Gündem 11 KAHRAMANA UĞURLAMA

11 KAHRAMANA UĞURLAMA

21.06.2010 - 01:53 | Son Güncellenme:

Şemdinli’deki hain saldırıda şehit düşen 11 asker dün Van’da düzenlenen ve Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un da katıldığı bir törenin ardından memleketlerine uğurlandı

11 KAHRAMANA UĞURLAMA

Hakkâri’nin Şemdinli ilçesi Günyazı Köyü’nün Irak sınırındaki Tekeli Jandarma Sınır Taburu’na önceki gece PKK’lı teröristlerin düzenlediği saldırıda 9, kaçan teröristleri etkisiz hale getirmek için yapılan operasyonda mayın patlamasınde 2 asker olmak üzere şehit olan 11 asker için dün Van’da tören düzenlendi. Hain saldırıda şehit olan Mehmet Ali Tosun (Aydın), Sabahattin Demir (Muğla), Oğuz Yelken (Edirne), Mustafa Kayın (Edirne), Ramazan Erdem (Zonguldak), Mutlu Saydam (Sakarya), Ömer Kara (Mersin), Elhas Altındere (Kahramanmaraş), Hüseyin Köksal (Ankara) Yusuf Pazar (Ankara) ve Süleyman Ballan (Konya) cenazeleri Van Asker Hastanesi’nden alındı. Ambulanslara konulan cenazeler, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı’na bağlı Jandarma Pilot Yarbay Yusuf Turgut Kışlası Filo Komutanlığı’na getirildi. Ay- yıldızlı bayrağa sarılı 11 şehit cenazesi tören alanında yan yana dizildi ve Başbakan Erdoğan’ın alana gelmesi beklendi.
Törene katılmak için İstanbul’dan ‘DAP’ uçağı ile Van Ferit Melen Havaalanı’na gelen Başbakan Erdoğan’ı, yaklaşık 2 bin partili karşıladı. Tören nedeniyle yoğun güvenlik önlemi alınırken, havaalanı çevresinde polis köpekleriyle bomba araması yapıldı. Filo Komutanlığı önünde ve çevresinde keskin nişancılar görevlendirildi.

AB Büyükelçileri de törende
Şehit 11 asker için düzenlenen törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbabakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner, Jandarma Genel Komutanı Atila Işık, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Nazım Altıntaş, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik katıldı.
Van’ın Bahçesaray İlçesi’nde bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Fegiye Teyran Kültür Festivali’ne katılmak için kentte bulunan Avrupa Birliği’ne üye 15 ülkenin Ankara Büyükelçisi de hazır bulundu.

Erdoğan: Acımız büyük ama
Başbakan Erdoğan, törende yaptığı konuşmada 11 kahramanın edebiyete uğurlanacağın belirterek, “Şüphesiz ki acımız çok büyük, hüznümüz dağlar kadar büyük ama boynumuzu bükmüyoruz, bükmeyeceğiz. Kor ateş de olsa hüznümüzü yüreğimize gömecek, gözyaşımızı içimize akıtacak, bugün hainleri sevindirmeyeceğiz” dedi.
Erdoğan, konuşmasında şehit anne ve babalarına seslenerek şöyle dedi: “Ey şehit annesi, ey şehit babası, yüreğinizin dağlandığını biliyoruz. Canınızdan can koptuğunu biliyoruz. Düşmanı sevindirmemek için sessizce ağladığınızı, gözyaşınızı yüreğinizin derinliklerine akıttığınızı biliyoruz. Şundan emin olunuz sizin kahraman yavrularınız bugün artık bu milletin yavruları olmuştur. Sizin kahraman yavrularınız bu aziz milletin sinesinde bir gurur abidesi olarak ebediyen yaşayacak ve yaşatılacaktır. Sizin büyüttüğünüz, yetiştirdiğiniz, asker eylediğiniz Mehmetler bugün yücelerin en yücesi mertebeye ulaşmıştır. Aziz milletim, sizler de müsterih olunuz. Aziz şehitlerimizin yükselttiği bu bayrak yurdumuzun her bir köşesinde şanla, şerefle ebediyen dalgalanacaktır.”

Cemil Çiçek ağladı
Erdoğan’ın konuşmasının ardından Van Müftüsü Mehmen Emin Arvas, şehitler için dua ettirdi. Müftü Arvas duayı okurken Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çemil Çiçek gözyaşlarına hâkim olamadı. Duanın ardından uğurlama kıtası şehitlerin cenazelerini Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait iki kargo uçağına koydu. Daha sonra uçaklar şehitleri toprağa verilmek üzere memleketlerine götürdü.

