Gündem 27 nehir, 2 göl ve 12 kıyı için alarm

27 nehir, 2 göl ve 12 kıyı için alarm

22.05.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın AB desteğiyle hazırladığı Batı Akdeniz Nehir Havzası Yönetim Planı’nda, Batı Akdeniz bölgesindeki su kaynaklarında tespit edilen risklere yer verildi.

27 nehir, 2 göl ve 12 kıyı için alarm

MİTHAT YURDAKUL Ankara Bakanlığın raporuna göre nüfusu 2 binden fazla olan 39 yerleşim yerinin, kentsel atıksuların doğrudan deşarjı sebebiyle yerüstü su kütleleri üzerinde baskı oluşturduğu belirtilerek, “Batı Akdeniz havzasındaki 32 su kütlesinin (18 nehir, 4 göl, 10 kıyı) kentsel deşarjlardan dolayı önemli baskı altında olduğu tespit edilmiştir” denildi.

Haberin Devamı

Suya metal yükü

Bölgede Kaş ve Milas’a organize sanayi bölgesi yapılmasının planlandığı belirtilen raporda, 27 nehir, 2 göl ve 12 kıyı suyunun endüstriyel faaliyetlerden dolayı önemli baskı altında olduğu bildirildi. Batı Akdeniz’de 158 de maden sahası bulunduğu ifade edilen raporda, “Madencilik faaliyetlerinden kaynaklanan yayılı kirlilik, özellikle de metal yükü sebebiyle su kalitesini ciddi biçimde etkilemektedir” uyarısında bulunuldu. Zeytinyağı fabrikalarının sularda deşarja yol açtığı vurgulanan raporda, 2 nehir ve 3 deniz kıyısının da jeotermal kaynaklardan olumsuz etkilendiği vurgulandı.

Balık çiftliği tehdidi

Raporda, balık çiftliklerinin hem tatlı suları, hem denizi etkilediğine dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

“Batı Akdeniz Havzasında 454 balık çiftliği vardır ve bu çiftliklerin 109’u kıyı suyu kütlelerinde veya açık deniz alanlarında bulunmaktadır.  Kıyı suyu kütlelerinde faaliyet gösteren tesis sayısının fazla olmasından dolayı en yüksek nütrient (besin) yükünün Güllük Körfezi üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Batı Akdeniz Havzasında 27 su kütlesinin (15 nehir suyu kütlesi, 5 göl suyu kütlesi ve 7 kıyı suyu kütlesi) balık çiftliklerinden dolayı önemli baskı altında olduğu tespit edilmiştir.”

Değerler aşıldı

Batı Akdeniz’deki yeraltı sularıyla ilgili de tespitlerde bulunulan raporda, elektriksel iletkenlik, sodyum adsorbsiyon oranı (SAR), klorür, nitrit, nitrat, sülfat ve sodyum değerlerinin aşıldığına işaret edildi. Raporda, bölgedeki 20 yeraltı suyu için de kimyasal maddeler açısından “kriter değerlerin aşıldığı” tespiti yapıldı.