Gündem 15 cinayette kullanılan emanete kayıtlı silah nasıl dışarı çıktı?

15 cinayette kullanılan emanete kayıtlı silah nasıl dışarı çıktı?

19.03.2008 - 12:39 | Son Güncellenme:

.

15 cinayette kullanılan emanete kayıtlı silah nasıl dışarı çıktı

MARDİN’in Savur İlçesi’nde 14 yıl önce çatışmada sağ yakalanan bir PKK’lı teröristten ele geçirilip, muhafaza altına alınan ve 15 kişinin öldürülmesi olaylarında kullanılan kalaşnikof tüfeğin, geçen yıl Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde Mehmet Tahir Al'ın evinde ele geçirilmesiyle ilgili Bismil Başsavcılığı soruşturma başlattı. Savcılık, silahın nasıl ve ne şekilde dışarı çıktığını araştırıyor.

Haberin Devamı

Savur’un Beşevler Köyü kırsalında 29 Mart 1994 günü güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada yakalanan PKK’lı terörist Teyfik Çerçel’den ele geçirilen kalaşnikof marka tüfeğin 14 yıl sonra Bismil’de Mehmet Tahir Al adlı kişinin evinde ele geçirilmesiyle ilgili Bismil Başsavcılığı geniş soruşturma başlattı. Savcılık silahın akibetiyle ilgili Diyarbakır Başsavcılığı’ndan bilgi istedi. Bismil Savcılığınca Diyarbakır Başsavcılığı’na gönderilen yazıda, silahın Teyfik Çerçel’den ele geçirildiğine dair Savur İlçe Jandarma Komutanlığı’nca yazışma yapıldığı, Jandarma tarafından verilen cevapta ele geçen silahın kendilerinde olmadığı, bu konuda bir belgenin de bulunmadığı cevabı verildiği belirtildi.

SİLAH EMANETE KAYITLIYSA NASIL DIŞARI ÇIKTI

Haberin Devamı

Bismil Cumhuriyet Savcılığınca, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen kalaşnikof tüfekle ilgili yazıda şu görüşlere yer verildi:

“Şu anda emanetimizde kayıtlı bulunan 1980WT27507 seri numaralı Polonya manşeili kalaşnikof tüfek, jandarma astsubay İbrahim Sarı tarafından balistik inceleme yapılmak üzere Diyarbakır kriminal polis laboratuvarına teslim edilmiş, 8 ayrı eylemde kullanıldığı tespit edilen silah daha sonra Mardin İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli uzman çavuş Şükrü Okyar’a teslim edilmiştir. Teyfik Çerçel ile ilgili soruşturma dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığı’nca yürütülmüştür. Mardin Başsavcılığı ile yapılan yazışmada söz konusu silahın Mardin adli emanetinden alındığına dair herhangi bir kayda rastlanılmadığı cevabı verilmiştir. Teyfik Çerçel’in yakalandığı suç yeri olan Savur Başsavcılığı ile yapılan yazışmada ise, sanıkla ilgili soruşturma yürütmekle yetkili olmadıkları için herhangi bir işlem yapmadıkları, kalaşnikofla ilgili de ellerinde herhangi bir emanet kaydı bulunmadığı tarafımıza bildirilmiştir. Savur İlçe Jandarma Komutanlığı ise, ellerinde sadece Çerçel’in yakalandığı tarihteki sorgu ifadeleri bulunduğu, ancak herhangi bir silahın olmadığı, bu konuyla ilgili belgenin de bulunmadığı belirtilmiştir. Bu nedenle Mardin Başsavcılığı tarafından görevsizlik kararı verilerek dönemin Diyarbakır DGM Başsavcılığı’na gönderilen Teyfik Çerçel ile ilgili soruşturma dosyasıyla birlikte söz konusu kalaşnikofun Mardin İl Jandarma Komutanlığı veya Mardin Başsavcılığı’nca Diyarbakır’a gönderilip gönderilmediği, gönderildi ise bu tüfeğe ilişkin adli emanet kayıt numarası ile yapılan soruşturma sonucunda söz konusu tüfeğe ilişkin zoralım kararı verilip verilmediği, verildiyse söz konusu tüfeğin akibetinin bildirilmesi talep olunur.”