Haberin Devamı



Havaalanında brifing
Şehitleri taşıyan iki uçağın havalanmasının ardından kuvvet komutanlarıyla birlikte Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Başbakan Erdoğan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler’e harita üzerinde bir brifing verdi. Brifinge katılan Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Nazım Altıntaş, harita üzerinden saldırıyı ve çatışmaları tüm detaylarıyla anlattı
Brifingin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları, Filo Komutanlığı’ndan 5 helikople Şemdinli’ye hareket etti.
Helikopterler, cumartesi günü PKK’lı teröristlerin saldırısında 11 askerin şehit olduğu, Şemdinli’ye 15 kilometre uzaklıktaki Tanyolu Mezrası, Mezargediği Bölgesi’ndeki Tekeli Jandarma Sınır Tabur Komutanlığı’na indi. Başbakan Erdoğan ve yanındakiler, burada Hakkâri Valisi Muammer Türker ve askeri yetkililer tarafından karşılanırken, karadan ve havadan yoğun güvenlik önlemi alındı. Sınır güvenliği için helikopterler bölgede sürekli uçtu. Erdoğan ve yanındakiler, taburda kısa süre kaldıktan sonra araçlarla, üç koldan saldıran PKK’lılarla 5 saat süren çatışmanın geçtiği üs bölgelerine de gitti.



Acılı ama dimdik ayakta

Hakkâri’de, askerliğinin bitmesine 5.5 ay kala şehit düşen Onbaşı Hüseyin Köksal, Kocatepe Camii’nde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı törende hükümet ile BDP’ye tepki gösteren vatandaşlar “Hükümet istifa”, “Meclis’te PKK istemiyoruz” sloganları attı.
Şehit Hüseyin Köksal ile aynı ismi taşıyan ve Hakkâri’de görev yapan amcasının oğlu özel izin alarak törene katıldı. Tören öncesi cami avlusunda alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti. Camiye avlunun arka tarafından alınan vatandaşların protokolün bulunduğu bölüme girmelerine izin verilmedi. Camiye tek tek aranarak alınan vatandaşlar avluda “Şehitler ölmez vatan bölünmez” pankartı açtı.
Cenaze namazı öncesi Gül, Köksal’ın babası Nurettin Köksal’ın kolundan tutarak bir süre sohbet etti. Bir süre top arabasında taşınan cenaze, daha sonra Cebeci Askeri Şehitliği’ne götürülerek, toprağa verildi. Cenazenin top arabasına taşınması sırasında arkasından yürüyen ve güçlükle ayakta durabilen anne Emine Köksal’a eşi Nurettin Köksal yardımcı oldu. Gözyaşlarına hâkim olamayan anneye yakınları, “dirençli olacağız” sözleriyle destek verdi. ANKARA Milliyet


Kazan Şehitliği’nin ilk şehidi
Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde PKK’lı teröristlerin saldırısının ardından operasyona giderken mayına basarak şehit olan 7 aylık asker 21 yaşındaki Jandarma Çavuş Yusuf Pazar, memleketi Ankara’nın Kazan İlçesi’nde yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı törenle toprağa verildi. Şehit Yusuf Pazar, Kazan Asri Mezarlığı’nda yaptırılan şehitliğe defnedilen ilk şehit oldu.
Şehit askerin cenazesi Kazan’a getirilmeden önce evinin önünde toplanan kalabalık terör örgütünü lanetledi. Bu arada Güdül ilçesinde başlayan ‘Kiraz Festivali’ndeki eğlence ve halk konseri programı iptal edildi. 5 bine yakın vatandaş, tekbir getirerek terör örgütü PKK aleyhine sloganlar attı. Cenaze daha sonra Ulucamii’ne getirildi. Ancak cami avlusu kalabalığı almayınca hemen bitişiğindeki okulun bahçesinde tören düzenlendi. Şehidin cenaze namazı burada kılındı, ardından top aracına konularak bir kilometre mesafedeki Asri Mezarlığı’na götürüldü. Şehit askerin annesi Nurdan Pazar, oğlunun Türk bayrağına sarılı tabutuna kapanıp, “Yavrum, sen böyle mi evine gelecektin. Yiğidimin boyuna bak, nasıl da yiğitti. Anan kurban olsun sana” diyerek gözyaşı döktü. Güçlükle ayakta duran baba Yaşar Pazar, cenaze namazını oturarak kılabildi. n FEVZİ KIZILKOYUN Ankara DHA


