Gündem Son dakika... Antalya'nın ardından 2 ilde daha orman yangını

Son dakika... Antalya'nın ardından 2 ilde daha orman yangını

25.07.2023 - 07:37 | Son Güncellenme:

İzmir ve Antalya'da çıkan orman yangınları ekiplerin müdahalesi sonrası kontrol altına alındı.

İZMİR

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde orman yangını çıktı. Yangına havadan ve karadan müdahale edildi.

Haberin Devamı

Kemalpaşa ilçesinin kırsal Hamzababa Mahallesi'ndeki ormanda, saat 14.00 sıralarında, yangın çıktı. Dumanları fark eden çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 2 uçak, 5 helikopter, 13 arazöz, 6 su ikmal aracı ve 1 dozer sevk edildi.

KONTROL ALTINDA

İzmir'in Kemalpaşa ilçesi Hamzababa Mahallesi'nde, saat 14.00 sıralarında çıkan orman yangını, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından havadan ve karadan müdahaleyle, yaklaşık bir saatte kontrol altına alındı. Yangının çıkış nedeni ile ilgili çalışmaların sürdüğü bildirildi.

HATAY

Hatay’ın Antakya ilçesinde orman yangını çıktı. İlçeye bağlı Gülderen ile Kisecik mahalleleri arasındaki ormanda saat 14.00 sıralarında bilinmeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı çok sayıda ekip sevk edildi. Ekipler, alevleri kontrol altına alabilmek için havadan ve karadan çalışma başlattı.

Haberin Devamı

KONTROL ALTINA ALINDI

Hatay'ın merkez Antakya ilçesine bağlı Gülderen ile Kisecik mahalleleri arasındaki ormanda saat 14.00 sıralarında çıkan yangın, yaklaşık 2 saatte kontrol altına alındı. Yangında ne kadar alanın zarar gördüğü, soğutma çalışmalarından sonra tespit edilecek.

Yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için inceleme sürüyor.

ANTALYA

Antalya'da da Kemer ilçesinde çıkan orman yangınının söndürülmesi için ekipler çalışma başlattı.

Son dakika... Antalyanın ardından 2 ilde daha orman yangını

Değirmendere Mahallesi’nde Kemer- Antalya karayolu kenarındaki ormanda dün saat 21.00 sıralarında yangın çıktı. Şiddetli rüzgârın da etkisiyle alevler bir anda yayıldı. Yerleşim yerleri ve karayolunun yakınındaki yangının söndürülmesi için bölgeye ekipler yönlendirildi. Yangına 15 arazöz, 8 su tankeri, 6 ilk müdahale aracının yanı sıra çok sayıda ekiple müdahale etti.

Bölgeye Antalya ve Kumluca’dan da takviye itfaiye ekipleri yönlendirildi. Hızla olay yerine ulaşan ekipler yangına müdahaleye başladı. Alevlerin tehdit ettiği çevredeki yerleşim yerleri de tedbir amacıyla boşaltıldı. Söndürme çalışmalarına vatandaşlar da destek verdi.

KEMER DEVLET HASTANESİ TAHLİYE EDİLDİ

Haberin Devamı

Yangının söndürülmesi için çalışmalar sürerken, alevlerin yaklaştığı yerleşim yerlerinin yanı sıra Kemer Devlet Hastanesi’nin de tamamen tahliye edilmesi kararlaştırıldı. Ekipler tahliye çalışmaları için harekete geçti. Yangın yerine yakın noktada bulunan bir akaryakıt istasyonunun etrafında da ekipler önlem aldı. Telsizden çok sayıya insan gücüne ihtiyaç olduğu çağrısı yapıldı.

1/16

2/16

3/16

4/16

5/16

6/16

7/16

8/16

9/16

10/16

11/16

12/16

13/16

14/16

15/16

16/16

ALEVLER 40 KİLOMETREDEN GÖZÜKÜYOR

Diğer yandan Kemer ilçesinde yanan alanda yükselen alevler, yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki kent merkezindeki falezler üzerinden de gözlendi. Meteorolojinin verilerine göre yangın bölgesinde rüzgarın saatteki hızının 10 kilometre dolayında olduğu, nem oranının ise yüzde 25 olarak ölçüldüğü belirlendi. Antalya İl Sağlık Müdürü Oğuz Karahan da bölgeye giderek, çalışmaları koordine etti.

