Gündem GSS borcu nasıl sorgulanır?

GSS borcu nasıl sorgulanır?

30.10.2016 - 13:55 | Son Güncellenme:

Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim borcu olup, olmadığını sağlık hizmetlerinden yararlanılmamasına neden olacak 1 ocak öncesinde öğrenilmesi için internette GSS borç sorgulama yapılabilir. E-Devlet üzerinden yapılabilen GSS borç sorgulama işlemi ile SGK’ ya olan tüm GSS prim borçları öğrenilebilir. Ayrıca e-Devlet üzerinden yapılan GSS borç sorgulama ile tespit edilen tüm güncel GSS prim borçlarının ödemeleri online olarak da yapılabilir.

GSS borcu nasıl sorgulanır

Türkiye’de sigorta ve sosyal hizmetler alanında çok önemli bir yeniliği getiren 1.1.2012 tarihli Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 60.maddesindeki düzenleme ile birlikte uygulanmaya başlanan Genel Sağlık Sigortası (GSS) dolayısıyla milyonlarca vatandaşın Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) prim borcu bulunuyor. Vatandaşın internetteki SGK dijital hizmetlerini kullanarak yapabildiği GSS borç sorgulama işlemi ile bilgi alabildiği Genel Sağlık Sigortası prim borcu ile ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Genel Sağlık Sigortası kapsamında Türkiye’de vatandaşların gelir tespiti yaptırmaları gerekiyor.

Haberin Devamı



GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!


Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Ancak pek çok vatandaş gelir tespiti yaptırmamasından dolayı Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında uygulanan en üst dilimdeki GSS prim oranından prim borçlandırması ile karşı karşıya kalabildi. Bunun dışında sistemdeki teknik aksaklıklar ve hatalar ve aynı zamanda da gelir tespiti yaptırarak, gelir oranı GSS prim ödemesi hazine tarafından karşılanacak gelir kapsamının üzerinde olması nedeni ile her ay düzenli şekilde GSS prim ödemesi yapması gerekirken aksatan veya ödemeyen vatandaşların GSS prim borcu bulunuyor. Bu durum milyonlarca vatandaşın Sosyal Güvenlik Kurumu’na GSS prim borcu bulunmasına neden oluyor. Bu çerçevede Sosyal Güvenlik Kurumu, vatandaşların Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında herhangi bir prim borcu bulunup, bulunmadığını veya bulunan prim borçlarının ayrıntılı dökümlerini internet üzerinden öğrenebilmeleri için online GSS borç sorgulama hizmetini sunmaya başladı.

İnternet ortamı üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilmekte olan GSS borç sorgulama işlemi ile birlikte Türkiye’de tüm vatandaşlar SGK’ ya GSS borcunun olup, olmadığını öğrenebilme şansına sahip olabiliyor. Dijital platform üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geniş hizmet kapsamına sahip olan e-SGK ağı uygulamalarından birisi olan SGK web tahsilat uygulaması üzerinden kolayca gerçekleştirilebilmekte olan GSS borç sorgulama işlemi ile GSS borç durumunun sorgulanması vatandaşlara 31 ekim’de sona erecek yapılandırma durumunda var olan borçları için yararlanma şansı veriyor.

Özellikle de 1 ocak 2017 tarihi itibari ile gelir tespiti yaptırmamasından dolayı GSS prim borcu bulunan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanamayacağından dolayı 31 ekim’de sona erecek yapılandırma süresini kaçırmadan yararlanabilmesi için öncelikle internette GSS borç sorgulama işlemi ile GSS prim borcunun olup, olmadığını öğrenmesi gerekiyor. Bu çerçevede hem SGK web tahsilat uygulaması ekranından hem de e-Devlet sistemi içerisindeki SGK’ nın e-SGK ağı hizmetlerinden birisi olan ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil Kaydı ve Prim Borcu Sorgulama’ ekranı üzerinden yapılabilen GSS borç sorgulama işlemi ile borç bilgisi alınabiliyor.

Vatandaş internet ortamında her 2 GSS borç sorgulama yönteminde de e-Devlet kimlik doğrulaması yapmak durumunda. Bu sebep ile de vatandaşların internet üzerinden GSS borç sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için öncelikli olarak en azından e-Devlet şifresi edinmeleri gerekiyor ki böylelikle e-Devlet kimlik doğrulamasını yaparak her uygulama üzerinden de GSS prim borcunun, bulunup, bulunmadığını öğrenebiliyor.

Yazarlar