Sakarya, 117’nci şehidini uğurladı
Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde terhisine 56 gün kala şehit olan Mutlu Saydam’ın cenazesi, Sakarya’nın Arifiye ilçesinde 2 bin kişinin katıldğıı törenin ardından toprağa verildi. Aslen Muşlu olan ve yıllar önce Arifiye’nin Yukarı Kirazca Köyü’ne göç eden Saydam çiftinin 10 çocuğundan biri olan şehit Mutlu Saydam’ın cenazesi önce evine getirildi. Burada gözyaşlarına boğulup, ağıtlar yakan anne Hüsne, baba Sıddık Saydam ile ağabeyi ve kardeşlerini, askerler teskin etmeye çalıştı. Mutlu Saydam’la birlikte Sakarya’nın teröre verdiği şehit sayısı 117’ye çıktı.
- ZAFER TOKUŞ Sakarya DHA


Şehit Jandarma Uzman Çavuş Ömer Kara’nın toprağa verilmesinin ardından mezarlık çıkışında bir kişi Ak Parti Mersin Milletvekili Ali Er’e saldırı girişiminde bulundu. Saldırganı jandarma ekipleri engelledi.


‘Oğlum niye öldü komutanım?’
Hakkâri Şemdinli’de şehit düşen 11 askerden Jandarma Uzman Çavuş Ömer Kara’nın cenazesi, memleketi Mersin’in Tarsus ilçesinde, dolu ve sağanak yağmur altında 4 bin kişinin katıldığı törenin ardından toprağa verildi. Hacıhamzalı Köyü İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen törende önce dolu ardından sağanak yağmurun yağması cenazeyi bekleyenlere zor anlar yaşattı. Şehidin cenazesi alkışlar eşliğinde bir sınıfa alındı. Kara Ailesi’nin fertleri, tek tek sınıfa alınarak şehitle vedalaştı. Yağmura aldırmayan yaklaşık 4 bin kişi, ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’, ‘Kahrolsun PKK’ sloganları atıp tekbir getirerek terör örgütüne lanetler yağdırdı. Sinir krizleri geçiren anne Elmas Kara, tabuta kapanarak, “Sen niye öldün oğlum? Sen neyin bedelisin? Bunu bana söyleyin komutanım?” diyerek gözyaşı döktü. Acılı baba Mehmet Kara ise “Hükümet bu işe bir an önce çare bulsun, olağanüstü hal ilan edilsin. Başımız dik gezmek istiyoruz. Bu Türk milletinin alnı yere değmedi” diye tepkisini yansıttı. Şehit cenazesi, kılınan ikindi namazı sonrası köy mezarlığında dualarla toprağa verildi.
MURSAFA ERCAN Tarsus DHA


‘Beni de alsınlar askere intikamını alayım’

Hakkâri Şemdinli’de PKK’lı teröristlerin düzenlediği saldırıda şehit düşen er Sabahattin Derin’in baba ocağı Muğla’nın Milas İlçesi’nde gözyaşı sel oldu, teröre lanet yağdı. 7 aylık asker olan Sabahattin Derin’in annesi Melek Derin, babası kamyon şoförü Yaşar Derin ve sanayide işçi olarak çalışan erkek kardeşi Ufuk Derin, gözyaşı döktü, sinir krizi geçirdi.
Acılı baba Yaşar Derin “İki oğlumdan birini vatana feda ettim. İkincisini de feda ederim. Ancak Başbakan’a, Cumhurbaşkanı’na sesleniyorum; Bu akan kanı durdurun. Hainlerin yanına bırakmayın” dedi.
Şehit er Sabahattin Derin’in kardeşi 21 yaşındaki Ufuk Derin de, “Beni de alsınlar askere. Kardeşimin intikamını alacağım. Bu vatanı teslim etmeyeceğiz” diye feryat etti. Şehit erin cenazesi bugün düzenlenencek törenin ardından Milas Asri Mezarlığı’nda toprağa verilecek. YAŞAR ANTER Muğla DHA


