Gündem 2.5 saatte bina dayanıklılık testi

2.5 saatte bina dayanıklılık testi

24.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

42 binden fazla cana mal olan depremlerden sonra 76 bin İstanbullu binalarının sağlamlığını ölçtürmek için İBB’ye başvurdu. Dün 5 kişilik ekiple Bakırköy’de yapılan ilk incelemede röntgen cihazıyla demir sayısı ölçülen kolonlardan örnekler alındı.

2.5 saatte bina dayanıklılık testi

Gülden Çoktan - Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından olası Marmara depreminin yeniden gündeme gelmesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı tarafından binalarda yapılan hızlı tarama testlerine talep patladı. Son 17 günde binalarının sağlamlığını ölçtürmek isteyen vatandaşlardan toplam 76 bin başvuru gerçekleşti. Bakırköy Zuhuratbaba, Aydınlar sokaktaki altı katlı, 12 daireli Gül apartmanında oturan bir bina sakini, ücretsiz olarak yapılan hızlı tarama yöntemine başvurdu. İBB’den gelen beş kişilik grup binada incelemelerde bulundu. Yaklaşık 2,5 saat süren incelemelerde beş kolondan ayrı ayrı örnekler alındı. 

Haberin Devamı

2.5 saat sürüyor

İstanbul Şehircilik Atölyesi Şube Müdürü Rahmi Hızır, “Binamızda İstanbul Teknik Üniversitesi’yle birlikte çalıştığımız Hera 2019 yöntemiyle hızlı tarama işlemini gerçekleştirdik. Binanın verilerini topladık. Binada önce sıvayı kaldırdık. Röntgen cihazıyla demir sayısını ve yerlerini belirledik. Sonrasında sıyırma dediğimiz işlemle demire kadar olan beton parçasını alıp içindeki demirin niteliğini ölçtük. Ardından betonun sertlik derecesini ölçtük. Binanın genel statik projesini çizdik. Sonrasında topladığımız tüm verileri ofisimizde bu binaya ilişkin zemin değerleriyle analiz ederek binanın deprem güvenlik oranını belirleyeceğiz. Burada A, B, C, D, E sınıfı olarak beş sınıf var. D ve E sınıfı yüksek risk içeren. Biz D ve E sınıfı çıkan binalara kapsamlı analiz yaptırılmasını öneriyoruz. Bu binaların analiz sonuçları da riskli çıkarsa güçlendirilmesi veya yenilenmesi gerekiyor. Bina çalışmaları yaklaşık 2.5 saat sürüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

2.5 saatte bina dayanıklılık testi

29 bini izin vermişti

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut ise, “Proje, üç yılı aşkın süredir devam ediyor. Bu süre içerisinde 107 bin binayı ziyaret edip inceleme izni istedik ancak 29 bin binanın incelenmesi için izin verildi. Bugün itibariyle toplam 76 bin başvuru aldık. Bunların hepsine cevap vereceğiz. Ancak bu yöntem on kat üzeri binalar için uygulanamıyor. 2000 yılı sonrası yapılar başvuramıyordu ama bu süreçte bununla ilgili de çok başvuru aldık. 2000 yılı öncesi yapılan binalar bizim kırılgan yapı stoğumuzu oluşturuyor. Bu yapılara öncelik vererek inceleme yapacağız. Kiracılarla ilgili de yoğunlukla talepler gelmekte. Kiracıların da başvurularını alacağız” şeklinde konuştu.

Bireysel başvurdum

Apartmanda kiracı olduğunu ve başvurusuna üç gün sonra dönüş sağlandığını söyleyen Aykut İrevül de, “İstanbul’da sahil bandında yaşayan insanlar şu an tedirgin. Herkes daha güvenli bir yere gitmek istiyor. 40 yıldan beri burada yaşıyoruz. İstanbul’da güvenli yerlerden bahsediyorlar. Ama kira fiyatları çok fazla. Bina 40 yıllık. Çıkan sonuca göre biz de aksiyonumuzu alacağız. Bireysel olarak başvurdum. Herkesin bunu yaptırmasını tavsiye ederiz. Apartmandan birinin başvurması yeterli. Riskli çıkma durumunda İstanbul’un güvenli bir yerine veya şehir dışına taşınmayı düşünüyoruz” dedi. 

Haberin Devamı

Yan binada oturan bina sakini Kerem Koralmaz ise, bölgeden tedirgin olduklarını belirterek, “Biz de başvurduk. Ama sıramızı beklemeden özel bir firmadan gerekli incelemelerin yapılması için talepte bulunacağız” dedi.

Başvuru nasıl yapılıyor?

İBB’nin bina risk analizini yaptırmak isteyenlerin, “binatespiti.ibb.istanbul” sitesi üzerinden başvurularını yapması gerekiyor. Hızlı bina taramaları ücretsiz olarak yapılıyor.