Gündem 15 FİDANI UĞURLADIK

15 FİDANI UĞURLADIK

06.10.2008 - 02:15 | Son Güncellenme:

PKK’nın Aktütün Karakolu’na hain saldırısında şehit düşen 15 asker dün memleketlerinde on binlerin katıldığı törenlerle, gözyaşları arasında toprağa verildi. Acılı vatandaşlar Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan?Erdoğan’a tepki gösterdi

15 FİDANI UĞURLADIK

DİYARBAKIR
Kürtçe ağıtlarla uğurlandı
Diyarbakırlı şehit Jandarma Er Hakkı Aran, Bağıvar beldesinde Kürtçe ağıtlarla toprağa verildi. Van’dan önceki akşam helikopterle Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı’na getirilen cenaze, ailesinin isteğiyle bekletilmeden Bağıvar beldesine getirildi. Bayrağa sarılı tabuta kapanan anne Zekiye Aran, baba Mehmet Aran ve diğer yakınları sinir krizleri geçirdi. Cenaze törenine, Vali Hüseyin Avni Mutlu, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu, Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, askeri erkan, köylüler ve yakınları katıldı.

Haberin Devamı

ESKİŞEHİR
Eskişehir’de Gül’e tepki
Hakkâri’deki saldırıda şehit düşen Astsubay Hasan Önal (21), Eskişehir’de son yolculuğuna uğurlandı. Cami avlusunda Türk bayraklarıyla toplanan halkın arasındaki bir grup genç, törene katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ı yuhalarken, “Tayyip oğlunu askere gönder” sloganı attı.
Cenaze öncesinde 5 dakikalığına Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı’yı makamında ziyaret eden Gül, gazetecilerin soru yöneltme talebini reddetti. Bunun üzerine korumaları gazetecilerden yakındaki cami avlusuna geçmelerini istedi. Gül cami avlusuna geldiğinde “yuh” sesleri duyuldu.
Şehit babası Durmuş Ali Önal ve ağabeyi Osman Önal’a başsağlığı dileyen Gül, doğrudan protokolde kendine ayırılan yere geçti. Maliye Bakanı Unakıtan ise protestolar karşısında Çalışıcı’ya “Bunlar kim? Yeterli önlem almadınız mı?” diye sordu.

Protestoculara tepki

Kız kardeşi Meliha Önal ile kuzenleri törene Önal’ın üniformalarını giyerek katıldı. Genç kuzenler ve arkadaşları sinir krizi geçirdi. Şehidin 5 yaşındaki yeğeni Sudenaz “abim” derken, top arabasına konulan naaşı arkasında yürüyen yeğeni Kubilay Önal (11) da herkesi duygulandırdı. 
Cenaze Kanlıpınar Şehitliği’ne defnedilmek üzere ambulansa nakledilirken, Gül de tören geçişi ardından 5 dakika Vali Konağı’nda dinlendi.
Bu sırada sokakta bekleyen Türkiye Gençlik Birliği üyesi bir grup, “Abdullah Gül dışarı” yazılı bir pankart açarken, ellerinde “Hepimiz Mehmetçiğiz, hepimiz Hasan Önal’ız. Bu asker yatmadı, vatanını satmadı” yazılı dövizlerle protestoyu sürdürdü. Ancak TGB’li protestoculara şehit yakınlarından “Cenazemizi provoke etmeyin” tepkisi geldi. Bunun üzerine protestocular dağıldı.

Haberin Devamı

SİİRT
Türk-Kürt kardeştir

Siirtli şehit Piyade Er Davut İlbaş’ı son yolculuğuna yaklaşık 10 bin kişi uğurladı. Abdulhakim Sancar Camii’ndeki törene şehidin ailesi, yakınları, Siirt Valisi Necati Şentürk, Tugay Komutanı Tuğgeneral Özhan Ayaş, Belediye Başkanı Mervan Gül, askeri erkân ve yaklaşık 10 bin Siirtli  katıldı. Cenazeye katılanlar “Şehitler ölmez, vatan bölünmez”, “Türk- Kürt kardeştir, bunu bozan kalleştir”  sloganları attı. 

