Gündem 51 metrede su altı robotları arıyor

51 metrede su altı robotları arıyor

17.02.2024 - 04:00 | Son Güncellenme:

Marmara Denizi açıklarında batan gemi 51 metre derinlikte su altı robotuyla görüntüledi. Geminin, yan yatmadığı ve seyir halindeymiş gibi batarak deniz tabanında düz bir şekilde oturduğu görüldü.

51 metrede su altı robotları arıyor

HABER MERKEZİ - Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken İmralı Adası’nın güneybatısında batan, “Batuhan A” isimli gemi, 51 metre derinlikte su altı robotuyla görüntülendi. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, altı mürettebatı arama kurtarma çalışmalarının 456 personelle hız kesmeden devam ettiğini ifade etti. Kayıp altı kişiye ulaşmak için Bursa’dan Bandırma’ya kadar uzanan koylar taranıyor. Arama çalışmalarına deniz ve havanın yanı sıra karadan da destek veriliyor. Sahil boyunca karadan sürdürülen çalışmalarda 1250 ton mermer tozu yükü olan gemideki bazı malzemeler kıyıya vurdu. Varil, can yelekleri, urgan ve bir ayakkabı bulundu. Bulunan bir ayakkabının gemide aşçı olarak çalışan Zeynep Kılınç’a (33) ait olduğu değerlendiriliyor. Ulaştırma Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı sonar kabiliyetli gemi tarafından 51 metrede geminin enkaz görüntüsüne ulaşıldığını duyurdu.

Haberin Devamı

Yan yatmadan batmış

Geminin su altı görüntülerinde, yan yatmadığı ve seyir halindeymiş gibi batarak deniz tabanında düz bir şekilde oturduğu görüldü. Bu arada dün saat 17.00’de batığa yapılması planlanan dalış, fırtına nedeniyle halat kopunca yapılamadı. Ekiplerin bugün dalış yapması bekleniyor. Kayıp mürettebatın ailelerinin Karacabey’de oluşturulan kriz merkezindeki endişeli bekleyişi de sürüyor. Geminin ikinci kaptanı Hasan Mehmet Uyanık’ın (69) oğlu Abdullah Uyanık, umutlu olduklarını söyleyerek, “Gemi, 06.32’de SOS veriyor. 07.12’de SOS sinyali kesiliyor. Bu arada 40 dakika bir zaman var. Bu 40 dakika içinde nasıl müdahale edilemedi, şaşıyorum” diye konuştu. 

51 metrede su altı robotları arıyor

Geminin battığı bölgede, can yelekleri, urgan ve ayakkabı bulundu.

Haberin Devamı

‘Robotlar güverteyi kesebiliyor’

Denizaltında arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili Milliyet’e konuşan uzmanlar, “51 metre batıktaki insanları kurtarma konusunda bir sıkıntımız yok. Çünkü Türkiye su altı robotları konusunda son derece gelişmiş bir ülke. Ayrıca dalgıçlarımızın da yetenekleri bu konuda ziyadesiyle var. Robotlar kaynak yapabiliyor, güverteyi de kesebiliyorlar, dalgıçlara yol açabiliyorlar. Kamera vasıtasıyla nokta yer belirleme işlemi de yapılabiliyor” dedi.