Gündem 10 Adımda Kemiklerinizi Güçlendirin

10 Adımda Kemiklerinizi Güçlendirin

30.04.2018 - 11:20 | Son Güncellenme:

Yaş ilerledikçe, kemikler gözenekli bir hale gelerek “Osteoporoz” adı verilen halk arasında “kemik erimesi” olarak bilinir. Bu hastalık, Türkiye’de özellikle 50 yaş üzeri kadınlar arasında çok yaygındır. Menopoz dönemine giren veya o dönemi atlatan kadınların %50’ si kemik erimesi hastalığıyla savaş vermektedir.

10 Adımda Kemiklerinizi Güçlendirin

Kemik Erimesi En Çok Kimlerde Görülür?

Haberin Devamı

Kadınların fizyolojik yapısı, erkeklerden daha ince ve daha zayıf olduğu için, kadınlar arasında Osteoporoz rahatsızlığı yaygındır. Ancak, 50 yaşını aşmış erkekler arasında da %25 oranında bu rahatsızlık görülür.

Kemikleri Güçlendirmek İçin Neler Yapılmalı?

Kemik erimesi, hayatın doğasında olan bir hastalıktır. Orta yaşı aşmış her bireyde, hastalığın görülme riski oldukça fazladır. Ne yazık ki, bu hastalıktan kesin bir korunma yöntemi olmamakla beraber, hastalığı uzak tutmak için yapılabilecek birkaç pratik yöntem mevcut.

1. Kalsiyum ihtiyacınızı iyi karşıladığınızdan emin olun. Kalsiyum, kemik sağlığı açısından en önemli minerallerin başında gelir.

2. Kalsiyum bakımından zengin yiyecekler; kalın yapraklı yeşillikler, düşük yağlı süt ve yoğurt, bamya, yağsız peynir -özellikle Çedar peyniri- lahana, yeşil fasulye, badem, balık konservesi – özellikle sardunya, D vitamini ve kalsiyum bakımından diğer balıklardan daha zengindir- yumurta, ıspanak gibi yiyecekler başta gelir.

Haberin Devamı

3. Kemiklerin en güçlü olduğu yaş aralığı 25-40’tır. Bu dönemde sadece düzenli beslenmek yeterli gelmez ayrıca sağlıklı bir vücut için egzersiz gerekir. Biraz yürüyüşün yanında biraz da ağırlık çalışmak, hem zihinsel hem de fiziksel olarak size çok büyük avantajlar getirecektir. Hareketsiz yaşamdan kaçının.

4. Doyumsuz iştahınız var ise, bunu kontrol altına almalı ve kendinizi yağlı besinlerden -kızartma gibi- uzak tutmalısınız.

5. Kendinizi aç bırakan kürlerden ve diyet listelerinden ne kadar uzak yaşarsanız Osteoporoz hastalığından da o kadar uzakta yaşamış olursunuz.

6. Alkol, kafein, sigara gibi vücuda zararlı maddelerden hem ciğerleriniz için hem de kemikleriniz için kaçınmakta fayda var.

7. Eğer fazla protein tüketirseniz bu durum kalsiyum kaybına yol açar. Peynir, süt, yumurta gibi proteini zengin besinlerin yanında tavuk, balık, et tüketimini abartmamalısınız.

8. Şeker, tuz ve un tüketiminizi minimuma indirgemeniz hastalığı uzak tutmakta işe yarayacaktır.

9. D vitamini seviyeniz 20’nin altındaysa mutlaka takviye alın ve mümkünse her yıl ölçtürün.

Haberin Devamı

10. Zayıf gıda alımı ve sürekli olarak işlenmiş gıdalarla beslenme kemik erimesi riskini arttıracaktır. Olabildiğince ürünleri evde, haşlama biçimde tüketin.

Kemik erimesi olarak kabul edilebilecek yoğunluk, her birey de görülmese de oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Unutmayın sağılığınız ancak yerinde iken değerlidir. Lütfen doktorunuza muayene olmayı ihmal etmeyiniz.