Gündem 20 yıl sonra CHP’de

20 yıl sonra CHP’de

01.04.2024 - 04:57 | Son Güncellenme:

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Marmara Bölgesi’ndeki 11 ilde CHP, 2 ilde AK Parti kazandı. Kırklareli’de CHP ile başa baş giden seçimi MHP adayı Derya Bulut aldı. Bursa ve Balıkesir büyükşehir belediye başkanlıkları 2004 yerel seçimlerinden 20 yıl sonra ilk kez CHP’ye geçti.

20 yıl sonra CHP’de

Didem Seymen - Marmara Bölgesi’nde resmî olmayan yerel seçim sonuçlarına göre 5 yıl önce AK Parti’nin kazandığı illerden Bursa ve Balıkesir’de CHP yarışın kazananı oldu. Her 2 ilde de 2004 yerel seçimlerinden beri 20 yıl sonra ilk kez CHP’li belediye başkan adayları ipi önde göğüsledi. Marmara Bölgesi’nde 11 ilde CHP, 2 ilde AK Parti kazandı. Kırklareli’de ise MHP ile CHP adayları arasındaki yarış başa baş bir şekilde sürdü. MHP adayı resmî olmayan sonuçlara göre seçimi bir adım önde götürdü. Bölgedeki 3 ilde kadın adaylar belediye başkanı oldu.

Haberin Devamı

Başa baş yarış

Marmara Bölgesi’nde 2019 yerel seçimlerinde 11 ilden 6’sını CHP, 4 ili ise AK Partili adaylar kazanmıştı. Kırklareli’ni ise bağımsız aday olan Mehmet Siyam Kesimoğlu almıştı. 16 milyon 900 bin 544 seçmenin yüzde 84.5 katılımı ile 14 milyon 286 bin 528 kişinin oy kullandığı Marmara’da 13 milyon 769 bin 67 geçerli oy sonuçları belirlemişti. İstanbul, Bursa, Balıkesir, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Yalova, Bilecik’i CHP kazandı. Kocaeli ve Sakarya’da ise değişiklik olmadı ve bu 2 ilde belediye başkanlığı AK Parti’de kaldı. Geçen seçimde bağımsız aday olup kazanan Mehmet Siyam Kesimoğlu, bu sene CHP’den seçime katıldı. Sandıkların yüzde 99.50’sinin açıldığı tabloda MHP’nin adayı Derya Bulut, 41.62 ile seçimi kazandı.

Haberin Devamı

Oy sayımı devam ederken Marmara Bölgesi’nde kazanan CHP oldu. Bölgenin haritası büyük oranda kırmızıya boyanırken, CHP daha önce kazandığı 6 ile 2 il daha ekledi. O iki il, AK Parti’den 20 yıl sonra CHP’ye geçen Bursa ve Balıkesir oldu. Bursa’da CHP adayı Mustafa Bozbey yüzde 47 oy oranıyla mevcut belediye başkanı AK Parti adayı Alinur Aktaş’ı (yüzde 38) geride bıraktı.

İlçelerde de başarı

Resmî olmayan yerel seçim sonuçlarına göre 6 ilçede de kazanan CHP’li adaylar oldu. Balıkesir’de CHP’nin adayı Ahmet Akın yüzde 50 oy oranıyla seçimi kazandı. En yakın rakibi mevcut belediye başkanı AK Partili Yücel Yılmaz’a 10 puan fark atan Akın, 20 yıl sonra Balıkesir’de CHP’nin kazanmasına vesile oldu. İldeki başarı ilçelere de yansıdı. Kentteki 15 ilçe belediyesini CHP kazanırken, AK Parti 4, İYİ Parti ise 1 ilçede seçimin galibi oldu.

20 yıl sonra CHP’de

1950’den bu yana bir ilk

İbrahim Akın, 1950 yılından bu yana Balıkesir Belediye Başkanlığı’nı kazanan ilk CHP’li olarak tarihe geçti. Resmî olmayan sonuçlara göre, sandıkların yüzde 98’inin açıldığı Balıkesir’de Akın, yüzde 50.58 oy alarak belediye başkanlığını garantiledi. AK Parti’nin adayı Yücel Yılmaz ise 40.60 oranında oy aldı. İYİ Parti adayı Turhan Çömez yüzde 3.02 ile üçüncü, Yeniden Refah Partisi’nin adayı Tanju Akçe ise yüzde 1.91 ile dördüncü oldu. Balıkesir’i 1963-2014 yılları arasında Adalet Partisi, Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi ve MHP kazanmıştı. 2014’ten beri ise AK Partili adaylar seçimi kazanıyordu.