Son dakika... Antalyanın ardından 2 ilde daha orman yangını

MAHALLEDE YANGIN NÖBETİ

Yangını ilk duyduklarında eve geldiklerini anlatan Eylül Canlı, "Alevler çok yakında görünüyordu. Bizim mahallede duman kokusu vardı. Tepeyi alevler kaplamıştı. İtfaiye araçları geldi. Söndürme çalışmaları başladı. Herkes çok korkuyordu. Evimizin iki tarafında benzin istasyonu var. Yangın mahalleye gelse tehlikeli olurdu. Herkes birbirine destek oluyor. Herkes birbirini sakinleştirmeye çalışıyor. Yangının bir an önce söndürülmesini istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Evlerinin önünde eşi ile oturarak yangın söndürme çalışmalarını izleyen Ramazan Karpi, "Yangını görünce korktuk. Dışarı çıktım, karşı tarafımızdaki tepede alevleri görünce panikledik. Çatıya çıktık. Söndürme çalışmaları başlayınca rahatladık. Şimdi bekliyoruz. İtfaiye ekipleri bizi uyardı, 'Herhangi bir olumsuzlukta çıkın' dediler. Bekliyoruz, uyuyamıyoruz. İçimiz yanıyor bekliyoruz" diye konuştu.

Diğer yandan Kemer'de gece saatlerinde hava sıcaklığı 32,5 derece ölçüldü. 

BAKAN ERSOY'DAN AÇIKLAMA

Ormanın sık ağaçların olduğu bölgesinde çıkan yangına, gece boyunca 50'den fazla arazöz, çok sayıda su tankeri, ilk müdahale araçları ve 300'den fazla yangın söndürme ekibiyle müdahale edildi. Dumandan etkilenen 6 kişi, hastanede tedaviye alındı. Tedbir amaçlı yangın bölgesine yakın 10 konut boşaltıldı ve Kemer Devlet Hastanesi'ndeki 14 hastadan 12'si taburcu edilerek evlerine gönderildi. 2 hasta da farklı hastanelere nakledildi.

Haberin Devamı

Günün ağarmasıyla birlikte yangına havadan müdahale başladı. Yangın söndürme çalışmalarında, 10 uçak ile 22 helikopter görev yapıyor. 

Bakan Ersoy bölgede yaptığı açıklamada, 'Rüzgarın şiddetli olmadığını ve hedeflerinin gün içinde yangını söndürmek olduğunu belirtti. Ersoy, 'Yangın 120 hektarlık alanda etkili oluyor. Türkiye bu sene yangınlara hazırlıklı' dedi.

Son dakika... Antalyanın ardından 2 ilde daha orman yangını

RÜZGARIN ETKİSİYLE HIZI ARTTI

Orman yangını gündüz saatlerinde rüzgarın etkisiyle hızı arttı. Kemer üzerindeki duman yoğunluğu da öğle saatlerinde çoğaldı. Batı yönünde esen rüzgarın etkisi ile ilerleyen ve Arslanbucak Mahallesi'ne yaklaşık 1,5 kilometre mesafedeki yangın nedeniyle şu an için tahliye gerektirecek bir tehlike olmadığı belirtildi. Yangının hızını daha da artırması durumunda mahallede tahliyelerin olabileceği kaydedildi. Antalya Valisi Ersin Yazıcı, yangının etkili olduğu bölgeyi helikopterle inceledi.

TURİSTLER ÇALIŞMALARI İZLEDİ

Hem havadan hem karadan devam eden ekiplerin söndürme çalışmalarını, Kemer'de bulunan yabancı turistler de meraklı gözlerle izliyor. Turistler, konakladıkları otellere giderken gökyüzünü kaplayan dumanı izledi. Antalya-Kemer D400 kara yolunun kenarında bulunan akaryakıt istasyonuna gelen vatandaşların ise depolarını doldurana kadar dumanı kayıt altına aldı. 

Son dakika... Antalyanın ardından 2 ilde daha orman yangını

BAŞKAN BÖCEK: YİNE CİĞERİMİZ YANIYOR

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Kemer'de devam eden yangın bölgesinde açıklamada bulundu. Kendisine Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ve Büyükşehir Belediyesi ilgili birim yöneticilerinin eşlik ettiği Başkan Muhittin Böcek, yangın nedeniyle tüm Antalyalılara geçmiş olsun dileğinde bulundu. Başkan Böcek, “Yine orman yangınlarımızla ilgili saat 21.45'te Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına gelen ihbar üzerine bütün ekibimiz yola çıktı. Yine ciğerimiz yanıyor. Tüm komşu illerimizden destek olan bütün belediye başkan arkadaşlarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarına, bakan yardımcılarımız burada, kısaca burada emek veren bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.

