Gündem 13 Mahkumun öldüğü Şanlıurfa cezaevinde yangın

13 Mahkumun öldüğü Şanlıurfa cezaevinde yangın

18.06.2012 - 18:09 | Son Güncellenme:

13 Mahkumun öldüğü Şanlıurfa cezaevinde yeniden yangın çıktıYangının çocuk koğuşlarında kalanların yatakları ateşe vermesi ile başladığı belirtiliyorCezaevinden sloganlar yükseliyor. Cezaevi çevresinde de durum çok gergin. Yakınları cezaevinde onlar toplandı, polis büyük önlemler alıyor Adana ve Gaziantep Kapalı Cezaevleri’nde belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

13 Mahkumun öldüğü Şanlıurfa cezaevinde yangın

13 tutuklu ve hükümlünün geçen cumartesi gecesi yanarak öldüğü Şanlıurfa E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nde bugün akşam saatlerinde ikinci kez yangın çıktı. Çocuk koğuşunda çıkan yangında 8 kişinin yaralandığı bildirildi. Güvenlik güçleri ile cezaevi önünde toplanan tutuklu ve hükümlü yakınları arasında arbede çıktı.
Sabah saatlerinden itibaren tutuklu ve hükümlü yakınlarının görüşmek amacıyla içeri girmek için beklediği Şanlıurfa Cezaevi'nde, mesainin bitmesinin ardından hayatın normale dönmesi beklenirken, saat 18.00 sıralarında koğuşların bulunduğu bölümden dumanlar yükseldi. Dumanların yükselmesinin ardından cezaevine çok sayıda itfaiye, ambulans ve polis ekibi sevk edildi. Peş peşe içeriye giren itfaiye erleri yangına müdahale ederken, içeride bulunan askerlerin de gaz maskeleri takarak yangının çıktığı koğuşlara ilerledikleri görüldü.

Haberin Devamı

CHP'Lİ VEKİLLER DIŞARI ÇIKTI
Yangının başlamasından birkaç dakika sonra dışarı çıkan CHP'li Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker gazetecilere konuştu. CHP'li vekiller, yangının Çocuk Koğuşu'nda çıktığının kendilerine iletildiğini belirterek, görevlilerin müdahale etmesiyle kendilerinin dışarı çıktığını kaydetti.

VALİ CEZAEVİNDE İNCELEME YAPTI
Olayın duyulmasının ardından yüzlerce kişi cezaevi çevresinde toplanırken, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, 20'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Veli Tarakçı, İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ile İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun cezaevine gelerek inceleme başlattı.

OLAYLAR ÇIKTI
Cezaevinde çıkan yangına müdahale edilirken, dışarıda toplanan çoğunluğu tutuklu ve hükümlü yakını kalabalık taşkınlık çıkardı. Güvenlik güçlerinin çalışma alanını engelleyen ve uzaklaşmaları konusunda uyarılan kalabalık polislere taş atmaya başladı. Bunun üzerine polis kalabalığı biber gazı, cop ve basınçlı su ile müdahale etti. Müdahale sırasında bazı polis memurları ile vatandaşları yaralandı.

Haberin Devamı

MAHKUMLAR CEZAEVİ BAHÇESİNE ÇIKARILDI
Yangın sonrası dumandan etkilenen koğuşlarda bulunan tutuklu ve hükümlüler polis ve jandarma ekipleri tarafından cezaevinin bahçesine çıkarıldı. Buradaki tutuklu ve hükümlülerin kaçma ihtimali göz önünde bulundurularak, etrafları güvenlik güçlerince çembere alındı. Bu sırada güvenlik güçlerine taş ile saldıran bazı tutuklu ve hükümlülere copla müdahale edildi. Gerginlik sırasında jandarma erleri ise havaya uyarı amaçlı birkaç el ateş etti. Bu sırada dumandan etkilenen bazı tutuklu ve hükümlüler ambulanslarla tedavi için hastanelere gönderildi.

VALİ: ÖLÜ YOK, OLAYLAR KONTROL ALTINDA
Cezaevi içerisinde incelemelerde bulunduktan sonra dışarı çıkan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, cezaevinde yaşanan olayların kısa sürede kontrol altına alındığını söyledi. Çocuk Koğuşu'nda çıkan yangına müdahale edildiğini ve olayın kontrol altında tutulduğunu anlatan Vali Güvenç şöyle konuştu:
"Cezaevinin çocuk koğuşunda yangın çıkıyor. Yangının ardından kontrol amaçlı tutuklu ve hükümlüler bahçeye çıkarıldı. Bu koğuşta 8 kişi kalıyor. Çok şükür kaybımız yok, ölen kimse bulunmuyor. Olaylarda kısmen yaralananlar var. Şu an her şey kontrol altında. İçeride olanlar dışarıdakileri merak ediyor, vatandaşlarımız da içeride bulunan yakınlarının durumundan endişeli. Merak edecek bir şey yok. Vatandaşlarımızın da buradan gitmelerini istiyorum."

