Gündem Gül partiye dönebilir neticede kurucusu

Gül partiye dönebilir neticede kurucusu

15.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erdoğan’ın Köşk’e çıkmasıyla hükümet ve Çankaya’nın daha uyumlu çalışacağını belirten Elvan, Gül’ün partiye dönmesine ilişkin olarak da “Sayın Gül partimizin kurucularından. Dolayısıyla arzu etmesi halinde ‘elbette’ diye Başbakanımızın da açıklaması oldu” dedi.

Gül partiye dönebilir neticede kurucusu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Milliyet’e yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün partiye dönüşü tartışmalarıyla ilgili olarak “Sayın Gül gerçekten Türkiye’ye çok hizmet etmiş, partimizin kurucusu. İlk başbakanlık, ilk cumhurbaşkanlığı Sayın Gül tarafından yapıldı” dedi. Geçmişte TİB’de yapılan yasadışı dinlemelerin bir daha olmaması için önlemler alındığını belirten Elvan, özellikle bayramlarda İstanbul giriş çıkışlarındaki trafiği rahatlatacak çalışmalar yaptıklarını da söyledi.
Elvan, bakanlıkta ağırladığı Milliyet’in sorularını şöyle yanıtladı:

Köşk seçimi sonuçlarını nasıl değerlendirdiniz, hem iktidara hem muhalefete nasıl mesajlar verildi?
- Yüzde 52’lik oranın Türkiye genelinde iyi bir oran olduğunu düşünüyorum. Eğer katılım oranı yüksek olsaydı bizim oy oranımızın daha da artacağını düşünüyorum. Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanın da halkın her bir sorunu ile ilgilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Orası sadece bir onay makamı değildir. Neticede halk demiş ki “Ben devletin başkanı yapıyorum. Benim derdimle dertlen benim sorunum ne ise o sorunuma sahip çık.” Tabii muhalefetin çatı adayına gelince ise onlar için ciddi bir yıkım olmuştur.

Başkanlık sistemine geçiş için de mesaj geldi mi?
- Türkiye bir hukuk devleti. Burada halkın verdiği mesaj, “Benim derdimle dertlen, benimle bütünleş” demiştir. “Her alanda her konuda işin içerisinde ol” demiştir halk. Yoksa yetkiler, sorumluluklar bellidir. Biz bir anayasa değişikliği yapılmasını arzu ediyoruz. Halkımızın arzusu bizim için önem taşır.

‘Yanlış yoldaydılar’

Muhalefette değişim bekliyor musunuz? Paralel yapı tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Halen birtakım vesayet odaklarının esiri konumundalar. Onlardan kurtulmaları gerektiğini düşünüyorum. Vatandaş şunu söyledi: “Devlet içerisinde hiçbir şekilde ben paralel yapıya müsaade edilmesini istemiyorum. Devletin bir işleyişi vardır. Herkesin o işleyişe riayet etmesi gerekir.” Kim yasadışı ne işlem yapmışsa bunun hesabını eninde sonunda verecektir. Hiç kimsenin kalkıp da bir ülkenin cumhurbaşkanını, başbakanı ve bakanlarını yasa dışı yollarla dinleme hakkı yoktur. Bu konuda muhalefet çok sessiz kalmıştır. Bunu fırsata dönüştürmeye düşündüler. Yasadışı dinlemelerle elde edilen kasetler ve montajlanması ile “Başbakanı itibarsızlaştırabiliriz, Başbakanı tuş edebiliriz” dediler. Yanlış yoldaydılar.

‘Ak Parti zayıflamaz’

Erdoğan’ın Köşk’e çıkması Ak Parti’yi zayıflatır mı?
- Hayır, kesinlikle zayıflatmaz. Buna inanmıyorum. Güçlü bir yapı oluşacağını düşünüyorum. Çünkü Başbakanımız 12 yıldan beri memleketin her sektörde her alanda sorunlarını bilen ve o sorunları çözmede adımları atan bir kişi. Dolayısıyla uyumla, işlerin hızlı yürüyeceğini düşünüyorum.

Yeni lider tartışmaları yaşanıyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Bu konuda Başbakanımız gereken açıklamaları yaptı. Bize de çok fazla bir şey düşmez. Bizdeki süreçte bellidir. Belli bir istişare süreci vardır. Başbakanımızı karalama ve itibarsızlaştırma adına diktatör gibi ifadeler kullanıyorlar, parti içi demokrasiyi ve istişareyi en iyi işleten ve harfiyen her birine riayet eden bir başbakanımız var. Kendi adaylığı sürecinde de il başkanlarıyla, belediye başkanlarıyla, milletvekilleriyle ayrı ayrı toplantılar yapıldı. Aynı süreç şimdi de işletiliyor. Diğer taraftan çatı adaya bakalım. Her iki partinin genel başkanı kendilerine biri tepside bir aday sunuyor, bu adayı kendi parti yönetimlerinden saklayıp ortaya çıkarıyorlar. Bu mu demokrasi anlayışı, bu mu sosyal demokratlık, bu mu milliyetçilik?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün partiye dönüşüne nasıl bakarsınız?
- Sayın Başbakanımız gereken açıklamaları yaptı. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımız Sayın Gül de Türkiye’ye çok hizmet etmiş, partimizin kurucusu, ilk başbakanlığı, ilk cumhurbaşkanlığını yapmış bir isim. Dolayısıyla arzu etmesi halinde ‘elbette’ diye Başbakanımızın da bir açıklaması oldu. Bu partinin neticede kurucularındandır.

