Gündem 15 dakikada 10 sürücü! 'Pes artık dedirtti: 'Yayayı ezsem...'

15 dakikada 10 sürücü! 'Pes artık dedirtti: 'Yayayı ezsem...'

23.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Soylu’nun 2019’u ‘Yaya Öncelikli Trafik Yılı’ ilan etmesiyle Gayrettepe’deki denetime tanık olduk.

15 dakikada 10 sürücü Pes artık dedirtti: Yayayı ezsem...

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 2019’u ‘Yaya Öncelikli Trafik Yılı’ ilan etmesinin ardından İstanbul’da yaya geçidi denetimleri artırıldı. Polis ekiplerinin Gayrettepe’de Yıldız Posta Caddesi’ndeki denetimine Milliyet olarak tanıklık ettik. 3 sivil polisin yaya geçidinde bekleyerek kameralı tespit yaptığı uygulamanın ilk dakikasında 4 sürücüye, yaya geçidi ihlalinden 488’er TL ceza kesildi. Bir saat süren uygulamanın ilk 15 dakikasında 10 olmak üzere toplam 20 sürücüye, yaya geçidi ihlalinden ceza uygulandı.

Haberin Devamı

Yol vermediler

Ceza kesilen sürücüler büyük şaşkınlık yaşadı. Cezaya itiraz ederek yaya geçidi ihlali yapmadığını ileri süren sürücülere, sivil ekiplerin çektiği kamera görüntüleri gösterildi. Polis ekipleri, sürücülere, yaya yola adımını attığı andan itibaren durmaları ya da yavaşlamaları gerektiğini anlattı. Ceza kesilen sürücülerin çoğunun yeni yasadan haberi olmadığı ortaya çıktı.

Geçme hakkı yayalarda olsa bile sürücülerin öncelik tanımaması dikkati çekti. Yayaya yol veren sürücüler çok azdı. Uygulama sırasında, bazı sürücülere de kask kullanmamak, ehliyetsiz araç kullanmak, trafik ışıklarına uymamak, korsan taşımacılık ve emniyet kemeri takmamak gibi suçlardan cezai işlem yapıldı. Uygulamada araç sürücülerine toplam 16 bin 48 lira ceza kesildi.

Haberin Devamı

‘Denetim arttı’

Denetleme Şube Müdürlüğü’nde görevli Başkomiser Emre Şen, 6 Şubat 2019’dan itibaren İstanbul’da bin 92 sürücüye yaya geçidi ihlalinden toplam 532 bin 896 lira ceza kesildiğini söyledi. Şen, “Türkiye’deki ölümlü kazaların dörtte biri yayaya çarpma kazası.

6 Şubat’ta yürürlüğe giren yeni kanunla birlikte, yayalara yaya geçidi veya kavşak geçidi çıkışlarında yol vermeyen sürücülere uygulanacak ceza artırıldı. Trafik ışığı ya da görevlinin olmadığı kavşaklar var. Sürücüler, yaya yola adımını attığı andan itibaren duracak, hızını azaltacak ve yayanın geçmesini bekleyecek. Yaya geçitlerinde bekleyen sivil ve uygulama noktasındaki resmi kıyafetli ekiplerimizle ve EDS kameralarıyla tespit yapıyoruz” dedi.

15 dakikada 10 sürücü Pes artık dedirtti: Yayayı ezsem...

Sivil polisler yaya geçidinde

Trafik polisleri tarafından yapılan denetim şu şekilde gerçekleşiyor: “Belirlenen yaya geçitlerinde sivil trafik polisleri bekliyor. Yayalar yola çıktığında durmayan araçların plakaları sivil polisler tarafından kaydediliyor. Bilgiler ileride bekleyen resmi kıyafetli polislere bildiriliyor. Araçlar bu ekipler tarafından durdurularak ‘yayaya öncelik tanımamaktan’ 488 TL ceza kesiliyor.

‘Ezsem daha az ceza alırdım’

Sürücüler, yayalara öncelik tanımadıkları için 488’er TL ceza kesilmesine itiraz etti. Bir sürücü, “Yayayı ezsem daha az ceza alırdım. Bir gün yatar çıkardım” sözleriyle cezaya tepki gösterdi. Ceza kesilen bir diğer sürücü ise “Yayalar hiç durmuyor ki sürekli yola birileri adım atıyor” diye kendini savundu.

Haberin Devamı

15 dakikada 10 sürücü Pes artık dedirtti: Yayayı ezsem...

31 bin 593 yayaya çarptılar

Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, 2018 yılında 31 bin 593 yayaya araç çarptı. Bu kazalardan bin 294’ü yaya ve okul geçitlerinde yavaşlamamak ve yayalara geçiş hakkı tanımamaktan oldu.

Yazarlar