Gündem 18 yıllık DEV-SOL davasında 2’si ağırlaştırılmış 14 müebbet

18 yıllık DEV-SOL davasında 2’si ağırlaştırılmış 14 müebbet

22.06.2010 - 10:18 | Son Güncellenme:

.

18 yıllık DEV-SOL davasında 2’si ağırlaştırılmış 14 müebbet

YASADIŞI Devrimci-Sol (DEV-SOL) örgütü adına Emekli Orgeneral Adnan Ersöz, İstanbul Kapalı Cezaevi Savcısı Niyazi Fikret Aygün, Emekli Oramiral Kemal Kayacan’ın öldürülmesi’nin de arasında bulunduğu 69 eylemden sorumlu tutulan 12 kişi müebbet, iki kişi ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 18 yıldır devam eden davaya ilişkin daha önce yerel mahkemece verilen karar, imza eksikliği nedeniyle Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi’nce bozulmuştu.

Sanıkların katılmadığı İstanbul 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşmasında hazır bulunan avukatları müvekkillerinin beraatlerini talep etti. Mahkeme heyeti sanıklardan Galip Aygül ve Erkan Koç’u Anayasayı değiştirmeye teşebbüs etmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme heyeti aynı suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırdığı Hacer Arıkan, Filiz Karayel, Hüseyin Atıcı, Özden Bilgin, Erol Çam, Dursun Bütüner, İsmail Yiğit, Yeşim Taciroğlu, Hüseyin Tut, Süleyman Gülbahar, Hasan Dinler ve Suna Ökmeni’in cezasını ise duruşmadaki davranışlarını dikkate alarak müebbet hapse indirdi.

Mahkeme heyeti sanıklardan İbrahim Döğüş, Abdurrahman Kaykan, Perihan Sürücü, Alişan Yalçın, Rıza Demirel, Caferi Sadık Gökçe ve Harun Kartal örgüt üyesi olarak cezalandırılması gerektiğini ancak bu suça ilişkin 15 yıllık zaman aşımı süresinin dolması nedeniyle ortadan kaldırılmasına karar verdi.

Sanıklardan Kamil Öcalan’ı örgüt üyesi olmak suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, örgüt üyeliği suçu açısından suç tarihinin yakalanma tarihi olduğunu ve sanığın 27 Temmuz 1995’de yakalandığını bu nedenle de zaman aşımının dolmadığını belirtti.

18 yıldır devam eden davayı ikinci kez karara bağlayan mahkeme heyeti duruşmada kendileri ve avukatları hazır olmayan sanıklar Nursel Demirdöğücü, Mesude Pehlivan ve Ahmet Özdemir’in dosyasının ayrılmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti sanıklardan ele geçirildiği öne sürülen çok sayıda silahın da müsadere altına alınmasına karar verdi.