Siyaset Gülen'in darbe girişimini idare ettiğini CIA biliyor

Gülen'in darbe girişimini idare ettiğini CIA biliyor

19.08.2016 - 16:53 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Gülen'in darbe teşebbüsünün planlayıcısı, sevk ve idarecisi olduğunu en iyi CIA biliyor. Gecenin karanlığında o maliknenin etrafında uçan siyah sineğin cinsiyetini bilen CIA, bunu mu bilmeyecek" dedi.

Gülenin darbe girişimini idare ettiğini CIA biliyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ankara'da yeni hakim ve savcı atama töreninde konuştu. ABD, Gülen'i yakalamak ve tutuklamak zorunda olduğunu söyleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "ABD'ye çağrı yaparak "ABD, karar verene kadar yakalamak ve tutuklamak zorunda" dedi.
Türkiye ile ABD arasındaki suçluların iadesi anlaşmasına vurgu yapan Bozdağ, "ABD ile Türkiye Cumhuriyeti arasında suçluların iadesi anlaşması var. İade süreçleri bu anlaşmanın ilgili hükümleriyle yürümektedir. Türkiye bu anlaşmaya göre 4 aynı dosyayı ABD'nin ilgili makamlarına iletti. Anlaşmanın 9. maddesine göre, iade talebinin iletilmesi halinde, ilgili kişinin yakalanması ve tutuklanması gerekir. ABD yetkili makamlar karar verene kadar onu yakalamak ve tutuklamak zorundadır. Burada tercih hakkı yoktur. Ne zaman karar verecek, daha sonra karar verecek. Tedbir için bunu yapacak. Sonra dosyaları inceleyecek. ABD iç hukukuna göre, öyle tutması gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

ABD'nin bu anlaşmaya uymadığını söyleyen Bekir Bozdağ şunları söyledi:"Bu kısma uyuldu mu, uyulmadı. Sanki yargılama yapıyoruz. Biz yargılama yapılabilmesi için iade talebinde bulunuyoruz. Biz talebimizi iletiyoruz, delilleri koyuyoruz. Ama maalesef ortaya çıkan fotoğrafa göre, idari makamların yargılama yaptığı görüntüsü ortaya çıkıyor. Gülen'in yakalanması ve tutuklanmasını talep ettik, hem de 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili acele tutuklanmasını talep ettik. ABD'nin Türkiye ile anlaşması gereği Gülen'i iade etmesi ilişkiler için çok önemli. Biz bu talebimi yeniliyoruz. Eğer ABD, Gülen'i Türkiye'ye iade etmezse, bu Türkiye ve ABD ilişkilerini olumsuz etkilemekten başka sonuç doğurmayacaktır. Türkiye ve ABD hukuksal süreçler, karar vericilerin kararını oluşturma bakımından etkisi olsa da nihai sonucu siyaset verir. İade etmemek için delil ararsa dosyada var. Bu siyasi bir karardır. ABD bu konuda ya Türkiye'yi tercih edecek, ya da Gülen'i himaye edecek."

Haberin Devamı

SİNEĞİN CİNSİYETİNİ BİLEN...

Gülen'in o darbe teşebbüsünün planlayacısı, sevk ve idarecisi olduğunu en iyi ABD yetkililerinin bildiğini biliyorum" diyen Adalet Bakanı, "CIA'nin elindeki delil miktarının Türkiyeninkinden daha fazla olduğundan eminim. Gülen'in kalbinin saniyede kaç attığını, kaç defa nefes verdiğini, gecenin karanlığında o malikanenin etrafında uçan siyah sineklerin cinsiyetini dahi bilen CIA'nın bunu bilmediğini söylemek Türkiye ile alay etmektir. Ben ABD yönetiminin bu konuda Türkiye ile işbirliğini tercih edeceğine inancımı ifade etmek istiyorum. Umarız ki bu süreç gecikmez ve iade gerçekleşir" diye konuştu.