Haberin Devamı

MERSİN
İki ananın yüreği yandı
Çocukları olmadığı için amcası Ahmet ile yengesi Ümmühan Eser’e evlatlık verilen ve gerçeği 7 yaşındayken öğrenen Silifkeli şehit Jandarma Uzman Onbaşı Rasim Eser (22), iki anneye birden evlat acısı yaşattı. Atayurt beldesindeki evine getirilen şehidin tabutuna kapanan öz anne İslim Eser, öz baba Hanifi Eser ile kendisini büyüten ve anne diye çağırdığı yengesi Ümmühan Eser ile kardeşleri gözyaşlarına boğuldu. Miting gibi törenin ardından şehidin cenazesi Şehitlik’te toprağa verildi.

ERZURUM
‘Ben babamı istiyorum’
Kırklareli’nden geçici görevle gittiği Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde şehit düşen Jandarma Uzman Çavuş Cahit Yıldırım’ın babası Nurettin Yıldırım, cenaze törenine katılmak üzere Erzurum’a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ’la Vali Vekili Gürkan Polat’ın makamında bir araya geldi.
İzmir’de yaşayan ve acı haber üzerine memleketi Erzurum’a gelen acılı baba, Bakan Akdağ’a “Bu karakol kaçıncı kez basıldı, niye tedbir alınamıyor?” diye sordu. Bakan Akdağ, soru karşısında sessiz kalırken basın mensupları dışarı çıkarıldı.
Lalapaşa Camii’ndeki cenaze törenine şehidin babası Nurettin Yıldırım, eşi Nur ve çocukları Senasu (8), Nazlıcan (4) ve Furkan (2) katıldı. Şehit kızı Nazlıcan’ın kendisine sarılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a “Ben babamı istiyorum” demesi yürekleri dağladı.

Haberin Devamı

ANTALYA
Şehit cenazesinde bayrak denizi
Antalyalı şehit Piyade Er Ramazan Yeşil’in cenazesi, Serik ilçesi Zırlankaya köyünde toprağa verildi. Antalya’dan konvoyla Serik’e getirilen cenazeyi binlerce Serikli karşıladı. Törenin yapılacağı Çınaraltı Meydanı’na çıkan Atatürk ve Yaşar Uçar caddeleri trafiğe kapatıldı. PKK flaması, Mesut Barzani ve Abdullah Öcalan’ın posterlerinin yakan öfkeli kalabalık terörü lanetleyen sloganlar attı. 
Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Zafer Çelikin’in ve çok sayıda milletvekilinin yanı sıra Dağlıca baskınında şehit olan Piyade Uzman Çavuş Mustafa Uysal’ın eşi Meral Uysal da törene katıldı. Meydan bayrak denizine dönerken şehidi, 10 bini aşkın kişi son yolculuğuna uğurladı. 

Haberin Devamı

ADANA
Cenazede bütün  aile bir araya geldi
Adanalı şehit Jandarma Uzman Çavuş Onur Ozan İlgen’i son yolculuğuna 5 bin kişi uğurladı. Asker Hastanesi’nden annesi Deniz Wilson, öz babası Ata İlgen, kız kardeşi Sevcen İlgen tarafından alınan şehidin cenazesi Yurt Mahallesi’nde oturduğu evin önünden geçirildi.  
Şehit cenazesi daha sonra konvoy eşliğinde Sabancı Merkez Camii’ne getirildi. Burada anne Deniz Wilson, ABD’li eşi Robert Wilson, 15 yıl önce boşandığı ilk eşi Ata İlgen ve yakınları birbirlerine sarılarak ağladı.
Müftü Mehmet Barış tarafından kıldırılan cenaze namazından sonra İlgen’in cenazesi Asri Mezarlık’taki şehitlikte toprağa verildi. Emekli asker olan ABD’li üvey baba Robert Wilson duygularını soran gazetecilere, “Terörden nefret ediyorum. O iyi bir askerdi” dedi.

KOCAELİ
Gebze’de şehidi 20 bin kişi uğurladı
Terhisine 4 ay kala şehit düşen Piyade Çavuş İlhan Küçüksolak’ın cenazesi saat 11.00 sıralarında Çayırova Emek Mahallesi’ndeki evinin önüne getirildi. Burada toplanan kalabalık dev bayraklar açarak terörü lanetleyen sloganlar attı. Cenaze törenine Kocaeli Valisi Gökhan Sözer’in yanı sıra Donanma Komutanlığı’ndan amiraller ve Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi ile çok sayıda yüksek rütbeli subay da katıldı. Çoban Mustafa Paşa Camisi’ndeki törende şehidin babası Kemal, annesi Kadriye, ağabeyi İrfan ve 6 aylık hamile ablası Döndü ağıtlar yaktı. Küçüksolak’ın cenazesi, Gebze Şehitliği’nde toprağa verildi.

