Gündem ‘15 vekil çıkışı’na tabandan destek

‘15 vekil çıkışı’na tabandan destek

27.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İYİ Parti lideri Akşener’in kurultayda sarf ettiği ‘Hayatımın en büyük pişmanlığı CHP’den 15 vekili almak’ sözleri parti teşkilatları ve tabanda olumlu karşılık buldu. Genel Merkez’e teşekkür telefonu ve destek mesajları yağdı. Eski İYİ Partili’ler ise Akşener’i yalanladı...

‘15 vekil çıkışı’na tabandan destek

ÖNDER YILMAZ- İYİ Parti lideri Meral Akşener’in partisinin kongresinde yaptığı “CHP’den 15 vekil almak hayatımın en büyük pişmanlığı” çıkışı tartışmalara yol açarken, parti teşkilatları ve tabanında memnuniyet yarattı. Genel merkez telefonları susmazken, sosyal medya hesapları üzerinden mesaj bombardımanına tutuldu. Parti yönetiminde de Akşener’in çıkışının İYİ Parti’nin büyümesinin önündeki engellerin kaldırıldığı değerlendirmesi yapılarak, “CHP’ye hep bir minnet borcumuz var gibi davranılıyordu bize. Şimdi önümüzdeki duvar yıkıldı. Artık savaşarak büyüyeceğiz, savaşarak uzlaşacağız. Elimizi kolumuzu bağlayacak bir engel kalmadı. İYİ Parti doğru bildiklerini en yüksek tonda kamuoyunda dile getirecek ve ‘diğer partiler ne der’ endişesine kapılmadan siyasetini hayata geçirecek” ifadeleri kullanılıyor.

Haberin Devamı

‘DP ile de el sıkıştı’

Akşener’in 15 vekil çıkışı bu sürecin içinde bulunanlar ile diğer parti yöneticileri tarafından da değerlendirildi. İYİ Parti kurucularından DP Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy da “vekil transferi” sürecinin nasıl geliştiğini anlattı. Aksoy, “CHP ile 15 vekil transferi yapıldığı günün gündüz saatlerinde seçimlere İYİ Parti, Demokrat Parti üzerinden seçimlere katılacağı konusunda uzlaşmıştı. Böylece aynı gün içinde iki farklı parti ile anlaşma yapıldı. İkisinde de teklif İYİ Parti tarafından gelmişti. CHP ve DP birbirinden haberleri yoktu” dedi.

Çıray, Özdağ’ı teyit etti

O dönem İYİ Parti’de olan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da Akşener’i eleştirdi. Akşener’in sözlerinin gerçekleri yansıtmadığını savunan Özdağ, şu değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

“CHP, 15 milletvekili karşılığında İYİ Parti’den bedel istemedi. İYİ Parti’nin seçimlere sokulmaması için Ankara’da gizli bir toplantı yapıldığı ve karar alındığı bilgisi bana ulaştı. Bu bilgiyi Akşener ile paylaştım. Akşener bunun üzerine Kılıçdaroğlu’yla görüştü ve 15 milletvekili istedi. Kılıçdaroğlu çok istekli davranmamış. Akşener’in bana söylediğine göre ‘Basına bu talebimi anlatır ve sizin reddettiğinizi açıklarım’ demesi üzerine Kılıçdaroğlu kabul etmek zorunda hissetmiş. Üstelik Kılıçdaroğlu 15 vekille desteği ittifak şartı olmaksızın vermişti. Olayları en yakından yaşayan beş kişiden birisi olarak Akşener’in bugün yaptığı açıklamanın doğru olmadığını biliyorum.”

İYİ Parti 27’nci Dönem Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray da, Özdağ’ın paylaşımını teyit ettiğini açıkladı.

Kurmaylar çizik yedi

Genel İdare Kurulu’nun belirlenmesinin ardından Akşener Başkanlık Divanı’na da şekil verecek. Partide, Başkanlık Divanı’na bazı yeni isimlerin girmesinin yanı sıra Genel Başkan Yardımcılarının sorumluluklarında da küçülmeye gidilebileceği görüşü hâkim.

İYİ Parti’nin 3. Olağan Kongresi’nde Akşener’e yakın isimler çizik yedi. 1110 delegenin oy kullandığı kongrede, Genel Başkan Yardıcısı Ümit Dikbayır 720 oyla en son sırada kaldı. Dikbayır’ı 725 ile Metin Urgun, 744 ile Ömer Karakaş, 897 ile Uğur Poyraz takip etti. Partide “Her zaman genel başkana yakın olan isimler eleştirileri oklarının hedefi olur. O nedenle bu normal” değerlendirmeleri yapılıyor. GİK’te delegelerden en yüksek oyu ise 1102 oyla Ali Gökdemir ve 1101 oyla Hüseyin Özlük aldı.