Gündem 100 çocuktan 15’i astım hastası

100 çocuktan 15’i astım hastası

03.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünyada 300 milyon kişiyi etkileyen astım, ülkemizde de her 100 çocuktan 13-15’inde görülüyor. Uzmanlara göre astım, kontrol altına alınabilir ve tedavi edilebilir bir hastalık.

100 çocuktan 15’i astım hastası

Tüm dünyada sık görülen, ancak bulaşıcı olmayan kronik hastalıklardan astım, tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından mayıs ayının ilk salı günü olarak kabul edilen ‘Dünya Astım Günü’ nedeniyle açıklama yapan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), astımın görülme sıklığının son yıllarda arttığına dikkat çekti. TÜSAD, Türkiye’de her 100 erişkinin 5-7’sinde ve her 100 çocuktan 13-15’inde görülen astımın tedaviyle kontrol altına alınabilir bir hastalık olduğunu hatırlattı.

Haberin Devamı

Hekim-hasta iş birliği önemli

TÜSAD Astım ve Alerji Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Levent Cem Mutlu, çocuğu astım hastası olan anne-babalara uzman doktorlarla birliktea hareket etmelerini tavsiye etti. Mutlu, astımın tedaviyle kontrol altına alınmadığı takdirde çocuklarda okul başarısını etkileyebileceğini belirtti. Astımı kronik bir hava yolu hastalığı olarak tanımlayan Mutlu, bu hastalıkla mücadelede en önemli faktörün hekim-hasta iş birliği olduğunu ifade etti. Mutlu, ülkemizde astım tedavisi için her tür ilaç olduğunu vurguladı.