Ege Güçlendirme egzersizleri

Güçlendirme egzersizleri

30.03.2017 - 03:24 | Son Güncellenme:

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Barış Gültekin, gece omuz üzerinde yatıp uyuyamamanın ‘omuz kas yırtığı’ belirtisi olabileceğini vurguladı.

Güçlendirme egzersizleri

Dr. Gültekin, “Eğer yırtık tam değilse (parsiyel yırtık) omuzu ters hareketlerden korumak, iyileşmeye yardımcı olur. Ağrı ve hareketlerle oluşan acının giderilmesi tedavinin önemli basamaklarından biridir. Hastanın yaşam kalitesi, ağrı ve acının kontrolüyle yeniden artırılmaya çalışılır. Güçlendirme egzersizleri de önerilir. Rotator kılıf tendonları üzerine bası olan hastalar, tedaviye cevap vermeyen kısmi yırtığı olan hastalar ve tam kas yırtığı olan hastalarda cerrahi tedavi tercih edilir.”

Haberin Devamı

Omzunuzun üzerine yatamıyorsanız dikkat!

Bu sorunu yaşayanların zaman kaybetmeden bir ortopedi ve travmatoloji uzmanına görünmesinin yararlı olacağını söyledi.

Rotator kılıf adı verilen kasların tendonlarındaki yırtığın omuz kas yırtığı olarak tanımlandığını belirten Özel Sada Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Barış Gültekin, “Rotator kılıfta yırtık gençlerde ve sporcularda ani bir harekette omuzun aşırı yüklenmesi sonucunda oluşabileceği gibi, zaman içinde tekrarlayıcı omuz hareketleri sonucunda da oluşabilir. Özellikle kolun baş seviyesinin üzerinde kullanılmasıyla oluşan zorlanma yırtık sebebidir. Özellikle yaşlı hastalarda tendonların yapısı daha zayıf ve kırılgan olduğu için kendiliğinden ya da hafif zorlanmalarla yırtık oluşabilir.” dedi.

Haberin Devamı

Risk grupları

Op. Dr. Barış Gültekin, “Fırlatma hareketini yapan sporcular, ağır işlerle uğraşan işçiler, cam temizleyen işçiler, tavan boyayan ustalar, tahtaya yazı yazan öğretmenler, yoğun ev işleriyle uğraşan ev hanımları, yüksekten düşenler, omuz travmasına maruz kalanlar, yıpranmaya bağlı (dejenerasyon) ileri yaşlı hastalar riskli omuz kas yırtığı için gruptadır” dedi.

Kol öne veya yana doğru kaldırılırken ağrı ortaya çıkmasının sık karşılaşılan belirtiler arasında yer aldığını belirten Op. Dr. Barış Gültekin, “Bazı hastalar omuz hareketlerini tam olarak yapamazlar. Özellikle yukarı kaldırma ve içe-dışa döndürme hareketleri zayıftır ya da yoktur. Çoğu kişi, omuzlarının üzerine yatamamaktan şikâyetçidir. Tam kat rotator kılıf yırtıkları genelde büyüme eğilimindedir. Sonuç olarak yırtığın çok büyümeden ve tendon yapısı bozulmadan onarılması önemlidir” diye konuştu.