KIRIKKALE
DTP ve Öcalan protestosu
Aktütün Sınır Karakolu ’na yönelik saldırıda şehit olan Kırıkkaleli Jandarma Uzman Çavuş Hasan Aygör, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç’ın da katıldığı törenle Keskin ilçesi Armutlu köyünde toprağa verildi. Törende bazı vatandaşlar, terörist Abdullah Öcalan’ın asılmamasına ve DTP’lilerin Meclis’te bulunmalarına sert tepki gösterdi.
“Kahrolsun PKK”, “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” sloganlarının atıldığı törende Türk bayrağı taşıyan bazı vatandaşlar MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş’a DTP tepkisinde bulundu. Bazı vatandaşlar, “Meclis’te bu şerefsizlerle aynı havayı solumaya utanmıyor musunuz? Meclis ’ten PKK’lıları atın. Akşama kadar oturuyorsunuz. Meclis’te DTP’lilerin elini sıkmayın” dedi.  Protokolün olduğu bölüme giden bir vatandaş Başbakan’a, “Öcalan’ı içeride beslemeyin, asın bunu. Vatan hainleri Meclis’te” diyerek tepkisini dile getirdi. Polisler bu vatandaşı alandan uzaklaştırdı.

DENİZLİ
‘Ben oğlumu zaten  şehit doğurdum’
Şehit Piyade Onbaşı Halil İbrahim Arılık, memleketi Denizli’de yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı törenle uğurlandı. Delikliçınar Meydanı’ndaki törene askeri ve mülki erkânın yanı sıra binlerce Denizlili katıldı. Şehidin annesi  Elif Ayşe Arılık ve babası Turan Arılık tören alanında alkışlarla karşılandı. Acısını yüreğine gömen anne, “Düşmanlar sevinmesin, ben oğlumu zaten şehit doğurdum” dedi. Denizli’de bir sürücü kursunun sahibi Nizamettin Ceylan ise ‘Bunca şehitten sonra ülkeyi yöneten sivillere ve askerlere ödediğim vergiyi helal etmiyorum’ yazılı dövizle cenaze törenine katıldı. Şehit onbaşı, Beyağaç ilçesine bağlı Kapuz köyü mezarlığında toprağa verildi.

OSMANİYE
‘Oğlum boyluydu   bu tabuta sığmaz ki’
Osmaniye’nin 28. şehidi Piyade Uzman Çavuş Selçuk Can (30), Düziçi ilçesinde 10 bin kişinin katıldığı törenin ardından toprağa verildi. Tek erkek evladının şehit olmasıyla yıkılan dört çocuk annesi Ayşe Can, “15 fidanımıza nasıl kıydınız. Oğlum bu tabuta sığmaz. Ona özel tabut yaptırın. Oğlum boylu bosluydu. Nasıl sığdın oğlum?” diye gözyaşı döktü.
Emekli öğretmen olan baba İbrahim Can cenaze namazının kılındığı İrfanlı Camii’nde taziyeleri kabul ederken fenalık geçirdi. 2 yaşındaki kızı Buse’nin ardından ikinci çocuğuna 2 aylık hamile olan şehit eşi Ayşe Can (27) eşinin konuşmalarının hâlâ beyninde yankılandığını belirterek, “Ben bu acıya dayanamam, beni de yanına gömün” diye feryat etti. Can’ın cenazesi Düziçi Şehitliği’nde toprağa verildi.