Haberin Devamı

20 yıl sonra CHP’de

Erkan Baş yüzde 18’de kaldı

Kocaeli’de 2019 yılında olduğu gibi kazanan yine AK Parti oldu. Ancak geçen seçime oranla AK Parti adayı yüzde 10 oy kaybına uğradı. Mevcut belediye başkanı Tahir Büyükakın yüzde 45 oy oranıyla açık ara farkla seçimi önde tamamlarken, CHP adayı Atasoy Bilgin’e ise sandıktan yüzde 29 oy çıktı. Kentte 3. sırayı yüzde 6.7 oy oranıyla Yeniden Refah Parti adayı aldı. Kocaeli’nin sonucu merakla beklenen ilçesi Gebze’de de kazanan AK Parti oldu. TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş’ın belediye başkan adayı olduğu ilçede Baş’a yüzde 18 oy çıkarken, AK Parti adayı Zinnur Büyükgöz yüzde 38 oy oranıyla kazandı. İlçede 2. sırayı yüzde 20 oy oranıyla İYİ Parti adayı aldı.

20 yıl sonra CHP’de

Yalova’da fark açıldı

AK Parti’nin Marmara Bölgesi’nde en yüksek oy oranına ulaştığı il Sakarya oldu. Sakarya belediye başkan adayı Yusuf Alemdar yüzde 47 oranıyla ipi önde göğüsledi. Yalova’da ise aday değiştiren CHP, AK Parti’yle arasındaki oy farkını artırdı. 2019 seçimlerinde başa baş bir yarışın yaşandığı kentte bu kez CHP adayı Mehmet Gürel yüzde 6 oy farkıyla seçimi kazandı.

Haberin Devamı

Üç kentte üç kadın başkan

Çanakkale’de de seçim yarışı kıyasıya sürdü. CHP adayı Muharrem Erkek, sandıkların yüzde 88’inin açıldığı tabloda yüzde 2 oy farkıyla İYİ Parti adayı Alaaddin Burak Kunt’un önündeydi. Kentte 3. sırayı yüzde 18 oy oranıyla AK Parti adayı, Jülide İskenderoğlu aldı. Edirne’de de seçim 2 kadın aday arasında başa baş geçti.

CHP adayı Filiz Gencan Akın (yüzde 46.5) rakibi AK Parti adayı Belgin İba’nın (yüzde 42.5) 4 puan önünde seçimi tamamlayarak, belediye başkanlığına hak kazandı. Bilecik’te de belediye başkan vekilliğini yürüten Melek Mızrak Subaşı aldığı yüzde 49 oyla kentin belediye başkanı oldu. Tekirdağ’da kazanan CHP’nin 2019 yılındaki oy oranı yüzde 51.2’ydi. Bu seçimde kentten CHP’nin adayı olarak seçime giren Candan Yüceer, en yakın rakibine yüzde 15 oy farkı atarak belediye başkanı seçildi.

Haberin Devamı

20 yıl sonra CHP’de

‘Türkiye’ye örnek olduk’

CHP Çanakkale Belediye Başkan Adayı Muharrem Erkek, kentte ipi göğüsledi. Erkek, halkçı belediyeciliği Çanakkale’de sürdüreceklerini vurgulayarak, “Çanakkale halkına çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. Diğer tüm adaylara da teşekkür ediyorum. Çanakkale’de çok demokratik, nezaketli bir süreç yaşadık, hatta Türkiye’ye örnek olduk” dedi.

20 yıl sonra CHP’de

Bağımsız kadın aday kazandı

Çanakkale’de 14 belediyeyi CHP, 6 belediyeyi AK Parti aldı. Yenice Belediyesi’ni ise bağımsız aday Zeynep Çelik kazandı. Bursa’da 9 belediyeyi AK Parti, 6 belediyeyi CHP, 2 belediyeyi İYİ Parti kazandı. Edirne’de 8 belediyeyi CHP, 5 belediyeyi AK Parti, 1 belediyeyi İYİ Parti kazandı. Balıkesir’de 15 belediyeyi CHP, 4 belediyeyi AK Parti, 1 belediyeyi İYİ Parti kazandı.