Gündem 1994 sendromuna karşı tedbirler

1994 sendromuna karşı tedbirler

03.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yerel seçimlerden birinci parti olarak çıkan CHP, yol haritasını belirledi: Belediyeler yakın takibe alınacak, üç ayda bir denetlenecek, başkanların memnuniyet karnesi çıkarılacak. CHP, erken seçim çağrılarına da destek olmayacak, toplumsal muhalefetin sözcülüğünü üstlenecek.

1994 sendromuna karşı tedbirler

Mehtap Gökdemir - Yerel seçimlerde 30 büyükşehirden 14’ünü, 51 ilin 21’ini, 973 ilçenin 337’sini kazanan CHP, beldelerle birlikte yaklaşık 400 belediyeyi yönetmeye hazırlanıyor. Seçimin ardından Genel Merkez’e ulaşan partililerden, “Aman 1994 gibi olmasın” uyarısı geldiği belirtiliyor. 1989 seçimlerinden SHP 34 ilde birinci parti olmuş ancak bir sonraki yerel seçimlerde başarılı olamayınca oyları yüzde 28.7’den yüzde 13.6’ya gerilemişti. CHP kulislerinde “1994 sendromu” olarak değerlendirilen bu durumla karşılaşmamak için şimdiden önlem alınıyor.

Haberin Devamı

Cumhur İttifakı’ndan alınan belediyelerde başkanların nelere dikkat edeceğine ilişkin yol haritası niteliğinde bir yönerge hazırlanacak ve başkanlara gönderilecek. Belediyeler üç ayda bir performans denetimine tâbi tutulacak. Başkanlar için üç ayda bir karne çıkarılacak. Belediye başkanlarını Genel Merkez’den projeyle destekleyen, yönlendiren, ortak projeleri çoğaltan bir sistem kurulacak. Eski Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in genel koordinatör olduğu Yerel Yönetimler Eğitim, Eşgüdüm ve Denetim Birimi çalışmalarına devam edecek. CHP’nin gündeminde yerel yönetimler ile ilgili bir vakıf üniversitesi kurulması da var.

Stratejik duraklar

CHP’li kurmaylar, bütün süreç boyunca ölçme değerlendirmenin işletildiğini vurgulayarak, “Kritik olan yerlerde hangi kesim bize oy veriyor, hangisi mesafeli mahalle mahalle baktık. Hangi mahallerde zayıfız ona göre bir çalışma yapıldı. Son 15 günde Genel Başkan’ın miting programı tamamen stratejikti, son 10 günde hemen hemen gittiği her yeri kazandık” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

‘Erken seçim çağrısı yapmıyorum’

CHP’de erken seçim çağrıları doğru bulunmuyor. CHP’nin yol haritasında erken seçim yerine toplumsal muhalefetinin sözcülüğünü üstlenmek var. CHP Genel Başkanı Özel de seçimden sonra verdiği ilk röportajda, erken seçim çağrısı yapmayacağını söyledi. Sözcü’de yayımlanan röportajda Özel “Erken seçim olacaksa buna yine halk karar verecek. Ben bir erken seçim çağrısı yapmıyorum” dedi. Özel, “Bana güvenip oy veren AK Parti ve MHP’li emekliler var. Onlar genel seçim olsaydı belki oy vermeyeceklerdi. Onlara şu teminatı verdim: ‘Bu bir yerel seçim. İktidara yerelden denge kurun.’ Ertesi gün ‘Gördünüz mü bak, hükümet değişmeli’ dersek o seçmeni kandırmış olurum” ifadelerini kullandı.