Gündem 3 saniye mucizesi

3 saniye mucizesi

23.08.2008 - 01:29 | Son Güncellenme:

İzmir’de meydana gelen bombalı araç saldırısında teröristler, düzeneği 3 saniye daha geç patlatsaydı hedef seçilen polis midibüsüyle askeri araç aynı hizaya gelecekti ve büyük bir facia yaşanacaktı

3 saniye mucizesi

İzmir’in Yağhaneler semtinde polis servis aracı ile askeri otomobil geçerken yol kenarına park edilen bomba yüklü otomobilin infilak ettirilmesiyle 18 kişinin yaralandığı saldırıda teröristlerin ‘zamanlama’ hatası yaparak cep telefonu düzeneğini erken harekete geçirmesinin büyük bir faciayı önlediği belirlendi. Uzmanlar, bomba yüklü otomobilin, hedef seçilen polis servis midibüsü ve askeri otomobil tam hizasına gelmeden 3 saniye önce infilak ettirildiğini tespit etti.
Polis, saldırıyı gerçekleştirenlerin olay yerini izlediğini, araçların tam geçişi sırasında patlamayı gerçekleştirememelerinin, cep telefonu düzeneğini kullandıklarını gösterdiğini söyledi. Saldırıda, kısa mesafeli telsizlerin kullanılması durumda, araçların tam geçişi sırasında anında patlamanın olacağı, çevreye ve insanlara verdiği zararın daha büyük olacağı kaydedildi.
10 yaralı taburcu edildi
Saldırıda yaralanan 18 kişiden 10’u taburcu edildi. Yaralılardan Albay Ahmet Kılınç, polis memurları Abbas Kalender ve Sacit Kaskatı, olay sırasında orada bulunan Ayşe Yenidoğan, eşi Ramiz Yenidoğan ve Recep Simit’in İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, er Hüseyin Arısoy ve Doğan Özden’in de Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavileri sürüyor.
Yaralılardan, Kulak Burun Boğaz Servisi’nde gözetim altında tutulan Albay Kılınç’ın hayati tehlikeyi atlattığı, şoförü Er Hüseyin Arısoy’un ise durumunun ciddiyetini koruduğu kaydedildi. Hayati tehlikesi devam eden Er Arısoy’un, iki kez kalbinin durduğu, doktorların müdahale ederek yeniden yaşama döndürdüğü belirtildi.

Plastik patlayıcı
Olayda plastik patlayıcı kullanıldığı kesinleştiği, miktarının ise 5 ile 10 kilogram arasında değişebileceği belirtildi. Görgü tanıklarının ifadesine başvuran polis, İstanbul’dan çalınan bomba yüklü Wolkswagen Golf marka otomobilin, gece saat 03.00 sıralarında, bir kişi tarafından park edildiğini belirledi.
Saldırıyı gerçekleştirenlerin birkaç gün önce olay yerinde keşifte bulunduklarının tahmin edildiği, asker, polis servis araçlarının güzergâhı kullanması ve yolda araçların gireceği cep olması nedeniyle eylem yeri olarak burayı seçtikleri anlaşıldı. Saldırının kullanılan patlayıcı gözönüne alınarak PKK’nın eylemi olarak değerlendirildiği, ancak üstlenen olmadığına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

İstanbul’da aranan araç Tokat’ta çıktı
Hatay, Mersin ve İzmir’de yaşanan bombalı araç eylemleriyle birlikte PKK’nın hazırladığı bombalı arabaların peşine düşen polis, araçlardan birisini Tokat’ta boş olarak buldu. Aracın sahipleri , bilgilerine başvurulmak üzere gözaltına alındı.
Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nın yasadışı PKK’nın sözde kuruluş yıldönümü olan 15 Ağustos’tan önce tüm birimlerine gönderdiği yazıyla yasadışı örgütün en az 4 bombalı araçla büyük kentlerde eylem yapmaya hazırlandığını bildirdi.
İstihbarat Dairesi, araçların plakaları ve modellerini tam olarak tespit edemezken, İstanbul Emniyeti, hafta başında 81 il emniyet müdürlüğüne gönderdiği acil ve gizli bir yazıyla PKK’nın 34 plakalı bir aracı bombalı olarak hazırladığını bildirdi. İstanbul Emniyeti, aracın tüm illerde aranmasını istedi. 

Bomba izine rastlanmadı

İstanbul Emniyeti’nin acil uyarısı üzerine tüm yurtta başlatılan araştırmalar sonucunda plakası gizli tutulan araç Tokat’ın Almus ilçesinde bulundu. Aracın sahipleri gözaltına alınırken, bomba uzmanları araçta detaylı arama yaptı ancak, bomba veya bomba izine rastlamadı.
Şüpheli konumundaki aracın kısa süre önce İstanbul’dan, Tokat’ta galericilik yapan 2 kişi tarafından satın alındığı ve noter devrinin yapılarak Tokat’a getirildiği saptandı.
Polis, İstanbul ve Tokat’ta özel soruşturmaya başladı. Emniyet yetkilileri, PKK’nın bombalı araçlarının sayısının 4’ten fazla olabileceğine dikkati çekti. Bu nedenle Hatay, Mersin ve İzmir’deki araçların ardından Tokat’taki şüpheli aracın dışında da başka araçlar bulunabileceği ifade edilirken, şüpheli satış devir işlemlerinin izlemeye alındığı öğrenildi.
Bu arada, Van’da “dur” ihtarına uymayarak kaçan minibüs 3 katlı bir evin bahçesinde park halinde bulundu. İlk incelemede, minibüste herhangi suç unsuruna rastlanmadı.