73 itfaiye aracı, arazöz ve iş makinesi, 223 personelle yangın söndürme çalışmalarına destek olmaya çalıştıklarını belirten Böcek, “Havadan orman helikopterlerimiz var. 180 hektarı geçtiği söyleniyor aldığımız bilgi doğrultusunda, inşallah bütün hedefimiz, amacımız kontrol altına alınması ve artık ciğerlerimiz yanmasın, ormanımız yanmasın. Emek veren destek veren herkese teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. Tabii buradaki dezavantaj şu, sarp alanlarda yangın ilerlemesi dolayısıyla biraz da poyrazın katkısıyla kontrol altına alınamadı ama şu anda yangın söndürme uçak ve helikopterleri havadan özellikle ama yine karadan arkadaşlarımız da burada konuşlanmış durumda" diye konuştu. (Levent YENİGÜN - Tolga YILDIRIM - Mehmet ÇINAR - Alparslan ÇINAR - Adem AKALAN/ Antalya DHA)

MANİSA

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde dün saat 13.00 sıralarından çıkan orman yangını, bugün saat 12.00 sıralarında kontrol altına alındı. Manisa Valisi Yaşar Karadeniz yaptığı yazılı açıklamada, "Yangın kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarına başlandı. Yangının çıkış nedeniyle ilgili soruşturma sürüyor. Alevler 250 hektarlık alanda etkili oldu. Ne kadar alanın yandığıyla ilgili tespit çalışması yapılacak" dedi.

Son dakika... Antalyanın ardından 2 ilde daha orman yangını

'KAÇIN CANINIZI KURTARIN' ANONSLARINI DUYUNCA, AYRILMAK ZORUNDA KALDIK

Güçlükle kontrol altına alınabilen yangınından en çok etkilenen yer Sarısığırlar Mahallesi oldu. 14 ev ve 3 ahırın yandığı mahallede gözyaşı ve hüzün hakim oldu. Sabah saatlerinde döndükleri köylerinde yanan evlerini gören köylüler gözyaşı döktü.

Dün doğup büyüdüğü köyün yanmasını izlerken gözyaşlarını tutamayan ve jandarma ekipleri tarafından sakinleştirilen Sarısığırlar Mahallesi Muhtarı Kazım Özkan, yaşanan felaketi anlattı.

Son dakika... Antalyanın ardından 2 ilde daha orman yangını

Özkan, "Dün bir felaket yaşadık. Yangında, alevler mahallemizin bir kısmına zara verdi, hayvanlarımız telef oldu ama şükür ki can kaybımız olmadı. Karşı mahallede başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle bizim mahalleyi etkisi altına aldı. Çaresizlik çok kötü. İnsanın doğup, büyüdüğü köy gözünün önünde yanarken, bir şey yapamaması gibi kötü bir şey yok. Allah bir daha yaşatmasın" dedi.

Yangında mahalledeki evi yanan Birol Kabaklı da "Rüzgar kuvvetli olduğu için birden alevler mahallemize geldi. Hiçbir şey kalmadı, her şeyimiz yandı. Alevler gelince dozerle müdahale etmek istedik. Ancak, 'Kaçın canınız kurtarın' anonslarını duyunca, müdahale etmeyi bırakıp, ayrılmak zorunda kaldık" diye konuştu.

Son dakika... Antalyanın ardından 2 ilde daha orman yangını

YANAN EVLERİ İÇİN GÖZYAŞI DÖKTÜLER

Mahallede evleri yanan Şengül Atalan ile Zekiye Atalan da gözyaşı döktü. Şengül Atalan’ın kızına sarılıp ağlaması yürekleri burktu.

3 ay önce oğlunu kaybeden Zekiye Atalan da evinin yanmasıyla acısının daha da katlandığını belirterek, "Yangın bir anda mahalleye geldi. Panik halinde sağa sola kaçtık. Jandarma gelip bizi tahliye etti. Evin yandığını sonra öğrendim. Çok üzgünüm" dedi.

(Ersan ERDOĞAN - Serkan ÖZDEMİR / MANİSA DHA)

Son dakika... Antalyanın ardından 2 ilde daha orman yangını

KAHRAMANMARAŞ

Dulkadiroğlu ilçesinde de çıkan orman yangınına çok sayıda ekip müdahale etti.

Son dakika... Antalyanın ardından 2 ilde daha orman yangını

Saat 16.00 sıralarında Dulkadiroğlu ilçesi Kabasakal Mahallesi mevkiinde çıkan orman yangınını söndürme çalışmalarına Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri başta olmak üzere Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ve jandarma da destek vermiş, ihbar üzerine bölgeye 7 helikopter, 16 arazöz ve 150 personelle müdahale edilmişti. Yaklaşık 12 saatlik çalışmaların ardından kontrol altına alınan orman yangını söndürüldü.

EVLERE TAHLİYE

Rüzgârın etkisiyle alevlerin evlere doğru ilerlemesi nedeniyle bölgedeki bazı evler de tahliye edildi.

KONTROL ALTINA ALINDI

Orman Genel Müdürlüğü sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Kahramanmaraş Dulkadiroğlu'ndaki orman yangını kahramanlarımızın müdahaleleri sonucu kontrol altına alındı” denildi. (Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ DHA)