Gündem GSS borç durumunuzu internetten takip edebilirsiniz!

GSS borç durumunuzu internetten takip edebilirsiniz!

30.11.2016 - 09:00 | Son Güncellenme:

Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında prim borcu sorgulaması internette GSS borç sorgulama işlemi ile yapılabiliyor. Vatandaşlar internette SGK web tahsilat uygulaması ekranı üzerinden GSS borç sorgulama yapabiliyor. GSS borç sorgulama online işlemi e-Devlet Kapısı üzerinden de yapılabiliyor.

GSS borç durumunuzu internetten takip edebilirsiniz

Türkiye’de 2012 yılında yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında Türkiye’de sağlık güvencesi bulunmayan vatandaşın kalmaması hedefleniyor. Ancak GSS kapsamında vatandaşların gelir testi yaptırmaları gerekiyor ki pek çok vatandaş bu gelir testini yaptırmamasından dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) prim borcu ile karşı karşıya kaldı. Bu noktada SGK vatandaşların kuruma olan herhangi bir GSS prim borcu bulunup, bulunmadığı bilgisin internette yapacağı GSS borç sorgulama işlemi ile kolayca ulaşabilmesini sağlıyor.

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Türkiye’de 2012 yılında yürürlüğe girmiş olan Genel Sağlık Sigortası sistemi çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde yer alan Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağkur, Emekli Sandığı ve İsteğe Bağlı Sigorta gibi sigorta kurumlarından mükellefliği bulunmayan (aktif) ve sağlık güvencesi bulunmayan tüm vatandaşlar, otomatik olarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındı. Bu yüzden bu vatandaşların ikamet etmekte oldukları noktada bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek gelir testi yaptırması gerekiyor.

Ancak milyonlarca vatandaş, GSS gelir testini yaptırmamasından dolayı SGK’ya en üst düzeydeki GSS prim oranından çok yüksek miktarlarda GSS borcu oluştu. Bu noktada SGK vatandaşların kuruma herhangi bir GSS borcu bulunup, bulunmadığını veya bulunan borçlarının ayrıntılı dökümünü öğrenmek istediklerinde kuruma gelmekle uğraşmaları yerine internetten online GSS borç sorgulama işlemi ile öğrenebilmelerini sağlıyor.

GSS kapsamında SGK tarafından belirlenen asgari ücretin 3’te 1’i altında gelir düzeyi GSS gelir testi sonucunda belirlenen vatandaşların GSS prim ödemeleri devlet tarafından karşılanıyor. Ancak bu şekilde geliri bu seviye altında bulunan veya geliri bulunmayan vatandaşlar SGK’ya başvuruda bulunmadığı sürece GSS prim borcu ile karşılaşıyor. Ayrıca GSS gelir testini yaptıran ancak düzenli GSS prim ödemelerini gelir seviyesine göre belirlenen oranlardan yapmayan vatandaşlarda kuruma GSS borcu ile karşılaşıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun vatandaşlara internet üzerinde sunduğu online GSS borç sorgulama işlemi ile tüm bu GSS borçlarına ilişkin ayrıntılı bilgi alınabiliyor.

İnternet üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-SGK ağı uygulamalarından birisi olan SGK web tahsilat uygulaması üzerinde vatandaşlar GSS borç sorgulama işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kısa bir süre önce yenilenen SGK web tahsilat uygulamasında kişisel bilgilerin güvenliği çerçevesinde vatandaşların öncelikli olarak e-Devlet kimlik doğrulaması gerçekleştirmeleri gerekiyor. Daha sona ‘Diğer Ödemeler’ ve ‘GSS Prim’ seçimleriyle birlikte T.C. kimlik numarası girerek, GSS borç sorgulama yapabiliyor.

Vatandaşlar internet üzerinde doğrudan e-Devlet sistemi üzerinden de SGK’ nın portal üzerinde yer alana ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil Kaydı ve Prim Borcu Sorgulama’ ekranından GSS borç sorgulama gerçekleştirebilmeleri mümkün oluyor. Ancak bu işlemde de vatandaşların önce e-Devlet kimlik doğrulaması yapması gerekiyor. Vatandaşlar e-Devlet Kapısı üzerinde yer alan ‘sisteme giriş’ penceresinde kendisinde sunulan ‘e-Devlet şifresi’, ‘mobil imza’, ‘e-imza’, ‘T.C. kimlik kartı’ ve ‘internet bankacılığı’ şeklindeki 5 farklı yüksek güvenlikli giriş alternatifinden birisi ile kimlik doğrulama yapabiliyor. Bu şekilde e-Devlet üzerinden GSS borç sorgulama işlemlerini sadece dakikalar içerisinde gerçekleştirebiliyor.