Gündem ‘3 FİDAN İÇİN BULUŞTULAR

‘3 FİDAN İÇİN BULUŞTULAR

07.05.2010 - 00:52 | Son Güncellenme:

68 kuşağının öğrenci liderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ile Hüseyin İnan, idamlarının 38’inci yıldönümünde mezarları başında ve yurt genelinde düzenlenen etkinliklerle anıldı

‘3 FİDAN İÇİN BULUŞTULAR

- Ankara Karşıyaka Mezarlığı’ndaki anma törenine ÖDP, BDP, TKP, SDP, ESP, EMEP, EHP, SP gibi siyasi partilerin yanı sıra DİSK, KESK, 68’liler Dayanışma Derneği, 78’liler Federasyonu, 78’liler Girişimi, Ankara Halkevleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Devrimci Hareket Halk Kurtuluşçu Liseliler’in de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu ile Beşiktaş’ın toplumsal olaylara karşı duyarlılığıyla tanınan taraftar grubu Çarşı da katıldı. Törende BDP milletvekilleri Gülten Kışanak, Sebahat Tuncel ve Hasip Kaplan da hazır bulundu.

Halit Çelenk gelemedi
Gezmiş, Aslan ve İnan’ın avukatı Halit Çelenk, bacağındaki kırık nedeniyle bu yıl anma törenine katılamadı. Çelenk, eşi Şekibe Çelenk aracılığıyla gönderdiği mesajda şunları dedi:
“Son yıllarda Denizler’le ilgili hemen her etkinlikle ilgili dava açılıyor. Onların onurlu duruşlarının ve sömürüsüz bir dünya için verdikleri mücadele, aradan bunca yıl geçmesine rağmen, sermaye sınıfı ve onun temsilcisi siyasal iktidarları korkutuyor. Denizler Türkiye emekçi sınıfının yükselen bağımsızlık ve demokrasi mücadelesinde bayrak olmaya ve her yeni direnişte bir kez daha yeşermeye devam ediyorlar.” Sol yumrukları havada saygı duruşunda bulunan katılımcılar, Gezmiş, Aslan ve İnan’ın mezarlarına yanan sigaralar bıraktı.
- Bursa’da Nilüfer Belediyesi’nin yaptırdığı “3 Fidan Anıtı”nda da dün saat 04.00’te düzenlenen anma törenine, Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş ve CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek’in de aralarında bulunduğu yaklaşık 50 kişi katıldı. Gezmiş, Arslan ve İnan’ın anısına birer fidan dikildi. En mutlu günlerinden birini yaşadığını belirten Bora Gezmiş, “Umut ediyorum ki Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in attığı bu adım filiz vererek bütün Türkiye’ye yayılacaktır” dedi.
- Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde de (OMÜ) bir grup öğrenci yürüyüş düzenledi. Gezmiş, Aslan ve İnan’ın posterleri ile “3 genç fidanız”, “3 fidan kavgamızda filizleniyor” yazılı pankartlar taşıyan grup yol boyu çeşitli sloganlar attı. Basın açıklamasının ardından bir süre türkü söyleyip slogan atan grup, daha sonra dağıldı.

Haberin Devamı

‘3 FİDAN İÇİN BULUŞTULAR

Demirel: Deniz’lere içim hâlâ sızlar
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının 6 Mayıs 1972’de idamına ilişkin, “Karar meşrudur, meşruiyet tartışması yapılamaz. Bundan kötüleme tartışması çıkartamazsınız, o zaman devlet işlemez. Bu tip hadiselere sevinmek mümkün değildir. Keşke bunlar olmasaydı, ama durup durduğu yerde de olmamıştır. Sadece içim sızlar, şimdi de sızlar” dedi.

‘3 FİDAN İÇİN BULUŞTULAR


Köprü yeniden yapılacak
İstanbul’dan Hakkâri’ye 1969 yılında gelen üniversite öğrencilerince Zap Suyu üzerine inşa edilen, ancak 1999’da bombalı saldırı da yıkılan Deniz Gezmiş Köprüsü de 41 yıl sonra yeniden inşa edilecek. Dün KESK?Şubeler?Platformu’nun köprü önünde düzenlediği törende 3 fidan dikildi.