Gündem 19 darbeciye ağır müebbet hapis

19 darbeciye ağır müebbet hapis

27.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

15 Temmuz darbe girişiminde Kara Harp Okulu’ndaki eylemlere ilişkin 307 sanığın yargılandığı davada darbecilere ceza yağdı. Mahkeme, 19 sanığı ağırlaştırılmış müebbet hapis, 28 sanığı ise müebbet hapis cezasına çarptırdı

19 darbeciye ağır müebbet hapis

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde Kara Harp Okulu’ndaki eylemlere ilişkin 307 sanığın yargılandığı davada kararını açıklayan mahkeme heyeti, 19 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 28 sanığa ise müebbet hapis cezası verdi. Darbeye yardım suçundan 110 kişiye ceza verilirken, bu kişilerden 67’sine 15 yıl hapis cezası, 43’üne de iyi hal indirimi yapılarak 12 yıl ceza verilmesine hükmedildi. Aralarında askeri öğrencilerin de bulunduğu 94 kişiye beraat kararı çıktı. Askeri öğrenciler için, sanıkların olay gecesi yaşanları anlama, değerlendirme, karar alma hususunda tecrübe, rütbe ve bilgi düzeyleri değerlendirilerek TCK’nın 30/4 maddesine göre ceza verilmelerine yer olmadığına karar verildi. Kara Harp Okulu’ndaki darbe faaliyetlerini koordine eden firari Albay İlhami Polat’ın da arasında bulunduğu 19 sanığın dosyası ise ayrıldı.

Haberin Devamı

Eski komutan da var

Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile tarafların avukatları hazır bulundu. Duruşmada hükmünü açıklayan mahkeme heyeti, olay tarihinde okul dekanı olarak görev yapan eski Tuğgeneral Kerim Acar’ın da aralarında bulunduğu 19 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. 28 sanığa darbeye teşebbüs suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet veren mahkeme, daha sonra iyi hal indirimi uygulayarak cezayı müebbet hapis cezasına çevirdi.

Darbeye yardım suçundan 67 sanık 15 yıl, 43 sanık 12 yıl 6 ay, 3 sanık ise 7 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Darbeye yardım suçundan ceza alan tutuksuz yargılanan 36 sanık için adli kontrol kararının yetersiz kalacağı gerekçesiyle bu kişiler hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartıldı. Okul Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz ve emir Astsubayı Ali Çörpan’ın derdest edilmesi eylemine katılan yedi sanığa ise “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan toplamda 27 yıldan 36 yıla kadar hapis cezası verildi.

Haberin Devamı

Askeri öğrencilerin de bulunduğu 94 sanığa beraat kararı çıkarken, aralarında Kara Harp Okulu’ndaki darbe faaliyetlerini koordine eden firari Albay İlhami Polat’ın da bulunduğu 19 sanığın dosyası ise ayrıldı. Mahkeme; askeri öğrenciler için, sanıkların olay gecesi askeri öğrenci konumunda bulunmaları, yaşanan olayları anlama değerlendirme ve buna karşı karar alma hususunda tecrübe, rütbe ve bilgi düzeyleri değerlendirilerek TCK’nın 30/4 maddesinde düzenlenen işlediği fiilin haksız oluşturduğu hususunda kaçınılmaz bir hataya düştüklerinin kabulü ile ceza verilmelerine yer olmadığına karar verdi.

37 sanık beraat etti

Mahkeme heyeti, 37 sanığa darbe suçundan beraat kararı verirken, FETÖ üyesi olmak suçundan 6 yıl 3 aydan 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası verdi. Mahkeme, bu kategoride ceza verdiği bazı sanıkların tutuklu kaldığı süreleri göz önünde bulundurarak tahliyelerine hükmetti.

KKK davasında 142 sanık yargılanıyor

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki eylemlere ilişkin 142 sanığın yargılanmasına tanık beyanlarıyla devam edildi. Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki salonda görülen duruşmada tanık H.K, olay günü Harekat Kontrol Merkezinde dış istihbarat vardiya subayı olarak görev yaptığını belirtti.

Haberin Devamı

H.K, akşam saat 21.00 civarında iç istihbarat subayı E.E’nin telaşlı bir şekilde gelerek, “Ya bir tane tümgeneralin elini kolunu bağlamışlar götürüyorlar” dediğini, vardiya amirinin ise “Olmaz öyle şey” diye cevap verdiğini anlattı. Daha sonra dönemin Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kuvvet Geliştirme Daire Başkanı eski tuğgeneral Erhan Caha’nın odaya gelerek, “TSK yönetime el koydu. Buranın komutanı benim. Herkes işine baksın sabah raporunu hazır etmeye çalışsın” dediğini aktardı. ANKARA AA