Haberin Devamı

‘Yasadışı dinleme yapanlar bunun hesabını verecek’

TİB’deki dinleme soruşturması nasıl gidiyor?
- 17 Aralık’tan sonra yasadışı bazı dinlemelerin olduğu tespit edildi. Yasadışı olarak Başbakanın, bakanların, üst düzey bir çok insanın, gazetecilerin telefonlarının dinlenildiğini anlıyoruz. Başbakanlık Teftiş Kurulu çalışmalar yapıyor. Müfettişler ilk raporunu yazdılar ve bize gönderdiler. Biz de Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığına bunu aktardık. İlk husus oradaki kayıtların silinmiş olmasıydı. Bunun dışında geçmişte silinen veriler kazanılmaya çalışıldı. Bilirkişiler çalışmalara devam ediyor. Özellikle kriptolu telefonların dinlenmesi ve yasadışı telefonların dinlenmesine, hangisi mahkeme kararıyla dinlenmiş ya da dinlenmemiş kapsamlı çalışılıyor. Çok sayıda bulgu var. Yasalara aykırı işlem yapanlar eninde sonunda bunun hesabını verecektir. Bundan kaçış yolu yoktur.

TİB’in kapatılma çalışması ne aşamada, yeni yapı nasıl olacak?
- Bu konuda Sayın Başbakanımızın bir açıklaması oldu. Bir çalışma yapıldı. Bu çalışmalar yeri ve zamanı gelince değerlendirilecek.

Dinlendiğinizi düşündünüz mü, tedbir alıyor musunuz?
- Bilemiyorum. TİB sürekli olarak kontroller yapılıyor. Hâkim kararı dışında yasadışı bir dinlemeye meydan vermeyecek önlemleri arkadaşlarımız aldılar. Her bir vatandaş için bu geçerli. Yasadışı dinlemelerin özellikle TİB kanalı ile bir dinleme yapılmasının önüne geçildi. Yapılan her bir iş, eylem, her bir uzman tarafından yapılan işlem kayıt altına alındı.m Oradaki bir uzmanın yasadışı bir işlem yapması halinde anında tespit edeceğimiz bir seviyeye geldi. TİB’deki güvenlik sisteminin şu anda oturduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

‘Hızlı trende problem yok’

İstanbul-Ankara hızlı tren seferleri başladı. Nasıl gidiyor?
- Yüzde 100 dolu gidiyor. Çok yoğun. Herhangi bir aksamamız söz konusu değil. Sadece geçen gün bir afet ve yağmur nedeniyle 200 tonluk bir vinç düştü ve aksama oldu. Halk da memnun. Günlük 5 bin civarında vatandaşımız yararlanıyor.

Pendik’ten Avrupa yakasına ne zaman geçilecek?
- Pendik’ten Halkalı’ya kadar olan kesimde yoğun çalışmalar yapılıyor. 2015 sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Yüklenici tarafından sıkıntı olmaması halinde. Zaman zaman yükleniciden kaynaklanan sıkıntılar olabiliyor.

3. köprü çalışmaları ne aşamada?
- Eylül sonu itibarıyla köprünün iki tarafındaki ayaklarının kuleleri tamamlanmış olacak. Ve biz 29 Ekim 2015’te de hem 3. köprüyü açmayı planlıyoruz hem de köprü ile birlikte 90 km. Kuzey Marmara otoyolunu açmayı hedefliyoruz.

Haberin Devamı

‘Yeni otoyol projeleri geliyor’

Bayramlarda İstanbul’un giriş ve çıkışına yönelik özel projeler düşünüyor musunuz?
- Devam eden otoyol projelerimiz olacak. Tekirdağ Kınalı’dan başlayıp İstanbul Odayeri’nde biten bir otoyol projemiz var. Bir de İstanbul Kurtköy’den başlayıp Sakarya Akyazı’da biten bir otoyol projemiz var. Bu Kuzey Marmara otoyolunun devamı niteliğinde. Özellikle hem E5 hem de otoyol oldukça yoğun. Hele hele bayramlarda İstanbul girişi, ona alternatif olacak. Bu mevcut otobanın doğusundan geçecek. İstanbul’u önemli ölçüde rahatlatacak. Bir de Çanakkale geçişi için yeni projemiz var. Bu Türkiye’ye giren ve çıkmak isteyen özellikle taşımacılık yapan araçların İstanbul’a uğramadan Avrupa’ya ulaşmalarına imkan sağlayacak bir yol alt yapısı olacak. Özellikle Bursa ve Ege bölgesinin taşımacılıkla ilgili Avrupa’ya olan güzergâhı Çanakkale üzerinden İstanbul’a uğramadan Kapıkule’ye kadar devam etmiş olacak. Bir başka önemli projemiz İstanbul İzmir otoyol projesi. Körfez geçişinde gerçekten teknoloji harikası mükemmel bir köprü yapıyoruz. Aralık 2014’te Körfez geçişinin kulelerini köprünün ayaklarını bitirmiş olacağız. Otoyolu ise İstanbul’dan Bursa’ya kadar olan kesimi 2015 sonunda tamamlayacağız. 2015 sonunda İstanbul’dan Bursa’ya otoyolla gidebilme imkânına vatandaşlarımız kavuşacak. İzmir’in İstanbul ile bağlantısı güçlendirme açısından son derece önemli proje.

Boş vakit kalıyor mu size?
- Yürümeyi ve yüzmeyi çok severim. Geçmişte futbol, basketbol oynadım. Bakanlıktan önce haftada 3 gün yüzmeye gidiyordum, haftada 5-10 km. yürüyordum. Bakan olunca yapamıyorum. İşler rayına oturursa tekrar spor yapmaya devam ederim diye düşünüyorum. Okumayı çok seven bir insanım. Dünyadaki gelişmeleri takip etmeye çalışan bir insanım.