Haberin Devamı

KÜRKÇÜ: OLAYLAR PROTESTO İÇİN ÇIKARILMIŞ
Vali Güvenç'in açıklamasının ardından CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ve Baro Başkanı İrfan Güven ile birlikte cezaevine girerek inceleme yaptı. İncelemelerden sonra dışarı çıkan milletvekillerinden Ertuğrul Kürkçü, Çocuk Koğuşunda kalan çocukların içerideki koşullara tepki için böyle bir eylem yaptığını belirterek, "Olaylar tamamen koşulları protesto amaçlı çıkıyor. Şu anda içerideki durum sakin. Bize koğuşta bulunan çocuklardan 8'inin dumandan etkilendiği ve hastaneye gönderildiği söylendi" dedi

Haberin Devamı

ADANA GAZİANTEP VE CEYHAN CEZAEVLERİNDE YANGIN: 24 YARALI
Adana'da iki, Gaziantep'te bir cezaevinde çıkan yangınlarda 24 mahkum yaralandı. Yaralılardan 18'i hastanalere kaldırıldı.
Adana ve Gaziantep'te Kapalı Cezaevleri'nde saat 19.00'da, Ceyhan F Tipi Kapalı Cezaevi'nde ise saat 20.00'de başlayan yangınları, itfaiye ekipleri kısa sürede kontrol altına aldı. Yangınlar nedeniyle cezaevlerine çok sayıda, ambulans ve güvenlik güçleri sevk edildi.
Adana Kürkçüler E Tipi Kapalı Cezaevi'nde B-19 Koğuşu'nda başlatılan yangında dumandan etkilenen 12 çocuk ve Gaziantep H Tipi Cezaevi'nde siyasi mahkum ve tutukluların kaldığı 3'üncü koğuşta çıkan yangında yaralanan 12 kişiden 6'sı ambulanslarla hastaneye taşındı. Gaziantep'teki cezaevinde polis ile mahkum yakınları arasında arbede yaşanırken, Adana ve Ceyhan'da gerginlik yaşanmaması için cezaevleri çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı.

Haberin Devamı

GAZİANTEP ŞANLIURFA'YA DESTEK İÇİN YATAK YAKMIŞ
Gaziantep E Tipi Cezaevi'ndeki yangını, Şanlıurfa'daki isyana destek için bir mahkumun yatağı yakarak başlattığı anlaşıldı. Dumandan etkilenen 12 kişiden tedavi altına alınan mahkum ve tutukluların Vakkas Çöplü, Levent Türk, İsmail Polat, Kadir Polat ve Suat Karakoyunlu ile adı henüz öğrenilemeyen 1 tutuklu olduğu belirtildi.

CEYHAN'DA SU SORUNU BAHANE EDİLMİŞ
Ceyhan F Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki çocuk suçluların yattığı A-2 Koğuşu'nda yorgan ve battaniyelerin tutuşturulmasıyla başlatılan yangının, su sorunu bahane edilerek başlatıldığı öğrenildi. Cezaevine 2 ambulans ve 2 itfaiye gönderilerek, yangın kontrol altına alındı. Mahkumların ıslıklı protestosu, cezaevi dışından da duyuldu.
Adana, Gaziantep ve Ceyhan'daki olaylar nedeniyle cezaevleri içinde çok sayıda ambulans ve itfaiye görevlisi hazır bekletiliyor.

VALİ GÜVENÇ: "ŞU AN İTİBARİYLE POLİS, ASKER, GARDİYAN MAHKUM TUTUKLU OLMAK 42 KİŞİ YANGINDAN ETKİLENDİ"
CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge programına katılarak Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtlayan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, "İlk yangından 14 mahkumun etkilendiğini belirtirken,"Şu an itibariyle polis, asker, gardiyan mahkum tutuklu olmak 42 kişi yangından etkilendi.Hayati tehlikesi olan 74 doğumlu bir erkek tutuklu vatandaşımız var. Yoğun bakımda olma nedeni de doktorların ifadesine göre kalp krizi olarak düşünülüyor" diye konuştu.
Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtlayan Vali Celalettin Güvenç, cezaevindeki yangın ile ilgili olarak, "Şu an her şey kontrol altında, sakin asayiş temin edilmiş durumda" dedi. Adli tutuklu ve mahkumların koğuşlarında yangının çıktığını söyleyen Celalettin Güvenç, yangına ilişkin soruşturmanın devam ettiğini, yangının hangi sebeple çıktığının henüz bilinmediğini söyledi.

"42 KİŞİ YANGINDAN ETKİLENDİ"
İlk yangından 14 mahkumun etkilendiğini söyleyen Vali Güvenç,"Şu an itibariyle polis, asker, gardiyan mahkum tutuklu olmak 42 kişi yangından etkilendi.Hayati tehlikesi olan 74 doğumlu bir erkek tutuklu vatandaşımız var. Yoğun bakımda olma nedeni de doktorların ifadesine göre kalp krizi olarak düşünülüyor" diye konuştu.