Hiç Babalar Günü yaşamadı
Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde terör örgütü PKK tarafından askeri birliğe düzenlenen saldırıda şehit olan Piyade Er Süleyman Ballan’ın babası Kadir Ballan, o doğduktan 3 ay sonra evi terk etti. Sonra da annesi Ünzile Bulgurcu ile boşandı. O yüzden Süleyman Ballan babasının yüzünü hiç görmeden büyüdü. Hiç Babalar Günü kutlayamadan da şehit düştü. Ballan’ın cenazesi ikindi namazının ardından Musalla Mezarlığı Camii önünde yapılan askeri ve dini törenin ardından Garnizon Şehitliği’nde defnedildi. Oğlunun tabutuna sarılan anne Ünzile Bulgurcu’yu teskin etmek mümkün olmadı. ÖZGÜR SARI Konya DHA

Üç yıldır oğlunu göremeyen baba, cenazesini karşıladı
Hakkâri’nin Şemdinli ilçesindeki terörist saldırıda şehit olan askerlerden Er Elhas Esendere’nin cenazesi Van’da yapılan törenin ardından uçakla Gaziantep’e, oradan da ambulansla Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesine bağlı Ericek beldesi Haytalar mezrasındaki babaocağına getirildi. İstanbul’da çalışan ve 3 yıldır oğlunu görmediğini anlatan acılı baba Çavuş Esendere, “Kaderde oğlumu böyle karşılamak da varmış. Askere giderken göremedim, onu uğurlayamadım. İzne geldi yine göremedim. Allah’ım bana güç ver, sabır ver” dedi. Terhisine 50 gün kaldığı belirtilen şehit Elhas Esendere’nin çobanlık yaparak ailesinin geçimini sağladığı öğrenildi. Bir kardeşi de engelli olan şehit Esendere’nin diğer kardeşleri Mehmet ve Emrah, “Ben de asker olacağım, senin intikamını alacağım ağabey” diye gözyaşı döktüler. KAHRAMANMARAŞ AA


Evladının birini trafik diğerini terör aldı

Elazığ’ın Palu ilçesindeki Arındık Jandarma Karakolu’nu korumakla görevli timine PKK’lı teröristlerin düzenlediği saldırıda İzmitli 4 aylık asker Selçuk Gökdağ şehit düştü. Acemi eğitimini 4 ay önce İzmir Foça’da tamamlayan ve geçen ay da Komando onbaşı olarak usta birliğine giden Selçuk Gökdağ’ın şehit düştüğü haberini dün saat 06.30’da eve gelen bir albay verdi. Albay’la birlikte evin önünde ambulans ve sağlık görevlileri de hazır bulunduruldu.
Haberle yıkıldığını belirten baba Kemal Gökdağ, “Ne diyeyim. Vatan sağ olsun. Askerleri komutanları kendi evlatları gibi görsün. Yalnız benim oğlum değil, başka evletlar da askere gidecek. Onlara sahip çıkılsın. ‘Oraya gidecek, ölecek’ diye düşünmesin kimse. Oğlumun kaderinde askerde şehit düşmek varmış. Ne mutluyum ki oğlum beni şehit babası etti. Ahirette ona madalya takacağım. Herkese bu mertebe nasip olmaz. İnşallah cennette beraber oluruz” dedi.

İkinci evlat acısı
Kendisinin yüksek tansiyon ve şeker hastası olduğunu kaydeden Gökdağ, daha önce en büyük çocuğunu trafik kazasında kaybettiğini, şimdi de en küçük oğlunun şehit olduğu haberini aldığını belirterek, evlat acısının çok ağır olduğunu söyledi.
Kocaeli Valisi Ercan Topaca da şehit ailesinin evini ziyaret etti. Gökdağ’ın oğlunun 4 aylıkken dağa yollanmasından dolayı sitem etmesi üzerine Vali Topaca, “Yok yok öyle hesap yapma. Ruhunu şad edecek şeyler lazım. Bize düşen sizi rahat ettirmek“ dedi.
Şehit Onbaşı Selçuk Gökdağ’ın cenazesi, Elazığ Asker Hastanesi’nde yapılan törenin ardından askeri uçakla memleketine gönderildi. Söz konusu askeri uçakla Şemdinli’de şehit olan Piyade erler Ramazan Erdem ve Mutlu Saydam’ın da naaşları getirildi. Saydam’ın naaşı Sakarya’ya, Erdem’inki ise Zonguldak’a götürüldü.
Elazığ’ın Palu ilçesinde şehit düşen Komando Onbaşı Selçuk Gökdağ’ın cenazesi, İzmit kent merkezindeki tarihi Fevziye Camii’ne getirildi. Cenaze namazı sırasında Hürriyet Caddesi ulaşıma kapandı, binlerce kişi de Yürüyüş Yolu üzerinde toplandı. Cenaze namazının ardından şehidin cenazesi top arabasına konulduğunda sayıları 5 bini bulan kalabalık, aracın ardından yürümek istedi. Ancak buna izin verilmedi. Kalabalık cenaze top arabası ile götürülürken, sık sık ‘Meclis’te PKK istemiyoruz’ sloganı attı.
Kalabalık, namazın ardından yağan şiddetli yağmura rağmen cami önünden ayrılmadı. Şehit Jandarma Komando Onbaşı Selçuk Gökdağ’ın cenazesi, daha sonra İzmit Şehitliği’nde toprağa verildi.
ERGÜN AYAZ İzmit DHA


