Gündem 2 bin imam hatip ortaokuluna iptal

2 bin imam hatip ortaokuluna iptal

29.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Konya Selçuklu’da 30 kilometrelik alanda bulunan 10 ortaokulun 8’inin valilik kararıyla imam hatip ortaokuluna dönüştürülmesi işleminin yürütmesini durdurdu Karara göre MEB’in söz konusu 8 okulu yeniden normal ortaokula dönüştürmesi ve Türkiye’de valilikler kararıyla açılan 2 bin imam hatip ortaokulu için yeniden düzenleme yapması gerekecek...

2 bin imam hatip  ortaokuluna iptal

Eğitim-İş Sendikası, 16 Ekim 2015’te Konya Selçuklu’da 30 kilometrelik bir alanda yer alan 10 ortaokuldan 8’inin valilik kararıyla imam hatip ortaokuluna dönüştürülmesi ve iki okulun isimlerinin ‘gerekçe gösterilmeden’ değiştirilmesi işlemlerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’da dava açtı.

Haberin Devamı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun verdiği kararda, MEB’in valiliklere bıraktığı ilköğretim okullarını açma ve kapatma yetkisi hukuka aykırı bulundu. Kararda, Milli Eğitim Temel kanunu’na atıf yapılarak, “İlköğretim okullarının açılma ve kapatılma yetkisi tamamen bakanlığın iznine tabi olup bu konuda valiliklerin yetkili kılınmasına ilişkin dayanak bir mevzuat hükmü bulunmadığı” ifade edildi. Valiliklerin ilköğretim okullarını açma yetkisinin yürütmesi durduruldu.

Yeniden düzenleme

Kurulun kararında, valiliklere bırakılan bu yetkinin hukuksuzluğu nedeniyle Konya’da valiliğin kararıyla 30 kilometrelik bir alan içinde normal ortaokuldan dönüştürülen 8 imam hatip ortaokulla ilgili bu işlemin de yürütmesi durduruldu. Karar, Konya’daki Şehit Mustafa Çuhadar, Şerife Akkanat, Cumhuriyet mahallesi Ahmet Haşhaş, Kaşgarlı Mahmut, Mustafa Bülbül, Süleyman Çelebi, Rebii Karatekin ve Hamidiye imam hatip ortaokullarını kapsıyor. Ancak kurulun kararıyla birlikte MEB’in Türkiye’de valilikler kararıyla açılan 2 bin imam hatip ortaokulu için yeniden düzenleme yapması gerekecek.

Haberin Devamı

Adları silinmişti

Kurul ayrıca, Eğitim-İş tarafından aynı dilekçede dava konusu edilen iki okulun isim değişikliği ile ilgili de karar verdi. Valilik, Selçuklu ilçesinde yer alan iki okulun isimlerini gerekçe göstermeden değiştirmişti. Buna göre Köy Enstitüleri’nin kurucularından İsmail Hakkı Tonguç ile cumhuriyetin ilk Milli Eğitim bakanlarından Mustafa Necati’nin adlarını iki okuldan silen valilik, bu isimlerin yerine okullara yazarlar Cemil Meriç ve Erdem Bayazıt’ın isimlerini vermişti.

MEB isim değişikliği için savunma yapmadı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, ilgili yönetmelikteki, “Daha önce öğretim kurumlarının tesislerine verilmiş olan isimler muhafaza edilir” hükmünü hatırlattığı kararda, şunları kaydetti: “Yönetmelik hükmü, daha önce kurumların tesislerine verilmiş olan adların muhafaza edileceği hususunu emredici bir kural olarak düzenlemiş olup belli koşulların varlığı halinde değişikliğe izin vermiştir. Olumsuz izlenimler bıraktığı anlaşılan kişilere ait okul isimlerinin iptal edilebilmesi mümkün. Davalı idare, isminde karışıklığa sebep olacak ibare olmayan Mustafa Necati İlkokulu ve İsmail Hakkı Tonguç İmam Hatip Ortaokulu yönünden isim değişikliği için yönetmelikle öngörülen koşulun mevcut olduğuna ilişkin bir savunma yapmamıştır. Yönetmeliğe aykırı kurulan, 2 okula ait değişiklik işleminde hukuka uyarlık görülmemiştir. Yürütmenin durdurulmasına oy çokluğu ile karar verilmiştir.”