Gündem 11 kentte yönetim kadınlarda

11 kentte yönetim kadınlarda

02.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nin resmi olmayan sonuçlarına göre 81 ilin 11’inde kadın belediye başkan adayları kazandı. Aydın, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep ve Tekirdağ olmak üzere 5 büyükşehri kadın belediye başkanları yönetecek.

11 kentte yönetim kadınlarda

Çiğdem Yılmaz - Türkiye, 31 Mart 2024 günü yerel yöneticileri belirlemek üzere sandık başına gitti. Beş yıl boyunca görev yapacak 81 ilin ve 922 ilçenin belediye başkanının belirlendiği seçimde, 1718 kadın aday gösterildi. 11 ilde kadın belediye başkan adayları seçimi kazanırken, kadın başkan sayısı önceki seçime oranla 2 kat arttı.

Haberin Devamı

Trakya’da 2 kadın

2019 yerel seçimlerde 81 ilin 4’ünde kadın belediye başkanı varken bu sayı 31 Mart’ta 11’e yükseldi. Gaziantep’te Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışını AK Parti Adayı Fatma Şahin önde bitirdi. İki dönem Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Şahin, oyların yüzde 38.83 alarak tekrar en çok oy alan aday oldu. Trakya’da da 2 CHP’li kadın aday kazandı. Tekirdağ’da Candan Yüceer oyların yüzde 50.26 alırken, Edirne’de de Filiz Gencan Akın Edirne’de oyların 46.67 alarak başkanlık koltuğuna oturdu. Aydın’da CHP’li Özlem Çerçioğlu yüzde 50’nin üzerinde oy aldı. Çerçioğlu da böylece belediye başkanlığında 3’üncü dönemine adım attı.

Afyon’un tarihinde ilk

Afyonkarahisar’da CHP’nin kentte uzun yıllardır aradığı başarıyı kazandıran isim Burcu Köksal oldu. Yüzde 50’nin üzerinde oy alan Köksal aynı zamanda da Afyonkarahisar’ın ilk kadın belediye başkanı oldu.

Haberin Devamı

11 kentte yönetim kadınlarda

İstanbul ilçelerinde 3 kadın

İllerin yanı sıra ilçelerde de kadın sayısında artış olduğu dikkat çekti. İstanbul’da 2019 yerel seçimlerinde tek kadın belediye başkanı AK Parti Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü’ydü. Bu dönem ise İstanbul’dan 3 kadın kazandı. Bakırköy’de Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu, Üsküdar’da Sinem Dedetaş, Maltepe’de ise Esin Köymen seçimin kazananı oldu. Oyların 49.91’ini alan ve belediye başkanlığına hak kazanan Dedetaş, 2019 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İştirak Şirketi olan İstanbul Şehir Hatları A.Ş’ye Genel Müdür olarak atanmıştı. Şehir Hatları A.Ş’nin ilk kadın genel müdürü olarak göreve başlayan Dedetaş, Üsküdar’ın da ilk kadın belediye başkanı olmaya hak kazandı. Maltepe’de de oyların 59.06’sını alan Esin Köymen ise TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükşehir Şubesi Başkanı olarak görev yapmıştı.

9 adayın 8’i seçildi

30 ilçesi bulunan İzmir’de CHP seçimlerde 9 kadın aday gösterdi ve gösterdiği 9 adaydan 8’i seçimi kazandı. Teknik direktör Mustafa Denizli’nin kızı Lal Denizli Çeşme’de seçimi kazandı. Foça’da Saniye Bora Fıçı, Karaburun’da İlkay Girgin Erdoğan, Karşıyaka’da Yıldız Uysal İşçimenler, Kınık’ta Sema Bodur, Selçuk’ta Filiz Ceritoğlu Sengel, Konak’ta Nilüfer Çınarlı Mutlu ve Karabağlar’da Helil Kınay ipi göğüsleyen kadın adaylar oldu. CHP Menemen Belediye Başkan Adayı Deniz Karakurt ise AKP’li rakibi Aydın Pehlivan’ın gerisinde kaldı.

Haberin Devamı

Sivil toplum örgütlerinde çalıştı

Eskişehir’de tablo bu dönem de değişmedi kazanan yine CHP oldu ancak bu kez koltuğa oturan isim bir kadın. Oyların yüzde 51’ini alan Ayşe Ünlüce Eskişehir’in yeni başkanı oldu. Bilecik’te de belediye başkan vekilliğini yürüten Melek Mızrak Subaşı aldığı yüzde 49 oyla kentin yeniden belediye başkanı oldu. DEM Parti’de de 4 ili kadın adaylar kazandı. Diyarbakır’da oyların yüzde 64.09 alan Ayşe Serra Bucak Küçük, Siirt’te bir süre muhabirlik yapan çeşitli sivil toplum örgütlerinde çalışan Sofya Alağaş, Batman’da da 1993 doğumlu Gülüstan Sönük ve Aise Hazal Aras seçimin kazananı oldu.

Ankara’da tek kadın

Ankara’da ise tek kadın belediye başkanı seçildi. Akyurt ilçesinde AK Parti adayı olan Hilal Ayık oyların yüzde 50.20’sini alarak başkanlık koltuğuna oturdu. Adana Seyhan’da ise CHP’nin adayı Oya Tekin oyların yüzde 41.51’ini alarak seçimi birincilikle tamamladı. Antalya’nın Korkuteli ilçesinde CHP adayı Saniye Caran, Akseki ilçesinde CHP adayı İlkay Akca, İbradı’da ise AK Parti’nin adayı Hatice Sekmen seçimin kazananları oldu.