Gündem 57 terörist etkisiz hale getirildi

57 terörist etkisiz hale getirildi

14.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pençe-Kilit Harekatı’nda teröristlerle çıkan çatışmada 9 askerin şehit düştüğü saldırıya misliyle yanıt verildi. Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde 57 terörist etkisiz hale getirildi. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, beraberinde Genelkurmay Başkanı Metin Gürak ve Kuvvet Komutanları ile Şırnak’a gitti.

57 terörist etkisiz hale getirildi

ANKARA Milliyet - Pençe-Kilit Harekat bölgesinde 21 gün önce 12 Mehmetçik’in şehit verilmesinin ardından, Türkiye dün de aynı bölgeden gelen 9 şehit haberiyle sarsıldı. Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) önceki gece yapılan ilk açıklamada çatışmada 5 askerin şehit düştüğü, 3’ü ağır 8 Mehmetçiğin de yaralandığı, kahramanların verdiği yanıtla 12 teröristin de etkisiz hale getirildiği belirtildi. Saatler ilerledikçe Türkiye’nin şehit acısı da büyüdü. Yaralı 4 Mehmetçik yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Dün 02.00 sularında MSB şehit sayısının 9’ ulaştığını duyurdu. Kahraman şehitlerin ailelerine acı haberin verilmesinin ardından, canları pahasına teröristlerin sızma girişimlerine karşı koyan şehitlerin isimleri açıklandı.

Haberin Devamı

Jetler havalandı

Hain saldırıya Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) misliyle yanıt geldi. Teröristlerin kaçış güzergâhları ile Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde belirlenen terör hedefleri hava harekâtlarının yanı sıra karadan da ateş destek vasıtaları ile etkili şekilde vuruldu. Operasyonlarda Irak’ın kuzeyinde 48, Suriye’nin kuzeyinde 9 olmak üzere toplam 57 terörist etkisiz hale getirildi.

MSB, Irak’ın kuzeyindeki Metina, Hakurk, Gara ve Kandil bölgelerine yönelik düzenlenen hava harekatlarına ilişkin sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “PKK/KCK ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirerek Irak’ın kuzeyinden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğimizi sağlamak maksadıyla; Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda, Irak kuzeyindeki Metina, Hakurk, Gara ve Kandil bölgelerindeki terörist hedeflerine 13 Ocak 2024 saat 00.30’da hava harekatları icra edilmiş, icra edilen hava harekatları ile Bölücü Terör Örgütü (BTÖ) tarafından kullanılan ve içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak ve petrol tesislerinden oluşan 29 hedef imha edilmiştir. İcra edilen harekatlarda azami oranda yerli ve milli mühimmat kullanılarak çok sayıda terörist etkisiz hale getirilmiştir” denildi.

Haberin Devamı

MSB’den daha sonra yapılan açıklamada ise saat 21.00’da düzenlenen hava harekatında 25 hedefin imha edildiğini duyurdu. Operasyona ilişkin şu bilgiler verildi: “Irak kuzeyindeki Metina, Hakurk ve Kandil bölgeleri ile Suriye kuzeyinde bulunan terörist hedeflerine 13 Ocak 2024 saat 21.00’da hava harekâtları icra edilmiş, icra edilen harekâtlar ile Bölücü Terör Örgütü (BTÖ) tarafından kullanılan ve içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerinde bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, mühimmat/malzeme deposu barınaktan oluşan 25 hedef imha edilmiştir.”

Sınırdalar...

Operasyonlar sürerken Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Komuta Kademesi sınır hattına ziyarette bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Pençe-Kilit Harekât bölgesinde şehit verdiğimiz terör saldırısının ardından beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ve Kuvvet Komutanları ile Şırnak’a gitti” denildi.

Haberin Devamı

57 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 23’üncü Piyade Tümen Komutanlığı’nda TSK komuta kademesi ve birlik komutanları ile Şırnak’ta toplantı gerçekleştirdi. Harekat merkezinde, Pençe-Kilit Harekat bölgesindeki son duruma ilişkin bilgi alan Güler, operasyon bölgelerinde yapılacak çalışmalara ilişkin talimatlar verdi

Sızma girişimi püskürtüldü

MSB, 29 hedefin başarılı şekilde imha edildiği operasyona ilişkin bazı görüntüleri de sosyal medya hesabından yayımladı. Operasyonlarda görev alan uçakların geri dönüş görüntüleri de “Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar, Irak ve Suriye kuzeyindeki terör hedeflerini başarılı şekilde yerle bir ederek emniyetle üslerine döndü” notuyla paylaşıldı. Irak’ın kuzeyindeki hain saldırıya karşı gece bölgede operasyonlar sürerken, aynı saatlerde Suriye’nin kuzeyindeki 12 kişilik bir terörist grubun da Barış Pınarı bölgesine sızmaya çalıştıkları tespit edildi. Ancak komandolar teröristleri püskürtmeyi başardı. MSB’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

“Kahraman komandolarımız, Suriye kuzeyindeki 12 kişilik bir terörist grubun sızma girişimini başarılı şekilde önledi. Dün (önceki) gece saldırı hazırlığı yaparak Barış Pınarı bölgesine sızmaya çalışan teröristlere ateş destek vasıtalarıyla müdahale edilerek 9 PKK/YPG’li terörist etkisiz hâle getirildi.”

32 ilde 113 terör şüphelisi yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, terörle mücadeleye yönelik 32 ilde Kahramanlar-41 operasyonlar düzenlendiğini bildirdi. Buna göre, jandarma ekiplerince, Adana, Adıyaman, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Diyarbakır, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Osmaniye, Sakarya, Siirt, Sivas, Şırnak, Tunceli ve Van’da düzenlenen eş zamanlı baskınlarda 113 şüpheli gözaltına alındı. Bakan Yerlikaya ayrıca şehitlere yönelik provakatif amaçlı paylaşım yapan 60 hesap tespit edildiğini belirterek, “Yurt dışındaki 53 hesap sahibi hakkında adli işlem başlatıldı. 7 şüpheliden 4’ü yakalandı” dedi. 

Haberin Devamı

MİT, 160 kilometre derinde vurdu

MİT, terör örgütü PKK/KCK’ya Avrupa’dan eleman temin eden terörist Faik Aydın’ı Irak sınırından yaklaşık 160 kilometre derinlikte düzenlediği operasyonla etkisiz hale getirdi.

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, MİT tarafından yakın takibe alınan terörist Faik Aydın’ın Avrupa’da terörist faaliyet içinde olduğu tespit edildi. Teröristin, Irak’a geçmesinin ardından Süleymaniye’de yerel halk üzerinde örgüte destek ve katılım için baskı yaptığı öğrenildi. Terörist için operasyon kararı alındı. Uygun zaman ve koşulların oluşmasıyla, Türkiye’nin 160 kilometre ötesinde Irak’ta düzenlenen operasyonda “Renas Raperin” kod adlı Faik Aydın etkisiz hale getirildi. Terör örgütü PKK/KCK’nın Avrupa’daki gençlik ve toplumsal alan çalışmalarında yer alan teröristin, son dönemde örgüte katılacak eleman bulamayan PKK/KCK adına Avrupa’da terörist toplama çalışmaları yaptığı belirlendi.

 

 

Yazarlar