Gündem 30 saaat sonra kurtulan madenci dehşet dakikalarını anlattı

30 saaat sonra kurtulan madenci dehşet dakikalarını anlattı

27.08.2008 - 17:05 | Son Güncellenme:

.

30 saaat sonra kurtulan madenci dehşet dakikalarını anlattı

ZONGULDAK'ın Gelik Beldesi'nde, kaçak maden ocağında önceki gün meydana gelen göçükte mahsur kalan ve 30 saat sonra yaralı olarak kurtarılan maden işçisi 35 yaşındaki Erol Koçaklı, ocaktan cesedi çıkarılan arkadaşı Murat Balık'ın ölümünü hissettiğini söyledi. Göçük altında bağırarak sürekli konuştuklarını, ancak, "Nefes alamıyorum, çok kötüyüm" dedikten sonra Murat'tan bir daha ses alamadığını söyleyen Koçaklı, "Murat ile anlaşmıştık. Kurtulursak ortak kurban kesecektik. Ama o öldü" dedi.



Gelik Beldesi Karadon Mahallesi'ndeki H.Ö.'ye ait kaçak maden ocağından önceki gün meydana gelen göçükte 3 işçi mahsur kaldı. İşçilerden 17 yaşındaki Aşkın Balık yaklaşık 8.5 saat sonra yara almadan göçükten çıkarılırken, ağabeyi 21 yaşındaki Murat Balık'ın 25 saat sonra cesedine ulaşıldı. Göçükte mahsur kalan son işçi Erol Koçaklı ise dün akşam saatlerinde 30 saat sonra yaralı olarak kurtarıldı.



Dün akşam önce Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Koçaklı, burada yapılan ilk müdahalenin ardından Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Ortapedi bölümünde tedavi altına alınan Koçaklı'nın sağ bacağında kırık, vücudunda da ezilme ve deformasyonlar tespit edildi. Eşi Feride ile anne ve babasının başından bir an ayrılmadığı Koçaklı, gazetecilere göçük altında yaşadığı 30 saati anlattı.


OCAKTAN ÇIKMALARINA 10 DAKİKA KALA GÖÇÜK OLDU



Önceki gün sabah saat 09.00'da ocağa girdiklerini belirten Koçaklı, ocaktan çıkmalarına 10 dakika kala göçük olduğunu söyledi. İşlerini bitirmek üzereyken bir anda direklerin yıkılmaya başladığını ve kaçamadıklarını anlatan Koçaklı şöyle konuştu;



"Taşlar üzerimize yığıldı. 30 saat kadar altında kaldık. Üzerim hep doluydu. Kımıldayamıyordum. O an 'öldüm' dedim. Başka bişey düşünmedim. Sonra 'şuradan bir kurtulayım, koyun keseceğim' diye adak adadım. Ölen arkadaşımla da sürekli konuşuyorduk. Hatta ona da söyledim. 'Kurtulursak ortak kurban keselim' dedim. O da 'tamam abi keseriz' dedi. Ama o öldü. Bağırarak birbirimizle konuşuyorduk. Bir ara, 'çok kötüyüm, nefes alamıyorum' dedi. Ondan sonra sesini duyamadım. O zaman öldüğünü anladım."



BÖBREK YETMEZLİĞİ YAŞAYABİLİR



5 çocuk babası Murat Balık, "İyileşince yeniden ocağa girecek misin?" sorusuna, "Bir daha maden ocağına girmeyeceğim" diye cevap verdi.



Murat Balık'ın tedavisini yapan Doç.Dr. Selçuk Keser de, hastanın genel sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek, "Malesef ezilme sendromu dediğimiz hadise gerçekleşmiş. Vücudunda ezilme sonucu ortaya çıkan hasar böbreği rahatsız etmekte. Bu ileride böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu yüzden medikal müdahale önemli. Açık kırığı var. Kaslarda, sinirlerde bir miktar harabiyet var. Bunların iyileşmesi için yaklaşık 3 aylık bir süre gerekli olabilir" diye konuştu.