Gündem Gülen cemaatine Manisa’da ‘para aklama’ operasyonu

Gülen cemaatine Manisa’da ‘para aklama’ operasyonu

12.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gülen grubunun Manisa yapılanmasına yönelik operasyonda harekete ait olduğu belirtilen yaklaşık 20 milyon TL’nin bir bankaya yatırılması süreci ortaya çıkarıldı. Hareketin eski Eskişehir sorumlusu M.M. gözaltına alındı

Gülen cemaatine Manisa’da ‘para aklama’ operasyonu

17/25 Aralık sürecinin ardından Gülen hareketine yönelik başlatılan adli souşturmalar çerçevesinde önceki gün Manisa ve Eskişehir’de, Cumhuriyet Savcılıkları talimatıyla iki ayrı operasyon yapıldı. Manisa’da yapılan operasyonda, 17/25 Aralık süreci sonrasında Asya Katılım Bankası’na TMSF’ce el konulmasını önlemek amacıyla yaklaşık 18-20 milyon liralık nakit akışı yapıldığı tespit edildi.

Haberin Devamı

Çuvalla getirildi

Gülen hareketi üyelerinin, kaynağı belli olmadığı iddia edilen 18-20 milyon liranın, hareketin Manisa il sorumlusunca bankanın Manisa Merkez Şubesi’ne çuvallar içinde getirildiği belirlendi. Getirilen paranın, banka görevlilerince mesai saatleri dışında ve banka müşterisi olan kişilerin hesaplarına 1-2 dakika aralıklarla pay edilerek aktarıldığı tespit edildi. Para yatırma işlemleri sırasında hesap sahiplerinin bizzat banka şubesinde bulunmadıkları anlaşılırken, bu yöntemle Gülen hareketine ait olduğu iddiasıyla kara paranın aklandığı öne sürüldü.

Paranın yatırılmasının ardından işlemin yapıldığı dönemde bankanın müdürü olan N.M.Ş.’nin bu paralara bloke koydurarak örgüte ait paraların kontrolleri dışında kalmasını engellediği saptandı. Soruşturmada, yine Gülen hareketi mensuplarınca kaynağı belli olmayan yüklü miktardaki paraların yurtdışına götürülerek Gülen hareketine yakın kuruluşlara aktarıldığı iddia ediliyor. Bankada yapılan aramada, çok sayıda imzalı ve içi boş dekontların elde edildiği öğrenildi. Soruşturma kapsamında, 9’u banka görevlisi toplam 27 şüpheli gözaltına alınırken, Gülen hareketinin firari konumdaki Manisa il sorumlusu ile eski banka müdürü N.Ş.A hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

Haberin Devamı

Benzer biçimdeki diğer operasyon ise Gülen hareketinin Eskişehir’deki yapılanmasına yönelik gerçekleştirildi. Esyönder adlı derneğin faaliyetlerine yönelik operasyonda, hareketin Eskişehir eski il sorumlusunun yakın tarihte Diyarbakır’da görevlendirildiği tespit edildi. M.M. adlı il sorumlusu Diyarbakır’da bir öğrenci evinde gözaltına alındı.

Zorla para topladılar

Hareketin bazı üyelerinin “himmet, bağış, yardım, hibe” gibi adlar altında para topladıkları saptandı. Eskişehir’deki Gülen hareketi yapılanmasıyla ters düşen ya da parasal yardım yapmayı kabul etmeyen esnaf ve şirketlere İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğündeki devlet görevlileri üzerinden baskı kurulduğu belirtildi. Eskişehir Eski İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü’nün de aralarında bulunduğu 40 şüpheli gözaltına alındı.