Gündem 5 bin öğretmene KPSS’siz atama

5 bin öğretmene KPSS’siz atama

08.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kapatılan dershanelerdeki 5 bin öğretmenin KPSS şartı aranmaksızın yalnızca sözlü mülakat ile devlet okullarına atanmaları için başvurular başladı. Atananlar 10 Ekim’de belli olacak

5 bin öğretmene KPSS’siz atama

17-25 Aralık operasyonunun ardından çıkarılan, ancak Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen “dershane” yasasındaki, “bazı dershane öğretmenlerinin MEB kadrolarında istihdam edilmesi” düzenlemesi, OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

5 bin dershane öğretmeninin KPSS şartı aranmaksızın yalnızca sözlü mülakat ile sözleşmeli öğretmenliğe atanmaları için başvurular dün başladı. Yarın sona erecek başvuruların ardından adaylar önce mülakata çağrılacak, daha sonra tercih yapacak; devlet okullarına atanmaya hak kazanan isimler ise 10 Ekim’de açıklanacak. Dershane öğretmenleri için en büyük pay, 950 kontenjan ile matematik öğretmenliğine ayrıldı.

17-25 Aralık operasyonunun ardından 14 Mart 2014’te çıkarılan, “dershane yasası” ile kapanan dershanelerde 6 yıl sigortalı çalışmış öğretmenlerin KPSS koşulu aranmaksızın sözlü sınavla bakanlık kadrolarına alınmasına yönelik düzenleme yapılmıştı.

AYM iptal etmişti

51 binden fazla dershane öğretmeninden yalnızca 3 bin 122’sini okullarda istihdama hazırlanan MEB, tüm dershane öğretmenlerinin bakanlık önüne yığılmayacağını, dönüşen eğitim kurumlarında da çalışmalarına devam etmek isteyebileceğini değerlendirmişti. MEB kadrosuna geçmek isteyen öğretmenlerden ise 1 Temmuz itibarıyla başvurular alınmaya başlanmış ancak ayın ortasında Anayasa Mahkemesi (AYM), dershaneleri kapatan yasanın bazı hükümlerini iptal ettiğini açıklamıştı. AYM’nin iptal ettiği hükümler arasında “öğretmenler” ile ilgili söz konusu düzenleme de yer almıştı. Böylelikle 3 bin 122 dershane öğretmeninin KPSS’siz devlet kurumlarına atanması konusu rafa kalkmıştı.

Haberin Devamı

Ancak darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan bir kanun hükmünde kararname ile dershane öğretmenlerine de MEB yolu göründü. Daha önce MEB’e KPSS’siz geçiş için belirlenen 3 bin 122 dershane öğretmeni kontenjanı ise 5 bine çıkarıldı. Yani, daha önce AYM kararı ile iptal edilen düzenleme, OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile yürürlüğe konulmuş oldu. Böylece 5 bin dershane öğretmeni yazılı sınava girmeden devlet okullarında öğretmen olarak çalışacak.

Sadece sözlü mülakat

Dershane öğretmenlerini sevindiren bu gelişme, atanamayan öğretmenler ile sendikalardan ise tepki topladı. KPSS’ye girdiği halde atanamayan 400 bine yakın öğretmen, hükümetin attığı bu adıma, “adaletli olmadığı” gerekçesiyle tepki gösterdi.

Haberin Devamı

MEB atama takvimini de açıkladı. Buna göre 10 Ekim’de yapılacak öğretmen atamalarında KPSS ve sözlü mülakat sonucuna göre 20 bin öğretmenin yanı sıra sadece sözlü mülakat ile 5 bin dershane öğretmeni de sözleşmeli olarak atanmış olacak. Takvime göre adayların sözlü sınava alınacakları merkezler, 10 Eylül’de ilan edilecek; 26-28 Eylül’de yapılacak mülakatların sonuçları da 28 Eylül’de açıklanacak. Bakanlık, atama sonuçlarını da 10 Ekim’de duyuracak.

En fazla matematikte

Başvurularda, dershaneler ile öğrenci etüt eğitim merkezlerinde dershaneleri kapatan yasanın yürürlüğe girdiği 14 Mart 2014 itibarıyla yönetici, öğretmen, uzman öğretici, usta öğretici veya benzeri personel olarak çalışmakta olmak, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olmak, sigorta primi ödenmiş çalışma süresi 1 Ocak 2014 itibarıyla en az 6 yıl olmak, Devlet Memurları Kanunu’ndaki genel şartları taşımak, Türk vatandaşı olmak, devlet memurluğundan veya öğretmenlikten çıkarılmayı gerektiren bir ceza almamış olmak gibi şartlar aranacak. Bu öğretmenler için KPSS şartı ise aranmayacak. Atama kontenjanlarında en büyük pay, 950 kontenjan ile matematik öğretmenliğine ayrıldı.