ARTVİN
40 günlük oğlu da oradaydı
Artvinli Piyade Onbaşı Muhammet Aydemir’in Borçka ilçesindeki cenaze törenine 5 bin kişi katıldı. Borçka Merkez Camii’nin avlusuna götürülen şehit Piyade Onbaşı Muhammet Aydemir’in cenazesinin avluya girişi sırasında “Kahrolsun PKK”, “Hepimiz biriz, PKK’ya yeteriz” sloganları atıldı.
Cami avlusunda yer bulamayan vatandaşlar, çevredeki binaların üzerine ve ağaçlara çıkarak töreni izledi. Şehidin annesi Nazmiye, babası Davut Aydemir, eşi Fatma ile 40 günlük oğlu Mert ve 1.5 yaşındaki kızı Nisanur tabutun başına gelerek gözyaşı döktü. Şehidin eşi Fatma ve annesi Nazmiye Aydemir’in tabuta sarılarak yaktıkları ağıtlar yürek burktu.
Acılı eşi, kadın askerler sakinleştirmeye çalıştı. Şehidin hiç görmediği ve şehit olan silah arkadaşı Mert’in isminin verilmesini istediği 40 günlük oğlu da tabutun başında babasını son yolculuğuna uğurladı.
1.5 yaşındaki Nisanur’un babasının tabutunu görünce hıçkırarak ağlaması da çevredekileri duygulandırdı. Cenaze namazında AKP Artvin İl Başkanı Dilek Alkan da ön safta başı açık olarak saf tuttu. Alkan, daha sonra çantasından çıkardığı eşarpla başını örttü. Namazın ardından şehidin cenazesi ilçeye bağlı Kaynarca köyünde toprağa verildi.

İSTANBUL
Dayısına son kez sarıldı


Aktütün saldırısında şehit olan jandarma erler Oktay Karakelle ve Çağlar Mengü, İstanbul’da dün sağanak yağmura rağmen binlerce kişinin terörü lanetleyen sloganları eşliğinde son yolculuklarına uğurlandı.
Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden sabah alınan cenazeler askeri eskortla evlerine getirildi. Oktay Karakelle’yi Kartal Soğanlık’taki, Çağlar Mengü’yü Maltepe’deki evlerinin önünde binlerce İstanbullu karşıladı.
Ellerinde bayraklarla bekleyen kalabalık, cenaze araçlarının görünmesiyle birlikte “Kahrolsun PKK”, “Anne ağlama oğulların burada”, “Bu asker yatmadı, vatanını satmadı”  şeklinde sloganlar attı.
Duaların ardından Maltepe Yusuf Ziya Üçüncü Camii’ne getirilen iki şehidin Türk bayrağına sarılı tabutları, musalla taşına yan yana kondu. Törende 13 yaşındaki Kağan Zengin’in, dayısı Çağlar’ın tabutuna sarılarak ağlaması herkesi duygulandırdı.
Şehit Er Mengü’nün ağabeyi Sercan Mengü, bayramdan üç gün önce kardeşiyle konuştuğunu söyleyerek, “10 gün sonra izne gelmesini bekliyorduk” dedi.
Tören sırasında baygınlık geçiren anne Nuriye Mengü, askeri ambulansla hastaneye kaldırıldı. Dolayoba Spor Kulübü’ndeki futbolcu arkadaşları da şehit arkadaşlarını son yolculuğunda yalnız bırakmadı. 

‘Sabrımızı taşırdılar’

Şehit Er Oktay Karakelle’nin ağabeyi Cavit ve annesi Meryem Karakelle, tabutun üzerindeki resmi öpmeye doyamadı.
Oktay Karakelle’nin amcası Mustafa Karakelle, gözyaşları içinde “Sabrımızı taşırdılar” diye bağırdı. Şehitler için cenaze namazını Kartal Müftüsü Mehmet Çabuk ve Maltepe Müftüsü Mürsel Öztürk kıldırıldı.
Şehit er Karakelle Kartal Soğanlık Mezarlığı’nda, Mengü ise Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Aktütün Karakolu’na yapılan saldırıda şehit düşen 15 askerden Diyarbakırlı er Hakkı Aran’ın cenazesi önceki gün memleketinde toprağa verilmişti.

İZMİR
‘Kızımı da askere alın’
Şehit düşen 15 askerden Uzman Çavuş Egemen Yıldız, İzmir’de yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı cenaze töreninden sonra gözyaşlarıyla toprağa verildi. Oğlunun şehit olduğu Aktütün Karakolu’ndaki askerlerin hangi şartlarda görev yaptığının basında yer almasını isteyen anne Fikriye Yıldız, oğlu adına okul yaptırılmasını, kızının da askere alınmasını talep etti.
Şehit Uzman Çavuş Yıldız’ın kız kardeşi Ödül Yıldız ise elindeki kırmızı gülleri bir an olsun bırakmayıp sürekli ağabeyinin göğsüne asılı fotoğrafına sürdü. Cenaze törenine katılan eski Genelkurmay Başkanı, emekli Orgeneral Hilmi Özkök ise “Uzun soluklu bir mücadele, hayatımızın bir parçası oldu. Tahriklere kapılmamak lazım” dedi.