Haberin Devamı

Bismil ilçesinde 23 Mart 2007 günü Mehmet Tahir Al’ın evinde yapılan aramada ele geçen kalaşnikof tüfek ile ilgili Al’ın oğlu A.A, çobanlık yaptığını ve silahı açık arazide bulduğunu söylemişti. Mehmet Tahir Al ise, Bismil Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ruhsatsız silah bulundurmaktan 4 yıl 2 ay hapis, 450 YTL’de para cezasına çarptırılmıştı. Sır dolu silah, 2 adet yedek şarjör ve 15 adet mermiyle Bismil’deki savcılığın adli emanetine alınmıştı.

SİLAHIN KULLANILDIĞI EYLEMLER

Haberin Devamı

Nasıl ve ne şekilde dışarı çıkarıldığı tespit edilemeyen kalaşnikof tüfeğin balistik raporuna göre 1991-93 yılları arasında şu eylemlerde kullanıldığı tespit edildi:

- 24.12.1991: Mardin’in Nusaybin İlçesi Tepeüstü Köyü’nde Yusuf Akalp ile Nezir Yıldırım’ın öldürülmesi eyleminde olay yerinden toplanan 52 boş kovandan, 9 tanesi.

- 18.04.1992: Mardin’in Nusaybin İlçesi Duruca Köyündeki Şehit Kılıç Piyade Hudut Karakol Komutanlığı binasına taciz ateşi açılması eyleminde 94 boş kovandan 22 tanesi.

- 04.05.1992: Mardin’in Nusaybin Beylik Köyü yakınlarında Nusaybin Belediyesine ait konkasör şantiyesinde bekçi kulubesine ateş açılması eyleminde 16 kovandan 1 tanesi.

- 14.03.1993: Mardin’in Savur İlçesi Soylu Jandarma Karakol Komutanlığı’na taciz ateşi açılması 112 kovandan 10 tanesi.

- 13.03.1992: Mardin’in Nusaybin İlçesi Duruca Köyü’nden Mehmet Emin Altın adlı köylünün evine ateş açılması sonucu Hüseyin Yarman’ın öldürülmesi, 14.03.1992 günü aynı köyün kuzey kısmında Halef Arslan adlı köylünün ölü bulunması eyleminde 21 kovandan 2 tanesi.

Haberin Devamı

- 24.10.1993: Mardin merkeze bağlı Yaylabaşı Köyü’ne yapılan silahlı saldırı sonucu Feyzullah Karademir, Veysi Karademir, Mehmet Karademir ve Perdi Karademir’in öldürülmesi eyleminde 217 kovandan 5 tanesi.

- 29.06.1993: Mardin merkeze bağlı Yalım Köyü Hamzabey Mezrası’nda koruculara ait evlere silahlı saldırı düzenlenmesi, korucu Faruk Gökoğlu’nun şehit edilmesi, Ömer Gökoğlu’nun yaralanması, köy halkından Şükrü Gökoğlu’nun evine girilerek aynı aileden Fehime, Sultani, Muzaffer, Dilşah, Hülya ve Sevgi Gökoğlu’nun öldürülmesi, Faruk Gökoğlu’na ait hayvanların telef edilmesi ve silahının gasp edilmesi eyleminde 404 kovandan, 29 tanesi.

-06.07.1993: Mardin’in Savur İlçesi Pınardere Jandarma Karakol Komutanlığı’ndan Savur ilçe merkezine gitmekte olan time, Gengiye Mezrası yakınlarında ateş açılması ve silahlı çatışma çıkması eyleminde 9 kovandan 6 tanesi.