‘Neden cenaze töreni bugüne kaldı’ tepkisi
Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde PKK’lı teröristlerin saldırısında şehit düşen er 21 yaşındaki Mehmet Ali Tosun’un, Aydın Tepecik Beldesi’ndeki babaevi, başsağlığına gelenlerle dolup taştı.
Şehit babası Abdullah Tosun oğlu ile en son Regaip Kandili gecesi konuştuğunu, son zamanlarda sürekli, “Ben Şehit düşebilirim. Hepiniz Allah’a emanet olun. Benim için bol bol dua edin” dediğini söyledi.
Abdullah Tosun, “Acımız çok büyük. Ben de bugün oğlumla babalar gününde konuşmak isterdim. Yavrumun sesini duymak isterdim. İzine çıkıp gelmeyi düşünüyordu. Ama şimdi cansız bedeni geliyor. Terör artık son bulsun. Babalar, analar, ağlamasın” diye konuştu. Oğlunun askere giderken evin çatısına Türk bayrağı astığını ve “Ben gelinceye kadar bunu indirmeyin” dediğini anlatan Tosun, “Oğlumun dediği gibi o bayrağı buradan hiç indirmeyeceğiz” dedi. Bu arada, şehit ailesinin yakınlarından bazıları cenaze törenlerinin bugüne kalmasına tepki gösterdi. Şehidin bazı yakınları, “Koskoca Türkiye Cumhuriyeti’nin bir tane mi uçağı var. Neden cenazemiz yarına (bugüne) bırakılıyor” dedi.
HÜSNÜ ALTINDİŞ Aydın DHA


Asker fotoğrafını şehit düşünce alabildi
Şehit olan Jandarma Komando Onbaşı Selçuk Gökdağ’ın İzmit’teki ailesinde “Şehidin askerlik fotoğrafının” olmadığını öğrenen AA Kocaeli Büro Müdürü Fatih Tekcan (sağda) sosyal paylaşım sitesi facebook’tan bularak çerçevelettirdiği şehidin fotoğraflarını acılı baba Kemal Gökdağ’a hediye etti. Gökdağ, oğlunun askerlik fotoğraflarını görünce gözyaşlarına hâkim olamadı.
KOCAELİ AA


Oğlumun yaşındasınız
Van Jandarma Asayiş Kolordu, Jandarma Harekat Filo Komutanlığı’nda 11 şehit için düzenlenen askeri törende yoğun bir hüzün hâkimdi. Hele şehitlerin özgeçmişleri ve doğum tarihleri okunurken protokolden basına, çoğumuz gözyaşlarımızı tutamadık.
100 metre ötemizde, yan yana sıralanmış tabutların içinde yatan çocukların çoğu 20-21 yaşındaydı. Hepsi bekâr. Belki de hayatlarında hiç âşık olmamış, hiçbir kadının elini tutmamış, liseyi ya bitirmiş ya da bitirmemiş, meslek sahibi olmamış gencecik adamlar. Anne ve babalarının acılarını hayal dahi edemiyorum. Belki bencilce gelecek ama böyle zamanlarda insan ister istemez kendi çocuğunu düşünüyor. 20 yaşındaki oğlum askerliğe ne kadar heves etse ben bir o kadar endişeleniyorum. Bana kalırsa bu yaştaki bir delikanlının eline silah vermeyi ne vicdanım, ne de aklım almıyor.
Bağış çiftiyle cenaze töreninden sonra yaptığımız konuşmada Beyhan Hanım şehitlere duyduğu üzüntüyü anlatırken “Bizim oğlumuz 99’lu. Dokuz yıl sonra bu çocukların öldüğü yaşta” dedi.
Tek söylenecek söz var: yeter, yeter, yeter.

Haberin Devamı

ŞEMDİNLİ'DEKİ ÇATIŞMA CEP TELEFONUNDA:

Haberin Devamı



MEHVEŞ EVİN