60 YILLIK CEZAEVİ
Cezaevindeki açık mahkumların bulunduğu yerdeki tadilat dolayısıyla, bir kapasite artırımının söz konusu olduğunu dile getiren Güvenç, "5 Temmuz itibariyle de, oranın bakım onarımı tamamlanacaktı. Şanlıurfa Cezaevi, sanırım 60 yılından kalma. Şartları ilkel bunun yerine de, yeni bir cezaevi yapımı için, arsa temini yapıldı. Yatırım programına alındı" dedi.

"CEZAEVİNDE SU PROBLEMİ YOK"
"300 kişi kapasiteli yerde bin kişi kalıyor"şeklindeki haberlerin sorulması üzerine, Güvenç, bu gibi haberlerin gerçeği yansıtmadığını söylerek,"Bir kapasite fazlalığı var. Ama rakamlar biraz spekülatif. Cezaevinde su problemi yok. İlk olaydan sonra cezaevine 15 hat bağlatarak görüşmeyi kolaylaştırma yönetimini seçtik. Bu olay olmasa da tüm mahkumları yakınları ile önümüzdeki periyotda görüştürecektik. Onay vardı. Ancak, burası 1050 kişilik bir cezaevi, her hastanın 5 yakını ilk günden gelip açık görüş yapalım derse yine izdiham olur. Biraz zamana yayalım diyorum. Biz civar illerden gelenlere öncelik tanıdık. İzdiham olmamak şartıyla bütün mahkumlar yakınlarıyla görüşecek" şeklinde konuştu.

OSMANİYE CEZAEVİ'NDE YANGIN: 16 KİŞİ YARALANDI
Osmaniye'de T Tipi Cezaevi'nde adli tutukluların bulunduğu koğuşta yatak ve battaniyelerin ateşe verilmesi sonucu yangın çıktı. İlk belirlemelere göre 1'i infaz koruma memuru, diğerleri tutuklu ve hükümlü 16 kişi dumandan zehirlenip, hastanelere kaldırıldı.
Osmaniye T Tipi Cezaevi'nde saat 21.30 sıralarında adli tutukluların kaldığı koğuşta kalan tutuklu ve hükümlüler, yatak ve battaniyelere ateşe verdi. Dumanların yükselmesi üzerine cezaevi görevlileri itfaiyeye ihbarda bulundu. Olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi, ambulans ile çevik kuvvet ve özel harekat polisleri sevk edildi. İtfaiyenin müdahalesiyle yangın kısa sürede söndürüldü. Yangın sırasında çıkan dumandan zehirlenen b1'i infaz koruma memuru, diğerleri tutuklu ve hükümlü 16 kişi, ambulanslarla Osmaniye'deki çeşitli hastanelere kaldırıldı. Cezaevi görevlileri ve jandarma ekipleri, bina içinde başka yaralı olup olmadığını araştırırken, yangını çıkaran kişi veya kişilerin belirlenmesine çalışılıyor.
Yangını haber alıp, cezaevine gelen tutuklu ve hükümlülerin yakınları fenalık geçirdi.
İtfaiye ekipleri ve güvenlik güçleri, bölgede tedbirlerini sürdürüyor

7 KİŞİ DAHA HASTANELİK OLDU
Osmaniye T Tipi Cezaevi'nde B-6 koğuşunda çıkan yangında dumandan zehirlenerek hastanelere kaldırılanların toplam sayısı 23 oldu. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.


ADANA VE GAZİANTEP CEZAEVLERİ NORMALE DÖNDÜ
Gaziantep'ta 12 tutuklu ve hükümlünün yaralandığı H Tipi Kapalı Cezaevi ve yine 12 tutuklu ile hükümlünün yaralandığı Adana Kürkçüler E Tipi Kapalı Cezaevi'nde çıkan yangınlar sonrasında yetkililer aileleri yatıştırdı.
Adana Cezaevi Savcısı Mehmet Arıkan, cezaevi önünde ailelere yaptığı açıklamada, "Birkaç çocuğumuz cam kırıklarından yaralandı ve tedavileri yapıldı. Şu anda durum sakin. Benim söylediğimin dışında birşey çıkarsa gelin bana hesap sorun" dedi. Arıkan'ın açıklaması üzerine ailelerin büyük bölümü cezaevi önünden ayrıldı. Çıkan yangında 12 tutuklu ve hükümlü yalandı.
Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker ise, cezaevinde bir süre incelemede bulunduktan sonra, aileleri bir mahkumla telefonla görüştürerek, durumun sakin olduğuna inandırdı. Başsavcı korumasının telefonundan mahkumla görüşen aileler, cezaevinde herşeyin normal olduğuna inanınca, evlerine döndü. Başsavcı Peker, yaralıların durumlarının iyi olduğunu, tedbir amaçlı bir kısmını hastaneye sevk ettiklerini açıkladı.

CEYHAN'DA 6 ÇOCUK HASTANEYE KALDIRILDI
Ceyhan F Tipi Kapalı Cezaevi'nde çıkan yangında, dumandan zehirlendikleri belirtilen 6 çocuk, cezaevi aracıyla Ceyhan Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Geniş güvenlik önlemleri altında hastaneye getirilen yaralıların durumlarının iyi olduğu öğrenildi

13 Mahkumun öldüğü Şanlıurfa cezaevinde yangın

Yazarlar