Gündem GSS borcumu nasıl öğrenirim?

GSS borcumu nasıl öğrenirim?

13.05.2016 - 09:47 | Son Güncellenme:

GSS borç sorgulamanızı internetten yapabilirsiniz. GSS borç sorgulama işlemlerine ait ayrıntılı bilgileri bu yazımızda ele aldık. GSS borç sorgulama işleminin detaylarını inceleyebilirsiniz.

GSS borcumu nasıl öğrenirim

Sağlık Bakanlığının hizmete soktuğu GSS yani Genel Sağlık Sigortası sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar için sunulmuş olan bir hizmettir. 1 nisan 2012 tarihinde hizmete giren Genel Sağlık Sigortası hiç bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların sosyal güvencelerini sağlayabilmeleri için tasarlanmış olan bir hizmet türüdür. Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilecek kişileri Sosyal Güvenlik Kurumu belirlemiştir. Bir işte resmi olarak çalışan kişiler, kamu çalışanları, köy mahalle muhtarları, bağımsız olarak çalışan kişiler, isteğe bağlı olarak sigortalı olan ve olmayan kişiler GSS kapsamına girmektedirler. Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilmek için ilk önce başvurmanız gereklidir. Başvurunuzu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapmanız gereklidir. Yaşadığınız şehirde bulunan Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfına gittikten sonra buradan GSS başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Eğer GSS kapsamına giriyorsanız yani Genel Sağlık Sigortasından yararlanabiliyorsanız sizden bazı belgeler istenecektir.

Haberin Devamı


GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Banka hesaplarınızı, üstünüze olan tapu belgelerini, maaş bordronuzu ve gelir tespiti yaptırmanız istenecektir. Bu belgeleri topladıktan sonra başvuru yapabilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilmeniz için ödemeniz gereken bir borç çıkacaktır. Aslında gelir tespiti yaptırmasanız da olur. Ama gelir tespiti yaptırmayan kişilerin en yüksek prim miktarı olan 202 TL prim miktarı ödemeleri gereklidir. Gelir tespiti yaptırmayan vatandaşlar her ay 202 TL yatırarak sağlık sigortalarını sağlayabilirler. Gelir tespiti yaptıran vatandaşlar gelirlerine göre bir prim borcu çıkar. Çalışan vatandaşlar, SSK veya Bağ-Kura bağlı olan vatandaşlar prim yatırmalarına gerek kalmadan Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilirler. 18 yaşını doldurmamış olanlar annesinin veya babasının sigortalarından yararlanabilirler. 18 yaşını doldurmuş olan ve okuyan öğrenciler ise prim yatırmalarına gerek yoktur. Ama 18 yaşını doldurmuş olan ve okumayanlar prim yatırmaları gereklidir. Gelir tespiti yaptırdıktan sonra gelirinize göre bir prim borcu çıkar. Ne kadar prim yatırmanız gerektiğini GSS borç sorgulama işlemini Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek gerçekleştirebileceğiniz gibi internet üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden GSS borç sorgulama işlemini E-Devlet sisteminden gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sisteminden GSS borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilmeniz için E-Devlet sistemine giriş yapmanız gereklidir. E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için ana sayfada yer alan sisteme giriş linkini tıklamanız gereklidir. Açılan E-Devlet sistemine giriş yollarından E-Devlet şifresi ile giriş yolunu seçtiğinizde giriş sayfasına T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girmeniz gereklidir. E-Devlet şifrenizi bilmiyorsanız eğer PTT kurumlarına giderek 2 TL karşılığında E-Devlet şifrenizi alabilirsiniz. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra sisteme giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra E-Hizmetler bölümüne girmelisiniz. E-Hizmetler bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumunu bulduktan sonra GSS borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. GSS borç sorgulama işlemini Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetleri altından diğer hizmetler bölümü altından GSS tescil prim borcu sorgulama seçeneğini seçerek sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.