı sistemimizin prensip, değer ve uygulamalarıyla uyumlu olarak tam, şeffaf ve adil bir soruşturmanın yürütülmesini bekliyoruz."

Haberin Devamı

Demirtaş kararı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AİHM'in (eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin) Demirtaş kararına ilişkin bunların bir bağlayıcılığı olmadığı şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Mogherini, Türkiye'den mahkeme kararlarını takip etmesini beklediklerini kaydetti.

AB ve üye ülkelerin hukukun üstünlüğü, temel özgürlükler ve insan hakları gibi konularda Avrupa Konseyi standartları doğrultusunda somut adımlar görmek istediğini anlatan Mogherini, bugünkü dünyada AB'den daha güvenilir ve öngörülebilir bir ortak bulmanın zor olduğunu sözlerine ekledi.

Yazarlar